Reklama

Olej z róży pomarszczonej a nowotwory. Wyjątkowe odkrycie polskich naukowców

Olej z róży pomarszczonej może być wykorzystywany w profilaktyce chorób nowotworowych - wynika z badań naukowców z Wydziału Farmaceutycznego Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu. Emulsja z nasion tej rośliny może również przyspieszać regenerację ran - twierdzą badacze. Badania nad różą pomarszczoną będą kontynuowane, więc możemy spodziewać się kolejnych rewelacji na jej temat.

Róża pomarszczona (Rosa rugosa) to popularny krzew ozdobny. Wrocławscy naukowcy z Katedry i Zakładu Bromatologii i Dietetyki Wydziału Farmaceutycznego Uniwersytetu Medycznego postanowili przyjrzeć się właściwościom zdrowotnym tej rośliny.

Reklama

Jak podkreśliła dr Magdalena Grajzer z Zakładu Bromatologii i Dietetyki Wydziału Farmaceutycznego UMW, róża pomarszczona do tej pory była bardzo słabo przebadana pod kątem jej właściwości prozdrowotnych. - Dotychczas skupiano się tylko na składach jej kwasów tłuszczowych, nie przyjrzano się jednak pozostałym bioaktywnym składnikom tej rośliny - wskazała. 

Olej z róży pomarszczonej a olej z dzikiej róży

Wrocławscy naukowcy przebadali skład oleju z róży pomarszczonej i porównali go do oleju wytłaczanego na zimno z nasion dzikiej róży (Rosa canina). 

- Stwierdziliśmy, że olej z nasion Rosa rugosa, ekstrahowany nadkrytycznym dwutlenkiem węgla, ma niezwykłą kombinację związków bioaktywnych, które mają stosunkowo silny efekt ochronny przed stresem oksydacyjnym, a także mogą hamować naciekanie i tworzenie przerzutów nowotworowych. Wykazaliśmy również, że emulsje z nasion róży pomarszczonej mogą przyspieszyć regenerację ran w 4-5 dniu gojenia się - powiedziała dr Grajzer.

Naukowiec wskazała, że potencjał bioaktywny oleju z nasion róży pomarszczonej przewyższał ten wykazany dla dostępnego na rynku tłoczonego na zimno oleju z nasion Rosa canina. - Te obiecujące wyniki dają podstawy do skoncentrowania się w przyszłych badaniach na jego miejscowym zastosowaniu w leczeniu ran i doustnym stosowaniu w prewencji nowotworów - powiedziała dr Grajzer.

Sprawdź też, jakie właściwości lecznicze ma krwawnik pospolity

Wyniki badań w prestiżowym czasopiśmie

Badania wrocławskich naukowców zostały opublikowane w periodyku "Food Chemistry" - prestiżowym czasopiśmie zajmującym się chemią żywności.

Badania były finansowane z projektu "Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu jako Regionalny Ośrodek Doskonałości w dziedzinie nauk medycznych i nauk o zdrowiu" w ramach Działania Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego (obecnie Ministerstwo Edukacji i Nauki) pn. "Regionalna Inicjatywa Działania". 

Na realizację tego projektu resort przyznał kwotę niemal 12 mln zł.

Czytaj też: Pierwsze w Polsce zabiegi osseointegracji. Nadzieja dla osób po amputacjach

PAP

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Rekomendacje