Zakrzepica prowadzi do groźnych zatorów. Tak ulżysz swoim żyłom

Długotrwałe unieruchomienie, zabiegi chirurgiczne, ciąża a także doustne leki antykoncepcyjne to czynniki, które sprzyjają rozwojowi zakrzepicy żył głębokich. Choć niektórych nie jesteśmy w stanie wyeliminować z naszego życia, to istnieją nawyki a nawet produkty spożywcze, które mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia tej choroby. Jak objawia się zakrzepica i co najważniejsze - jak jej uniknąć? Odpowiadamy.

Zakrzepica żył głębokich - jak do niej dochodzi?

Zakrzepica żył głębokich to choroba, w której w układzie żył głębokich, zazwyczaj w kończynach dolnych, dochodzi do powstania zakrzepu. Wynika to ze spowolnienia przepływu krwi przez naczynie, uszkodzenia ściany żyły lub zmianami we krwi (np. nadpłytkowość).

Zwiększone ryzyko zachorowania na zakrzepicę mają osoby z nadwagą i otyłością, chorzy na cukrzycę i miażdżycę, kobiety w ciąży ale także pacjenci po operacjach chirurgicznych lub złamaniach kończyny dolnej. Przyjmowanie antykoncepcji hormonalnej również zwiększa ryzyko wystąpienia zakrzepicy u kobiet.

Reklama

Objawy zakrzepicy

Objawy zakrzepicy żył głębokich to przede wszystkim obrzęk i ból kończyny dolnej. Chory odczuwa ból w trakcie poruszania się, a w trakcie odpoczynku ból znika. Lokalizuje się zazwyczaj w okolicy łydki, kostki ale także w udzie.

Kończyna, która objęta jest zakrzepicą jest czerwona i ucieplona, a stopa może być zasiniona.

W przebiegu zakrzepicy może dojść do wzrostu temperatury ciała i kłopotów z oddychaniem. Może sugerować to zatorowość płucną, która jest zagrożeniem życia.

W zatorowości inne objawy występujące to:

  • kaszel,
  • skrócony oddech,
  • pocenie się,
  • uczucie strachu i lęku,
  • przyspieszone tętno,
  • omdlenie.

Jak zapobiegać zakrzepicy - codzienne nawyki

Nie można wyeliminować całkowicie wszystkich czynników, które sprzyjają zakrzepicy. Na niektóre nie mamy wpływu - złamanie kończyny dolnej czy konieczność przeprowadzenia zabiegu chirurgicznego są poza naszą decyzyjnością. Jeśli dojdzie jednak do takich zdarzeń, należy pamiętać, że nawet w takich sytuacjach istnieje profilaktyka przeciwzakrzepowa. Oprócz leków, zalicza się do niej szybką pionizację pacjenta po operacji, a także aktywność fizyczną adekwatną do stanu chorego.

Aby zmniejszyć ryzyko występowania zakrzepicy żył głębokich, należy utrzymywać prawidłową masę ciała. Nadwaga i otyłość zwiększają ryzyko choroby, dlatego należy pamiętać o codziennej dawce aktywności fizycznej.

Osoby, które pracują w pozycji siedzącej, powinny pamiętać o regularnym ruchu. Co godzinę należy odejść od komputera i wykonać kilka ćwiczeń - zwłaszcza w obrębie kończyn dolnych. Dobrym ćwiczeniem będzie wspinanie się na palcach, krążenia stopami, a także krótki spacer po mieszkaniu.

W trakcie odpoczynku, po długim czasie spędzonym w pozycji stojącej lub siedzącej - warto pamiętać o tym, by nogi znajdowały się powyżej linii ciała. Można pod nogi podłożyć dużą poduszkę lub zwinięty koc - dzięki temu odpływ krwi z kończyn dolnych będzie ułatwiony. Dobrym sposobem będzie także ułożenie nóg na oparciu kanapy. 

U osób, u których istnieje zwiększone ryzyko zakrzepicy, wprowadzane są leki rozrzedzające krew (osoby z unieruchomioną kończyną czy po zabiegach chirurgicznych). Preparaty z heparyną zapobiegają powstawaniu zakrzepów w naczyniach krwionośnych.

Jak zapobiegać zakrzepicy - dieta

Osoby z grupy ryzyka zakrzepicy żył głębokich w swojej diecie przede wszystkim powinny pamiętać o produktach pełnoziarnistych, olejach oraz orzechach.

Zaleca się spożywanie produktów pełnoziarnistych, nabiału, równocześnie ograniczając spożywanie mięsa, w którym zawarte są aminokwasy metioniny, sprzyjające powstawaniu zakrzepów.

W diecie nie powinno zabraknąć świeżych warzyw i owoców - powinno ich być dużo, bowiem zawierają cenne składniki zapobiegające odkładaniu się blaszek miażdżycowych i redukujące "zły" cholesterol w organizmie.

Przyjmując leki przeciwkrzepliwe należy jednak pamiętać o ograniczeniu spożycia witaminy K. Nie oznacza to, że należy ją całkowicie wykluczyć z diety, jednak warto pamiętać, że wpływa ona na krzepnięcie krwi i tym samym może znosić działanie farmakologiczne leków.

Źródłem witaminy K są przede wszystkim warzywa zielone: brokuły, jarmuż, szpinak, brukselka, sałata rzymska, lodowa, rukola, roszponka, kapusta włoska czy szparagi.

Obecna jest także w jajach, wątrobie wołowej, mleku.

CZYTAJ TAKŻE:

Zapomnij o szpecących żylakach. Tak domowymi sposobami poprawisz krążenie w nogach

Zatorowość płucna. Objawy, których nie można lekceważyć

Trzy zioła na obniżenie cholesterolu. Tak zapobiegniesz złogom w tętnicach

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL