Dodaj do rosołu, gdy bierze cię przeziębienie. Szybko postawi cię na nogi

Rosół na przeziębienie stosowały już nasze babcie. Ta zupa nie tylko rozgrzewa, ale zawiera dużo składników odżywczych i ma właściwości zdrowotne. Już sam aromat gorącego rosołu sprawia, że przynosi on ulgę w infekcjach górnych dróg oddechowych. Oczyszcza zatoki i pomaga pozbyć się nadmiaru śluzu. Dodany do rosołu imbir sprawi, że zupa jeszcze bardziej pomoże w przypadku przeziębień i infekcji.

Rosół na przeziębienie? Tak, ale liczą się dodatki

Rosół pomaga na przeziębienie, bo zawiera dużo białka, a także potas, wapń, żelazo i fosfor. Proces gotowania powoduje jednak, że zupa wyjaławia się z witaminy C. Można ją uzupełnić, dodając do rosołu na talerzu natkę pietruszki. Jakie jeszcze dodatki sprawią, że rosół na przeziębienie będzie skuteczniejszy?  

Reklama
  • czosnek, naturalny antybiotyk
  • kurkuma, która działa przeciwgorączkowo, łagodzi katar i kaszel; 
  • azjatyckie grzyby lecznicze, które zawierają glikoproteiny; 
  • jagody goi, które mają właściwości antyoksydacyjne uwalniane pod wpływem ciepła; 
  • imbir, który działa przeciwwirusowo i antybakteryjnie.

Dodatek z imbiru w rosole pomoże przeczyścić zatoki i pozbyć się kataru, który jest najczęstszym i uciążliwym objawem przeziębienia.  

Jak dodawać imbir do zupy na przeziębienie?

Najważniejszym składnikiem imbiru jest olejek eteryczny, który zawarty jest w tym korzeniu. To on przeczyści zatoki i pomoże w walce z katarem. Aby uwolnić go jak najwięcej, najlepiej dodawać do zupy korzeń imbiru starty na tarce.  

Podczas gotowania imbiru korzeń traci część witaminy C oraz witaminy z grupy B. Ich zawartość po obróbce termicznej może być nawet o połowę mniejsza. Krótki czas gotowania pozwoli te straty zmniejszyć do 20 - 30%. Starty imbir może być dodany do zupy na 10 minut przed końcem jej gotowania. To w zupełności wystarczy, aby zmiękł, a jego właściwości zdrowotne się zachowały.  

Czytaj też: Trzymasz go na parapecie. Zalej kilka gałązek wrzątkiem i pozbądź się infekcji

Przepis na rosół z imbirem na przeziębienie

Aby ugotować idealny na przeziębienie rosół z imbirem, przygotuj:  

  • 1,5 kg kurczaka;  
  • 4 marchewki; 
  • 2 korzenie pietruszki; 
  • 1 seler; 
  • 1 por; 
  • 1 cebulę;  
  • 10 ziaren pieprzu; 
  • 5 ziaren ziela angielskiego;  
  • 2 liście laurowe; 
  • 4 ząbki czosnku; 
  • kawałek imbiru o długości 2 cm. 

Przepis na rosół z imbirem 

Kurczaka podziel na części i włóż do zimnej wody. Dodaj ziarna pieprzu, ziela angielskiego i liście laurowe. Następnie na małym ogniu podgrzewaj całość aż do zagotowania, po czym gotuj na małym ogniu. Cebulę obierz i opiecz nad palnikiem do lekkiego przypalenia, dodaj do wywaru. Po upływie pół godziny wrzuć do garnka obrane warzywa. 

Gotuj całość jeszcze przez 20 minut, po czym dopraw solą i pieprzem i dodaj do zupy obrany i starty na tarce imbir. Po 10 minutach rosół z imbirem będzie gotowy. Podawaj go solo lub z makaronem, posyp natką pietruszki, która jest świetnym źródłem witaminy C  

Źródła: healthline.com, smaker.pl 

CZYTAJ TAKŻE:

Jak pić sok z kapusty, by leczył niedobory i wspierał jelita?

Rozgrzewające zupy, które wspierają odporność jesienią

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: rosół | imbir
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL