Salmonella nie tylko w jajach. Zakażone mięso znalazło się w kebabie
Austriackie media donoszą, że po zjedzeniu mięsa z Polski zmarła jedna osoba, a u 27 osób doszło do ostrego zatrucia pokarmowego. W trakcie dochodzenia okazało się, że wszystkie te osoby jadły wcześniej kebaba. U mężczyzny, który zmarł, wykryto obecność pałeczek Salmonelli. Jak można zarazić się tą bakterią i jakie są objawy? Odpowiadamy.
Austriackie media opisują przypadek 63-letniego mężczyzny, który zmarł po tym, jak zjadł kebaba, w którym znajdować się miało mięso polskiego pochodzenia. Ustalono, że w drób zawierał pałeczki bakterii z rodziny Enterobacteriaceae, która bytuje w przewodzie pokarmowym kurczaków.
W austriackiej gazecie "Kronen Zeitung" pojawił się również komunikat, że "Tanie mięso z Polski to nie tylko ogromny problem dla lokalnych rolników. Odkrycia Salmonelli i wysokie użycie antybiotyków sprawiają, że polska żywność jest najgorsza w UE".
Od lutego 2023 roku w Austrii zakażeniu pałeczką Salmonelli uległo 27 innych osób, a wszystkie z nich spożywały właśnie mięso w kebabie. Aktualnie jest prowadzone dochodzenie związane z zatruciami, a sprawą zajmuje się Austriacka Agencja ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności, a także Ministerstwo Zdrowia.
Czytaj także: Austriackie media surowo o polskim mięsie
Salmonella to rodzaj bakterii z rodziny Enterobacteriaceae , które rezydują w komórkach zarażonego organizmu. Do zarażenia dochodzi najczęściej poprzez spożycie skażonej wody lub pożywienia. Salmonellozą można się zarazić po spożyciu drobiu, wieprzowiny ale także jaj i produktów mlecznych. +
Bakteria trafia do układu pokarmowego, gdzie następuje jej namnażanie i wytwarzanie enterotoksyn, które wpływają na błonę śluzową jelit. Wywołują one stan zapalny i bezpośrednio wpływają na transport wody do jelita.
Salmonella obecna w jelicie może mieć tragiczne skutki, ponieważ na skutek zakażenia u niektórych pacjentów może rozwinąć się zapalenie płuc, zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych, sepsa oraz śmiertelne zaburzenia wodno-elektrolitowe.
Zakażenie Salmonellą, chociaż kojarzy się głównie z dolegliwości ze strony układu pokarmowego, może wywoływać objawy przypominające grypę lub problemy kardiologiczne. Do najczęściej występujących objawów towarzyszących salmonellozie zalicza się:
- nudności i wymioty,
- silne bóle brzucha,
- biegunkę z domieszką krwi lub śluzu,
- podwyższoną temperaturę ciała,
- bóle i zawroty głowy,
- kurczowe bóle łydek, spowodowane zaburzeniami elektrolitowymi.
Rokowania w przypadku zatrucia bakterią jest z reguły pomyślne, jednak dla niektórych osób choroba jest niezwykle groźna. Na ciężkie powikłania a nawet śmierć narażone są niemowlęta i dzieci, a także osoby starsze, z chorobami przewlekłymi, takimi jak cukrzyca czy miażdżyca.
Każdy przypadek zakażenia zostaje zgłoszony przez lekarza odpowiednim służbom sanitarnym.
W przebiegu zakażenia pałeczką Salmonelli największym zagrożeniem jest szybkie odwodnienie chorego z zaburzeniami wodno-elektrolitowymi. Obfite biegunki powodują, że z organizmu szybko wytrącana jest woda, a tym samym ważne elektrolity, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania m.in. serca. W przypadku zakażenia bakterią chory powinien być stale nawadniany. Najlepiej spożywać płyny w małych ilościach, ale często. Jeśli biegunka jest ostra, można dodatkowo spożywać płyny glukozo-elektrolitowe. W przypadku dzieci i osób starszych konieczna może okazać się hospitalizacja.
W zatruciu o łagodnym przebiegu nie stosuje się antybiotykoterapii. O wdrożeniu leczenia przyczynowego zawsze decyduje lekarz, a decyzję o antybiotykach podejmuje się przede wszystkim w przypadku osób starszych, z upośledzeniem odporności, u dzieci poniżej 6. Miesiąca życia oraz w przypadku ogólnoustrojowej reakcji na zakażenie - zapalenie płuc czy sepsa.
Jak uniknąć zakażenia Salmonellą?
- Wysoka temperatura niszczy bakterie, dlatego przygotowując produkty spożywcze, w których istnieje ryzyko występowania pałeczek, konieczna jest wcześniejsza obróbka termiczna.
- Ugotowane na twardo jajko, czy mocno ścięta jajecznica nie stanowi ryzyka zakażenia, w przeciwieństwie do np. jaja na miękko.
- Przed użyciem surowych jaj, np. do ciast czy kremów, najpierw należy je wyparzyć przez kilka minut w gorącej wodzie, by unieszkodliwić ewentualne bakterie. Pałeczki Salmonelli giną w temperaturze powyżej 70 stopni Celsjusza.
- Mięso - drób, wołowina czy wieprzowina - powinny być jedzone po uprzednim uduszeniu lub usmażeniu, tak, by zminimalizować ryzyko zarażenia.
- Spożywając wodę z kranu należy mieć świadomość, że może zostać ona skażona bakterią. Wodę najlepiej przegotować, a następnie pić bez obaw o zarażenie.
- Kategorycznie należy unikać kąpieli i zabaw w miejskich fontannach, w których woda płynie w obiegu zamkniętym, co sprzyja namnażaniu się bakterii, w tym Salmonelli, bakterii kałowych, gronkowca. Na ciężki przebieg zakażenia narażone są dzieci, a to właśnie one najczęściej bawią się w miejskich fontannach.
CZYTAJ TAKŻE: