Sposoby na zaparcia
Prawidłowo powinniśmy wypróżniać się od 5-7 razy w ciągu tygodnia, czasem możliwe są dwa wypróżnienia w ciągu dnia. O zaparciach można mówić od momentu, gdy wypróżnienie następuje jedynie 2-3 razy w tygodniu.
Na pojęcie zaparcia składają się jeszcze sytuacje, w których odczuwamy trudności w zapoczątkowaniu codziennego oddawania stolca i zmuszeni jesteśmy do nadmiernego parcia, któremu towarzyszy uczucie niepełnego wypróżnienia lub oddawanie suchego, zbitego stolca.
Zasadniczą przyczyną zaparć jest to, że nasze jelita stają się leniwe i czas przesuwania treści kałowej w jelicie wydłuża się do ponad 72 godzin. Na zaparcia cierpią głównie kobiety, a problem nasila się z wiekiem.
Ze względu na przyczyny, zaparcia dzielimy na: nawykowe, czyli takie mają źródło w naszym trybie życia, upodobaniach toaletowych, itp. oraz zaparcia czynnościowe, czyli spowodowane zaburzeniami funkcji jelit, np. z powodu złej diety lub leczenia. Odrębną sprawą jeszcze są zaparcia w efekcie chorób lub anomalii anatomicznych przewodu pokarmowego.
Najgorszym rozwiązaniem dla problemów z zaparciami jest nadużywanie środków przeczyszczających, których nadużywanie prowadzić może nawet do zapalenia jelita. Należy wykorzystać domowe środki pomocnicze i unikać, na ile się da, farmakologii.
Warto sięgać po produkty naturalnie warunkujące prawidłową pracę jelit dzięki zawartości błonnika. Polecane są suszone śliwki, daktyle, nasiona słonecznika oraz lnu. Na zaparcia pomocne są też kiszonki, jabłka, buraki czy truskawki. Można też sięgać po zioła, ale z umiarem.