Ananas to naturalny spalacz tłuszczu, łagodzi też obrzęki i stany zapalne. Ale unikaj go z puszki!

Na świecie rocznie zjada się ponad 14 milionów ton ananasów. Także w Polsce ten egzotyczny owoc gości na sklepowych półkach o każdej porze roku. Zwykle możemy kupić świeżego, prawie zawsze dostaniemy ananasa w puszcze. W poniższym artykule odpowiadamy na pytania o wartości odżywcze, kaloryczność i indeks glikemiczny ananasa. Podpowiadamy też, kto nie powinien po niego sięgać.

Ananas — wartości odżywcze

Ananas, zarówno świeży jak i z puszki to przede wszystkim doskonałe źródło manganu i witaminy C. Dwa plastry owocu (ok. 170 g) zaspokajają dzienne zapotrzebowanie na oba te składniki odpowiednio w 80 i nawet 100 procentach!

Mangan bierze udział w procesach krzepnięcia krwi i jest składnikiem enzymów przeciwutleniających. Ma też wpływ na odporność organizmu i uczestniczy w budowie chrząstek i kości.

Zalety witaminy C są wszystkim dobrze znane. Kwas askorbinowy stymuluje układ odpornościowy, ale zgodnie z aktualnym stanem wiedzy ma działanie przeciwnowotworowe, zmniejsza ryzyko chorób układu nerwowego, obniża ciśnienie i redukuje nadmiar cholesterolu.

Reklama

Na co pomaga ananas?

Składnikiem ananasa, któremu przypisuje się najwięcej właściwości leczniczych jest bromelaina. To enzym roślinny, który w laboratorium wykazuje się dobrym rozkładem białek. Bromelainie powszechnie przypisuje się wspomaganie odchudzania, działanie przeciwzapalne i przeciwobrzękowe, a także leczenie biegunki w zatruciach pokarmowych. Najwięcej znajdziesz jej w świeżych owocach. 

Chociaż wiele osób regularnie jedzących ananasy potwierdza takie działanie, na ten moment nie udało się udowodnić dobroczynnego wpływu bromelainy w badaniach naukowych na większej grupie ludzi. 

Udało się natomiast udokumentować inne prozdrowotne właściwości spożywania ananasa. Witaminy z grupy B, a także C i A oraz mangan, dostarczane w kolejnych plastrach owocu korzystnie wpływają na układ krwionośny. Poprawa krążenia i rozszerzenie naczyń stymuluje popęd i poprawia potencję u mężczyzn. 

Te same mikro i makroelementy zawarte w ananasie wpływają na płodność u kobiety. Witaminy, a także cynk i beta-karoten wspomagają procesy, które wpływają na libido u panów i pań. 

Indeks glikemiczny ananasa

Wartość indeksu glikemicznego dla ananasa waha się pomiędzy 59 a 66 IG. Indeks ananasa z puszki jest zwykle nieznacznie wyższy. Ani w jednej, ani w drugiej postaci ananas nie powinien być częstym posiłkiem osób z cukrzycą lub insulinoopornością. IG na poziomie 60 to górna połowa przedziału określanego jako średni. Wysoki indeks glikemiczny zaczyna się od 70. 

Oprócz IG trzeba też zwracać uwagę na ładunek glikemiczny. Dla dwóch plastrów ananasa (ok. 170 g) wynosi on 12,5 - na skali to również odczyt średni (przedział średniego ładunku glikemicznego to 11-19 jednostek).

Ananas - ile ma kalorii? Ananas a odchudzanie

Świezy ananas ma tylko 41 kcal w 100 g. Dwa plastry to zaledwie 80 kalorii w prawie 200 g jedzenia. Dzięki tym właściwościom owoc będzie świetnym uzupełnieniem diety na odchudzanie. Dodatkowo ananas zawiera też sporo regulującego trawienie błonnika, niektórzy wskazują również na zbawienny wpływ bromelainy.

Na diecie należy jednak uważać na ananasa z puszki. Znajduje sie on zwykle w dosładzanym syropie, przez co jego kaloryczność wzrasta. 100 g. ananasa z puszki w syropie ma 64 kalorie. 

Czy można jeść ananasa na noc?

Żeby dobrze wypocząć, organizm w nocy nie powinien być obciążony procesami trawienia. Właśnie dlatego najlepsza kolacja jest lekka i zjedzona kilka godzin przed snem.

Jeżeli już najdzie nas ochota na wieczorne podjadanie lepiej wybrać coś innego niż ananas. Jak każdy owoc ma on dużo cukrów — sacharozy, fruktozy i glukozy, których przetrawienie będzie wymagało od ciała sporo energii.

Z czym nie łączyć ananasa?

Nie udało się dowieść dobrego wpływu bromelainy, za to znaleziono dowody na to, że substancja obecna w ananasie wchodzi w reakcję z niektórymi lekami. Składniki, które mogą reagować z ananasem, znajdują się w części antybiotyków (szczególnie amoksycyliny), leków uspokajających i antykoagulantach.

W ramach ciekawostki można dodać, że ananas (i kiwi) nie najlepiej nadają się do deserów zalewanych galaretką. Enzymy zawarte w tych owocach rozkładają białka, czyli chociażby kolagen. W miejscach, gdzie sprężysta masa zetknie się z kawałkami owoców, galaretka nie stężeje.

Kto nie może jeść ananasa?

Na ananasa powinny uważać osoby z alergią na lateks, a także marchewkę, selera czy pyłki traw. Te uczulenia bardzo często idą w parze z nietolerancją substancji obecnych w ananasie. Sok z ananasa może też podrażniać układ pokarmowy osób z chorobami tych okolic. Refluks, wrzody czy choroby dwunastnicy i nerek to wystarczający powód, żeby ananasa, świeżego, z puszki czy w soku, spożywać tylko okazjonalnie.

Jak pisaliśmy wcześniej, ananasa nie powinny jeść w nadmiarze osoby chore na cukrzycę lub insulinooporność. Obecna medycyna nie widzi natomiast przeciwwskazań do spożywania ananasa przez kobiety w ciąży.

CZYTAJ TAKŻE:

Ile kalorii mają pomidory i które są najzdrowsze? To idealny składnik diety redukcyjnej

Jeden z najzdrowszych koktajli świata. Jego bazą owoc - balsam dla jelit i serca

Najczęściej popełniane błędy w diecie na insulinooporność. Pięć posiłków dziennie to jeden z nich

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: ananas
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL