Spadnie ryzyko miażdżycy i zawału serca. Tak działa napar z hibiskusa

Napary z ziół czy owoców nie tylko dobrze smakują, ale mają też wiele właściwości zdrowotnych: wspierają odchudzanie, regulują poziom cukru czy poprawiają odporność. Nie inaczej jest w przypadku naparu z liści hibiskusa, którego wyróżnia charakterystyczny, kwaskowaty smak i szereg właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto pić napar z hibiskusa?

Hibiskus - właściwości zdrowotne

Hibiskus, zwany ketmią szczawiową, wywodzi się z obszarów o klimacie tropikalnym. Jest rośliną jednoroczną, która może osiągnąć imponujące rozmiary, bowiem dorasta nawet do 2,5 m wysokości. Grube, intensywnie czerwone kwiaty są mięsiste, mają słabo wyczuwalny zapach, jednak wyróżnia je intensywny, kwaśny smak.

Hibiskus bogaty jest w wiele substancji, które korzystnie wpływają na organizm człowieka. To roślina bogata w antocyjany, flawonoidy, fitosterole, kwasy fenolowe i antyseptyczny eugenol.

Hibiskus pomaga schudnąć

Hibiskus ma swoje zastosowanie w diecie odchudzającej. Jego działanie w kontekście redukcji masy ciała porównywalne jest z działaniem białej herbaty. Ponadto hibiskus działa przeczyszczająco, jednak nie jest to silne działanie. Pomaga uregulować rytm wypróżnień, wspiera pracę jelit, dzięki czemu ułatwia zrzucenie zbędnych kilogramów.

Reklama

Na lepszą odporność pij napar z hibiskusa

W kwiatach hibiskusa znajdują się duże ilości witaminy C, która wspiera naturalne mechanizmy obronne przed infekcjami. Regularne picie naparu z tej rośliny zmniejsza ryzyko przeziębienia, a w trakcie choroby pomaga w walce z gorączką, łagodzi kaszel.

Hibiskus dla zdrowego serca i naczyń krwionośnych

Herbaty dedykowane osobom z nadciśnieniem tętniczym czy wysokim poziomem cholesterolu zazwyczaj wzbogacone są właśnie o kwiaty hibiskusa. Roślina ma działanie moczopędne, co sprzyja osobom z nadciśnieniem. Hibiskus zapobiega także odkładaniu cholesterolu i rozwojowi miażdżycy naczyń, a tym samym zmniejsza ryzyko zawału mięśnia sercowego.

Wspiera wątrobę i pracę jelit

Hibiskusowi przypisuje się działanie hepatoprotekcyjne - wspiera procesy leczenia chorób wątroby, działa żółciopędnie dzięki czemu usprawnia trawienie.  Hibiskus korzystnie wpływa także naj elita - działa przeciwbakteryjnie i przeciwpasożytniczo.

Jak przygotować napar z hibiskusa?

Suszone kwiaty hibiskusa można kupić w dobrych sklepach zielarskich, a przygotowanie naparu jest niezwykle proste. Wystarczy łyżeczkę suszonych kwiatów zalać gorącą wodą o temperaturze 90 stopni Cejslusza.

Napar powinien parzyć się pod przykryciem około 5 minut. Aby zminimalizować kwaśny smak herbaty, wystarczy dodać do niej odrobinę miodu ale nie jest to konieczne, bowiem herbata jest naprawdę smaczna.

Kto nie powinien pić naparu z hibiskusa?

Herbaty z hibiskusa nie zaleca się kobietom w ciąży, bowiem przypuszcza się, że w kwiatach znajdują się substancje mogące negatywnie wpływać na płód.

W trakcie terapii hormonalnej również powinno się wstrzymywać od spożywania hibiskusa. Wpływa on na poziom estrogenów, dlatego każda kobieta powinna skonsultować się z lekarzem zanim włączy hibiskusa do swojej diety.

Naparu z hibiskusa nie powinny pić osoby z niskim ciśnieniem tętniczym krwi, ponieważ może on dodatkowo je obniżyć.

CZYTAJ TAKŻE:

Pij na zmianę z wodą, a schudniesz. Podkręci metabolizm i przyspieszy spalanie tłuszczu

Gorzka czekolada poprawia pracę mózgu, koncentrację i zapamiętywanie. Unikaj w jednym przypadku

Kluczowe w procesie odchudzania. Dodaj łyżkę do owsianki, jogurtu, koktajlu

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: napary | herbatki ziołowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL