Dodaj do rosołu, gdy bierze cię przeziębienie. Szybko postawi cię na nogi
Rosół na przeziębienie stosowały już nasze babcie. Ta zupa nie tylko rozgrzewa, ale zawiera dużo składników odżywczych i ma właściwości zdrowotne. Już sam aromat gorącego rosołu sprawia, że przynosi on ulgę w infekcjach górnych dróg oddechowych. Oczyszcza zatoki i pomaga pozbyć się nadmiaru śluzu. Dodany do rosołu imbir sprawi, że zupa jeszcze bardziej pomoże w przypadku przeziębień i infekcji.
Rosół pomaga na przeziębienie, bo zawiera dużo białka, a także potas, wapń, żelazo i fosfor. Proces gotowania powoduje jednak, że zupa wyjaławia się z witaminy C. Można ją uzupełnić, dodając do rosołu na talerzu natkę pietruszki. Jakie jeszcze dodatki sprawią, że rosół na przeziębienie będzie skuteczniejszy?
- czosnek, naturalny antybiotyk;
- kurkuma, która działa przeciwgorączkowo, łagodzi katar i kaszel;
- azjatyckie grzyby lecznicze, które zawierają glikoproteiny;
- jagody goi, które mają właściwości antyoksydacyjne uwalniane pod wpływem ciepła;
- imbir, który działa przeciwwirusowo i antybakteryjnie.
Dodatek z imbiru w rosole pomoże przeczyścić zatoki i pozbyć się kataru, który jest najczęstszym i uciążliwym objawem przeziębienia.
Najważniejszym składnikiem imbiru jest olejek eteryczny, który zawarty jest w tym korzeniu. To on przeczyści zatoki i pomoże w walce z katarem. Aby uwolnić go jak najwięcej, najlepiej dodawać do zupy korzeń imbiru starty na tarce.
Podczas gotowania imbiru korzeń traci część witaminy C oraz witaminy z grupy B. Ich zawartość po obróbce termicznej może być nawet o połowę mniejsza. Krótki czas gotowania pozwoli te straty zmniejszyć do 20 - 30%. Starty imbir może być dodany do zupy na 10 minut przed końcem jej gotowania. To w zupełności wystarczy, aby zmiękł, a jego właściwości zdrowotne się zachowały.
Czytaj też: Trzymasz go na parapecie. Zalej kilka gałązek wrzątkiem i pozbądź się infekcji
Aby ugotować idealny na przeziębienie rosół z imbirem, przygotuj:
- 1,5 kg kurczaka;
- 4 marchewki;
- 2 korzenie pietruszki;
- 1 seler;
- 1 por;
- 1 cebulę;
- 10 ziaren pieprzu;
- 5 ziaren ziela angielskiego;
- 2 liście laurowe;
- 4 ząbki czosnku;
- kawałek imbiru o długości 2 cm.
Przepis na rosół z imbirem
Kurczaka podziel na części i włóż do zimnej wody. Dodaj ziarna pieprzu, ziela angielskiego i liście laurowe. Następnie na małym ogniu podgrzewaj całość aż do zagotowania, po czym gotuj na małym ogniu. Cebulę obierz i opiecz nad palnikiem do lekkiego przypalenia, dodaj do wywaru. Po upływie pół godziny wrzuć do garnka obrane warzywa.
Gotuj całość jeszcze przez 20 minut, po czym dopraw solą i pieprzem i dodaj do zupy obrany i starty na tarce imbir. Po 10 minutach rosół z imbirem będzie gotowy. Podawaj go solo lub z makaronem, posyp natką pietruszki, która jest świetnym źródłem witaminy C
Źródła: healthline.com, smaker.pl
CZYTAJ TAKŻE:
Jak pić sok z kapusty, by leczył niedobory i wspierał jelita?