Witamina C nie leczy przeziębienia. Badania wskazują na inną metodę
W przypadku przeziębienia nieodłączną bronią stają się tabletki przeciwbólowe, przeciwzapalne i witamina C, która ma szybciej wyleczyć infekcję. Herbata z cytryną i kwas askorbinowy w tabletkach to duet, który obiecuje szybszy powrót do zdrowia. Badania naukowe wskazują jednak, że witamina ta nie ma żadnego znaczenia w przypadku zachorowania, a na szczególną uwagę zasługuje witamina D. Co jest zatem skuteczniejsze w przypadku choroby? Odpowiadamy.
Witamina C odgrywa istotną rolę w organizmie człowieka, ponieważ ma działanie przeciwutleniające, wspomaga syntezę kolagenu, wspomaga syntezę neuroprzekaźników, a także bierze udział w metabolizmie. To właśnie witamina C wpływa również na stan dziąseł i uzębienia, a jej niedobór może prowadzić do szkorbutu.
Od wielu lat stosowana jest w przypadku przeziębienia i grypy, mając wzmocnić odpowiedź immunologiczną i skrócić czas choroby.
Witamina D przede wszystkim w organizmie człowieka ma za zadanie utrzymać prawidłowy poziom wapnia oraz fosforu. Jest najważniejszą z witamin dla wzrostu kości i utrzymania ich w dobrej kondycji. Wykazano, że ma również działanie antynowotworowe, chroni przed chorobami autoimmunologicznymi oraz wspiera działanie układu odpornościowego.
Witamina D szczególnie wpływa na odpowiedź wrodzoną układu immunologicznego, ponieważ jest obecna na limfocytach T oraz B - komórkach odpornościowych. Jest odpowiedzialna za przekształcanie monocytów w makrofagi, których zadaniem jest niszczenie drobnoustrojów obecnych w organizmie. Oprócz tego witamina D wpływa na zmniejszenie stanu zapalnego oraz produkcję peptydów AMP, które niszczą błonę komórkową patogenów szkodliwych dla organizmu.
Od wielu lat pacjenci przekonani są, że zażywanie kwasu askorbinowego w trakcie przeziębienia wzmocni ich odporność i skróci czas infekcji. W 2007 roku dokonano przeglądu przeglądu systematycznego, w którym sprawdzano, czy przyjmowanie dawki 200 mg witaminy C zapobiega lub leczy objawy przeziębienia i grypy.
Po dokładnej analizie badań uznano, że przyjmowanie witaminy C w trakcie przeziębienia nie skraca i nie łagodzi jego objawów. Udowodniono natomiast, że przyjmowana codziennie, profilaktycznie - może skrócić czas trwania infekcji o 8 proc.
Inne badania udowodniły, że regularne przyjmowanie dawki 1200 IU witaminy D może zmniejszyć ryzyko zachorowania aż o 58 proc. Badania te przeprowadzono w 2008 roku, a grupą kontrolną były dzieci w wieku 6-15 lat. Naukowcy skuteczności działania witaminy D upatrują się w fakcie, że jest ona obecna w komórkach układu odpornościowego i to właśnie dzięki niej odpowiedź immunologiczna człowieka jest silniejsza, co nie pozwala na rozwój choroby spowodowany przez wirusy.
Wykazano, że regularne zażywani witaminy D oprócz wspierania układu kostno-staowwego czy odpornościowego, ma również działanie przeciwzapalne. W okresie wiosennym i letnim jest ona produkowana przez organizm pod wpływem promieni słonecznych. Kiedy dni stają się krótsze, a słońce rzadziej pojawia się w naszym klimacie, należy pamiętać o suplementacji tej witaminy.
Wcześnie wdrożona suplementacja sprawia, że w organizmie nie dochodzi do wahań jej poziomu, dzięki czemu organizm człowieka ma stale dostęp do tej ważnej witaminy. Dzięki temu układ odpornościowy funkcjonuje prawidłowo, nie dochodzi do spadku odporności, a co za tym idzie - jesteśmy bardziej odporni na wirusy i bakterie.
Badania nie udowodniły skrócenia czasu choroby, jeśli w jej trakcie zostaje włączona suplementacja witaminy D. Inne badania jednak wskazują, że stałe suplementowanie pozwala zwiększyć odporność i tym samym uniknąć przeziębienia czy grypy w okresie wzmożonych infekcji.
Na rynku dostępnych jest wiele preparatów z witaminą D, którą specjaliści zalecają przyjmować już od września i przyjmować stale aż do kwietnia. Dawka powinna być dobrana do płci, wieku, stanu zdrowia pacjenta i każdorazowo przed rozpoczęciem przyjmowania preparatu, należy oznaczy poziom metabolitu witaminy D w surowicy krwi.
Oprócz dostępnych, gotowych preparatów witaminowych, warto zwrócić szczególną uwagę na dietę w okresie jesienno-zimowym, by była ona bogata w surowe warzywa i owoce. Witaminę D znajdziemy w takich produktach, jak: jaja, mleko, sery, oleje roślinne ale także w grzybach - kurkach, borowikach czy nawet pieczarkach.
CZYTAJ TAKŻE: