To dlatego dieta ma ogromny wpływ na rozwój raka. Znaleziono związek
O prawidłowym odżywianiu w ostatnich latach mówi się wiele, bo - jak wskazują badania - to właśnie zdrowa i zbilansowana dieta pozwala utrzymać prawidłową masę ciała, dostarcza cennych składników odżywczych, poprawia pracę mózgu, układu odpornościowego czy opóźnia procesy starzenia. Jej rola dla zdrowia człowieka jest ogromna, jednak najnowsze badania pokazują, że to, co jemy, bezpośrednio wpływa na stan jelit, a stan jelit wiąże się z ryzykiem chorób nowotworowych. Dlaczego?
Jelita to narządy wewnętrzne, które są ściśle powiązane z procesami trawiennymi. Zarówno jelito cienkie jak i grube odgrywa ważną rolę w "obróbce" pokarmu, który trafia do organizmu, ale to właśnie w jelitach dochodzi do wchłaniania substancji odżywczych. To od ich stanu zależeć będzie przyswajalność witamin, elektrolitów, wchłanianie wody z pożywienia oraz wchłanianie cukrów czy tłuszczów.
Oczywiście, procesy trawienne nie dzieją się same, a przy udziale enzymów trawiennych wydzielanych przez ślinianki, żołądek, trzustkę czy same jelita. To właśnie enzymów dotyczy ostatnie odkrycie naukowe, które wskazują kolejny powód, dla którego dobra kondycja jelit oraz zasiedlane przez nie "dobre" bakterie są tak ważne dla ogólnego stanu zdrowia człowieka.
Znaczenie enzymów trawiennych dla ogólnego zdrowia organizmu postanowili zbadać naukowcy z Weill Conrell Medicine w Nowym Jorku, a pod lupę badacze wzięli przekształcone przez bakterie jelitowe kwasy żółciowe, pierwotnie produkowane w wątrobie.
Kwasy żółciowe to substancje wytwarzane przez wątrobę z cholesterolu, które są wydzielane do żółci i wraz z nią do jelita. Rolą tych kwasów jest trawienie tłuszczów. Część z nich trafia z powrotem do wątroby, a część wydalana jest wraz z uformowanym kałem.
Okazuje się, że gdy kwasy żółciowe trafiają do jelita i działają na nie bakterie jelitowe, tworzą się z nich związki, które mają wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego w kontekście walki z komórkami nowotworowymi.
"Odkryliśmy ponad 50 różnych molekuł kwasów żółciowych zmienionych przez bakterie (...) Wyniki badań sugerują, że te zmienione kwasy żółciowe zwiększały zdolność limfocytów T do przeżycia wewnątrz guza i niszczenia komórek nowotworowych" - potwierdzili autorzy badania.
Naukowcy przeanalizowali 56 zidentyfikowanych przez siebie kwasów żółciowych, które zostały zmienione przez mikrobiom. Wśród nich znaleźli jednego antagonistę receptora androgenowego, czyli związek, który blokował ten receptor.
Następnie przyjrzeli się 44 już wcześniej poznanych, zmodyfikowanych kwasów żółciowych i okazało się, że wśród nich trzy to także antagoniści receptorów androgennych. Naukowcy postanowili sprawdzić na jakie funkcje biologiczne komórek mogą mieć te substancje wpływ.
Receptor androgenowy znany jest między innymi z limfocytów T CD8, zwanymi inaczej cytotoksycznymi, które odpowiadają m.in. za walkę z komórkami rakowymi.
Naukowcy przeprowadzili testy na myszach z nowotworem pęcherza. Zwierzętom podano zmodyfikowane przez bakterie kwasy żółciowe będące antagonistami receptora androgenowego. Ujawniono, że mogą one niszczyć komórki nowotworowe.
“To pokazuje, jak ważne są związki pomiędzy naszym organizmem, a mikrobiomem jelit i wskazuje, że w przyszłych terapiach antynowotworowych należy brać pod uwagę aktywność mikrobiomu" - powiedział prof. David Artis, który nadzorował prace badawcze.
Aby mikrobiom jelit spełniał swoje funkcje, konieczne jest, aby dieta była przede wszystkim zróżnicowana, bogata w błonnik ale także produkty fermentowane.
To, co odżywia “dobre" bakterie jelitowe, to prebiotyki, których źródłem są warzywa i owoce, rośliny strączkowe oraz produkty pełnoziarniste.
Ponadto istotne jest spożywanie produktów fermentowanych. W diecie należy pamiętać o produktach kiszonych, kefirze czy naturalnych jogurtach
Rozwój pożytecznych bakterii wspiera także obecność polifenoli w diecie. Oprócz świeżych warzyw i owoców, ich źródłami jest zielona herbata, oliwa, gorzkie kakao czy owoce jagodowe.
CZYTAJ TAKŻE:
Omega-3 bez ryb. Najlepsze roślinne źródła dobrych tłuszczów w diecie wege
Rak jelita to nie tylko problem starszych osób. Przybywa chorych po 20. roku życia
Wskazano, jakie produkty najlepiej chronią przed rakiem. Jedz jak najczęściej