Reklama

Domowa nalewka z porzeczek - na odporność, cukier i cholesterol. Tak ją zrobisz

Nalewka z porzeczek to nie tylko smaczny trunek, ale także lekarstwo na wiele schorzeń. Można ją wykorzystać m.in. podczas przeziębienia, migreny czy zatrucia pokarmowego. Jak ja przygotować? Poniżej znajdziesz przepis na nalewkę porzeczkową.

Czarne i czerwone porzeczki - bogactwo witamin

Porzeczki (zarówno czarne, jak i czerwone) to prawdziwa bomba witaminowa. Odmiana czarna zawiera witaminę C, witaminy B1, B2, B6, beta-karoten, witaminę E, foliany, wapń, żelazo, potas i magnez. Czerwona z kolei to również źródło witaminy C i witamin z grupy B, ale także i witaminy K1. Osoby będące na diecie zainteresuje również informacja, że mniej kaloryczny produktem jest właśnie czerwona odmiana porzeczek.

Reklama

Nie każdy wie, że Polska jest europejskim liderem w hodowli porzeczek, zwłaszcza czarnych. Wiele osób hoduje owoce również na tzw. własną rękę, np. w przydomowych ogródkach czy na działkach. Nic dziwnego. Porzeczki doskonale sprawdzają się jako składnik domowych przetworów. Można przygotować z nich m.in. dżemy, musy czy wysokoprocentowe nalewki.

Nalewka z porzeczek - właściwości

Nalewka z porzeczek to doskonały wybór nie tylko na przeziębienie i objawy grypy. Trunek ten:

  • poprawia odporność organizmu,
  • pomaga obniżyć poziom cukru we krwi,
  • pomaga obniżyć poziom cholesterolu,
  • działa przeciwbólowo,
  • łagodzi migreny i bóle głowy,
  • łagodzi objawy zatrucia pokarmowego,
  • pomaga podczas zaburzeń trawienia i nieprawidłowej pracy jelit.

Nalewka z porzeczek - przepis

Przygotowanie domowej nalewki z porzeczek jest bardzo proste. Potrzebujemy do tego tylko czterech składników:

  • 2 kg porzeczek (czerwonych lub czarnych),
  • 1 l spirytusu,
  • 1 kg cukru,
  • szklanki wody.

Owoce porzeczek należy dokładnie umyć, a następnie usunąć ich końcówki. Dojrzałe owoce można lekko rozgnieść, zasypać cukrem i umieścić w sporym słoiku. Po 3-5 dniach, gdy cukier się rozpuści, do słoika należy dolać spirytus i wodę. Po dokładnym wymieszaniu słoik należy zakręcić i odłożyć na ok. 3-4 tygodnie w dobrze nasłonecznione miejsce, np. na parapet. Po tym czasie konieczne jest odcedzenie nalewki z owoców. Tak przygotowana nalewka jest gotowa do spożycia.

 

CZYTAJ TAKŻE: 

Pięć najzdrowszych nalewek aptecznych, które zrobisz samemu

Porzeczki - czarne czy czerwone? Sprawdź, które będą lepsze dla ciebie

Sok z czarnej porzeczki. Właściwości i sprawdzone przepisy

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL