Spis treści:
- Zgaga - co to jest?
- Zgaga - objawy
- Zgaga - przyczyny
- Zgaga - leczenie i domowe sposoby
- Zgaga - jak jej uniknąć? Zalecenia dietetyczne
Zgaga - co to jest?
Zgaga to uczucie pieczenia w okolicy przełyku lub okolicy mostka, któremu towarzyszyć może nieprzyjemne - kwaśne - odbijanie. To bardzo powszechna dolegliwość. Szacuje się, że raz w tygodniu problem ten może mieć jedna na 10 osób dorosłych. Z kolei nawet 20 proc. Polaków może cierpieć na przewlekłą zgagę.
Zgagę zawsze należy odróżnić od objawów choroby niedokrwiennej serca. W przypadku, gdy u pacjenta występuje pieczenie w mostku, kołatanie serca, zawroty głowy, promieniujący ból ramienia i trudności w oddychaniu, należy niezwłocznie skontaktować się z pogotowiem ratunkowym. Opisywane objawy mogą bowiem świadczyć o zawale serca. To sytuacja bezpośrednio zagrażająca życiu.
Zgaga - objawy
Zgaga to uczucie pieczenia lub dyskomfortu w okolicy przełyku, które często promieniuje ku górze w stronę gardła. Objawy zgagi mogą obejmować:
- Pieczenie w klatce piersiowej
- Podrażnienie gardła
- Gorący lub kwaśny smak w ustach
- Odbijanie
- Ból w okolicy serca
- Dyskomfort po posiłku
- Nieprzyjemne uczucie za mostkiem.
CZYTAJ TAKŻE: Objawy zawału, po czym poznać atak serca?
Zgaga - przyczyny
Zgaga najczęściej występuje tuż po posiłku. Powodować ją mogą pikantne i ciężkostrawne dania, ale i cytrusy i niektóre warzywa, np. pomidory. Pieczenie w przełyku pojawić się może również po wypiciu alkoholu lub napojów gazowanych. Skąd taka reakcja organizmu? Opisywane wyżej produkty i substancje mogą opóźniać opróżnianie żołądka, podrażniać przełyk oraz osłabiać działanie dolnego zwieracza przełyku.
Zobacz również:
Czasami zgaga ma związek z innymi chorobami. Uczucie pieczenia w przełyku może pojawić się w przebiegu taki chorób jak:
- choroba refluksowa,
- cukrzyca,
- otyłość,
- alkoholizm,
- przepuklina,
- niestrawność,
- choroba wrzodowa żołądka,
- zaburzenia psychonerwicowe.
Ponadto, zgaga może być efektem przyjmowanych leków. Chodzi m.in. o kwas acetylosalicylowy i niektóre antybiotyki. Zgaga to również częsty problem kobiet w ciąży. Szacuje się, że pieczenie w przełyku odczuwać może nawet 80 proc. ciężarnych. Wynika to ze zmian hormonalnych, które wpływają na pracę układu pokarmowego.
Zgaga - leczenie i domowe sposoby
Zgaga, która pojawia się od czasu do czasu, nie wymaga leczenia. W takim przypadku zastosować można środki na zgagę, które dostępne są bez recepty. Dobre efekty przynoszą leki z grupy inhibitorów pompy protonowej, np. pantoprazol. To koszt około 5 zł. Warto wykorzystać również tzw. domowe sposoby na zgagę. Dobrym pomysłem może być żucie imbiru. Imbir poprawia procesy trawienne oraz pobudza wytwarzanie śliny i soków żołądkowych. Trawienie wspomaga również mięta i dziurawiec. Wśród innych sposobów na zgagę wymienia się kleik z siemienia lnianego, maślankę i migdały.
Jeżeli dolegliwości pojawiają się częściej, należy zgłosić się do lekarza, który wykona odpowiednie badania. W przypadku, gdy zgaga związana jest z inną chorobą, stosuje się przede wszystkim leczenie schorzenia podstawowego.
Zgaga - jak jej uniknąć? Zalecenia dietetyczne
W przypadku, gdy zgaga związana jest z codzienną dietą, należy zmienić jadłospis. Warto wykluczyć z niego ciężkostrawne i tłuste dania oraz wysoko przetworzoną żywność. Zgadze sprzyjają także: napoje gazowane, alkohol, papierosy, cytrusy, czekolada, kawa i herbata. Pieczenie w przełyku często związane jest również z nadwagą i otyłością, dlatego należy zadbać o prawidłową masę ciała. Wskazana będzie również odpowiednia dawka ruchu. Poniżej przedstawiamy więcej sposobów.
Jak zapobiec zgadze?
- Zamiast obfitego posiłku, jedz mniej, a częściej (najlepiej 4-5 małych posiłków).
- Pij dużo niegazowanej wody.
- Ostatni posiłek jedz do trzech godzin przed snem.
- Rzuć palenie.
- Nie noś obcisłych spodni i zrezygnuj z paska.
CZYTAJ TAKŻE:
Pokazała, jak zmieniła się jej twarz w ciąży. Dotknął ją syndrom ciążowego nosa
Co wolno, a czego nie wolno robić w ciąży? Obalamy mity na temat ciąży
Progesteron - dlaczego jego odpowiedni poziom jest tak ważny?











