Wychodzą z ciała nocą. Po tym rozpoznasz, że masz robaki
Owsiki czy glista ludzka to pasożyty, które bytują w organizmie człowieka, a o zarażenie jest niezwykle łatwo. Aktualnie zauważalny jest wzrost zachorowań, zwłaszcza u dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym. Trzeba jednak wiedzieć, że zarażenie pasożytami dotyczy nie tylko dzieci, ale również dorosłych. Aby do niego doszło, wystarczy zjeść niedomyty owoc czy warzywo, na którym znajdują się jaja pasożytów. Leczenie owsicy czy glistnicy opiera się przede wszystkim na farmakoterapii, jednak istnieją domowe sposoby, które mogą przyspieszyć kurację. Jak wspomóc się przy zakażeniu pasożytami? Czego unikać, by nie doszło do rozwoju pasożytów?
Glistnica to choroba wywołana zarażeniem się glistą ludzką, która bytuje w przewodzie pokarmowym. Aby doszło do zakażenia, musi dojść do zjedzenia jaj pasożyta wraz z pożywieniem. Choroba początkowo przechodzi bezobjawowo, ponieważ glista przenika do układu oddechowego, krtani i gardła, a dopiero po jej połknięciu przedostaje się do jelita cienkiego, w którym może żyć nawet dwa lata.
Owsica to zakażenie nicieniem, bytującym w jelicie grubym, którą wykryć można po około 8 tygodniach od zarażenia.
Obie choroby diagnozuje się przede wszystkim na podstawie badań kału, w którym można znaleźć jaja pasożytów. Choroby pasożytnicze leczone są przede wszystkim farmakologicznie.
W zależności od lokalizacji pasożyta, glistnica może dawać objawy zarówno ze strony układu oddechowego, jak i pokarmowego.
Do objawów glistnicy układu oddechowego zalicza się:
- gorączkę,
- uczucie duszności,
- kaszel.
Do objawów glistnicy układu pokarmowego zalicza się:
- bóle brzucha,
- spadek masy ciała,
- biegunki lub zaparcia.
Początkowo jednak objawy zakażenia glistą ludzką mogą przypominać reakcję alergiczną. Na ciele pojawia się wysypka, częściej występują infekcje górnych dróg oddechowych czy zaostrzenie astmy oskrzelowej.
Owsica jest chorobą jelita grubego, a objawy z nią związane to przede wszystkim świąd okolicy odbytu nasilający się w nocy, spadek apetytu, zaburzenia snu i osłabienie. Owsica przez długi czas może nie dawać objawów, jednak na szczególną uwagę zasługują dzieci, u których w przebiegu owsicy może pojawić się:
- nadpobudliwość,
- obgryzanie paznokci,
- moczenie nocne,
- zgrzytanie zębami.
Choroby pasożytnicze muszą być leczone farmakologicznie, przy czym kurację powinna rozpocząć nie tylko osoba zarażona, ale również wszyscy członkowie gospodarstwa domowego, zamieszkujący razem z pacjentem.
Zarażonym podaje się leki parazytologiczne, a dodatkowo wskazane jest wygnanie badania mikologicznego kału, by wykluczyć często występujące w kale grzyby. Jeśli w próbkach uwidoczniono kolonizację grzybów, równolegle wprowadza się kurację przeciwgrzybiczą.
Rozpoczęcie szybkiego leczenia jest niezwykle istotne, ponieważ pozwala ono zatrzymać rozwój pasożytów wewnątrz organizmu. Zbyt późne wdrożenie leczenia lub jego zaniechanie, w przypadku owsicy może prowadzi do zapalenia jelita grubego, zapalenia wyrostka robaczkowego, zapalenia pochwy czy macicy.
Aby wzmocnić działanie kuracji przeciw pasożytom, warto wprowadzić modyfikacje w codziennej diecie. Pasożyty żywią się cukrem pobieranym z pokarmu, dlatego na czas leczenia zaleca się odstawić słodycze, ale także białe pieczywo i makarony.
Przede wszystkim należy wzbogacić swoją dietę o wszelkiego rodzaju kiszonki: kiszone ogórki, kapusta, buraki czy kefiry. Obecne w nich probiotyki wspierają działanie układu pokarmowego, tym samym sprawiają, że organizm szybciej pozbywa się toksyn, ale także jaj pasożytów.
Takie same właściwości będzie miał sok z kiszonych ogórków, ale również czosnek oraz cebula, które również wskazane są w diecie osoby leczącej się na parazytozę.
Spożywanie dużej ilości warzyw i owoców w trakcie zakażenia pasożytami, pozwalają dostarczyć organizmowi błonnik, który oczyszcza układ pokarmowy, poprawia przemianę materii oraz usprawnia proces wydalania kału, wraz z jajami glisty czy owsików.
Dużym wsparciem w leczeniu zakażenia pasożytami są herbaty ziołowe, przede wszystkim napary z szałwii, kopru włoskiego, tymianku czy wrotyczu.
Zarażenie glistą czy owsikami spowodowane jest najczęściej spożyciem brudnych warzyw czy owoców, a także nieodpowiednią higieną osobistą. Aby uniknąć zarażenia, nalży pamiętać o częstym myciu rąk, zwłaszcza po skorzystaniu z toalety oraz przed jedzeniem. Dodatkowo należy pamiętać, by dokładnie myć produkty spożywane na surowo, używać środków ochronnych (rękawic) podczas prac w ogrodzie, ale także unikać zabaw dzieci w brudnych, osiedlowych piaskownicach.
CZYTAJ TAKŻE:
Skąd się bierze moczenie nocne u dzieci?
Może osiągnąć nawet 10 metrów długości. Pasożyt żyje w jelicie