Cholesterol pod kontrolą
Dla większości z nas cholesterol kojarzy się z czymś szkodliwym. Tymczasem jest on niezbędny, bo zapewnia prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu.
Szkodliwy jest jedynie jego nadmiar. U zdrowego człowieka całkowite stężenie cholesterolu nie powinno przekraczać 200 mg/dl. Im więcej mamy dobrego cholesterolu (HDL), tym lepiej.
Zdrowy mężczyzna powinien mieć go 35-70 mg/dl, a kobieta 40-80 mg/dl. Z kolei poziom złego cholesterolu (LDL) nie powinien przekraczać 135 mg/ dl. Wartości powyżej 155 mg/dl to już choroba. Zbyt wysoki poziom złego cholesterolu zwiększa ryzyko zawału serca o prawie 50 proc.
LDL powoduje rozwój miażdżycy, nadciśnienia, dusznicy bolesnej. Stężenie cholesterolu jest w dużej mierze cechą dziedziczną, ale wiadomo, że zwiększa je palenie papierosów, picie kawy, stres, nieodpowiednia dieta i mało ruchu. Jeżeli więc członkowie twojej rodziny mają nieprawidłowy poziom cholesterolu, powinnaś zwrócić szczególną uwagę na swoją dietę i tryb życia.
Jego poziom można obniżyć samemu. Najważniejsza jest zmiana diety, bo ponad połowa cholesterolu pochodzi z pożywienia. Powinnaś więc ograniczyć spożywanie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, choć nie wolno ich całkowicie wyeliminować.
Zacznij jeść nasiona słonecznika lub lnu (zmielone), a sałatki skrapiaj oliwą. Jedz ryby morskie, płatki owsiane, cebulę, paprykę, soję, soczewicę.
Bardzo ważna jest twoja waga, bo nadwaga i otyłość znacząco podnoszą stężenie cholesterolu. Dlatego ruszaj się - ćwicz, tańcz lub przynajmniej chodź codziennie na spacery.