Piekący ból po posiłku? To może być zgaga. Skąd się bierze i jak ją pokonać?

Zgaga to uczucie pieczenia w okolicy przełyku lub okolicy mostka, któremu towarzyszyć może nieprzyjemne - kwaśne - odbijanie.
Zgaga to uczucie pieczenia w okolicy przełyku lub okolicy mostka, któremu towarzyszyć może nieprzyjemne - kwaśne - odbijanie.123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Zgaga - co to jest?
  2. Zgaga - objawy
  3. Zgaga - przyczyny
  4. Zgaga - leczenie i domowe sposoby
  5. Zgaga - jak jej uniknąć? Zalecenia dietetyczne

Zgaga - co to jest?

Zgaga - objawy

  • Pieczenie w klatce piersiowej
  • Podrażnienie gardła
  • Gorący lub kwaśny smak w ustach
  • Odbijanie
  • Ból w okolicy serca
  • Dyskomfort po posiłku
  • Nieprzyjemne uczucie za mostkiem.

Zgaga - przyczyny

Zobacz również:

    Zobacz również:

    • choroba refluksowa,
    • cukrzyca,
    • otyłość,
    • alkoholizm,
    • przepuklina,
    • niestrawność,
    • choroba wrzodowa żołądka,
    • zaburzenia psychonerwicowe.

    Zgaga - leczenie i domowe sposoby

    Zgaga - jak jej uniknąć? Zalecenia dietetyczne

    Zobacz również:

      1. Zamiast obfitego posiłku, jedz mniej, a częściej (najlepiej 4-5 małych posiłków).
      2. Pij dużo niegazowanej wody.
      3. Ostatni posiłek jedz do trzech godzin przed snem.
      4. Rzuć palenie.
      5. Nie noś obcisłych spodni i zrezygnuj z paska.
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
      W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie. Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.