Doceń właściwości kiwi. Jedno dziennie obniży ciśnienie, wzmocni żyły i uchroni przed rakiem
Kiwi jest jednym z owoców zaliczanych do "superżywności" ze względu na występowanie wielu wartości odżywczych oraz witamin. Zielony owoc sprawdzi się idealnie jako wspomagacz naszego zdrowia, a w szczególności ukoi jelita, odmłodzi skórę i wzmocni układ odpornościowy. W umiarkowanych ilościach kiwi mogą spożywać cukrzycy oraz osoby będące na diecie redukcyjnej. Jakie jeszcze właściwości kryją w sobie owoce kiwi? Odpowiadamy.
Pierwotnie kiwi wywodziło się z terenów Azji Wschodniej, dokładniej z Chin. Następnie owoc trafił do Nowej Zelandii, a tam jego nazewnictwo utworzono od ptaka kiwi.
Kiwi należy do gatunku owoców jagodowych. Ma bardzo soczysty miąższ z cienką skórką pokrytą brązowym kutnerem. Centralna część kiwi zawiera brązowe lub czarne nasiona. Miąższ występuje najczęściej w kolorze zielonym, żółtym, rzadziej w barwie czerwonej.
Kiwi jest owocem bogatym w wiele witamin. Ten zielony owoc ma bardzo duże ilości witaminy C, zdecydowanie większe niż np. pomarańcza. Poza tym zawiera także witaminę A, witaminę B, witaminę K. Właściwości odżywcze kiwi na 100 g przedstawiają się następująco:
- 1,1 g białka,
- 0,5 g tłuszczu,
- 15 g węglowodanów,
- 3 g błonnika,
- 9 g cukru,
- 34 mg wapnia,
- 0,31 mg żelaza,
- 17 mg magnezu,
- 34 mg fosforu,
- 312 mg potasu,
- 3 mg sody,
- 0,14 mg cynku,
- 25 mg kwasu foliowego.
Jak widać, kiwi ma mnóstwo witamin i wartości odżywczych. W jaki sposób przekładają się na nasze zdrowie?
Kiwi doskonale zapobiega przeziębieniom, a nawet wspomaga ich leczenie. Wszystko ze względu na występowanie witaminy C, która odpowiada za zachowanie odporności. Kiwi zaleca się szczególnie w okresie grypowym, przypadającym na wiosnę i jesień.
Cynk w połączeniu z witaminą C spowalnia procesy starzenia się skóry, łagodząc jej wszelkie stany zapalne i zapobiegając tworzeniu się nowych. Kiwi można określić mianem owocu odmładzającego.
Potas zawarty w kiwi może znacznie polepszyć stan zdrowia osób zmagających się z wysokim ciśnieniem krwi. Dodatkowo obniża prawdopodobieństwo tworzenia zatorów i skrzepów.
Kiwi jako źródło witaminy K skutecznie wspomaga procesy krzepnięcia krwi. Witamina K zapobiega zwapnieniom naczyń krwionośnych, co również zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy.
Kiwi poprawia kondycję oczu dzięki zawartości luteiny i zeaksantyny. Jego spożywanie może zmniejszyć ryzyko wystąpienia zaćmy lub zwyrodnienia plamki żółtej.
Obecność miedzi w kiwi wspomaga prawidłową pracę mózgu, krwinek czerwonych oraz wzmacnia system odpornościowy organizmu. To bardzo ważne informacje, szczególnie w przypadku dzieci. Jeśli nie występuje na ten owoc alergia, warto wprowadzić go do diety najmłodszych.
Witaminy z grupy B zawarte w kiwi są idealną opcją dla kobiet w ciąży oraz karmiących, bowiem wspomagają one system immunologiczny. Z kolei kwas foliowy może uchronić płód przed wadami cewy nerwowej, chorobami serca, a nawet rakiem.
Udowodniono, że owoce kiwi korzystnie wpływają na naprawę uszkodzonego DNA w przebiegu chorób nowotworowych, m.in. w raku jamy ustnej. Najsilniejsze działanie przeciwnowotworowe wykazują owoce kiwi z czerwonym miąższem.
Duże zawartości magnezu sprawiają, że kiwi zalecane jest osobom żyjącym w dużym stresie. Magnez usprawnia pracę szarych komórek, może zmniejszać nerwowość i nadpobudliwość, a także korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację.
Owoc kiwi idealnie sprawdza się na wszelkie dolegliwości trawienne. Warto spożyć ten owoc zaraz po obfitym, ciężkostrawnym posiłku. Kiwi zdecydowanie pomoże zmniejszyć uczucie przejedzenia i ciężkości. Dzieje się tak, ponieważ związki zawarte w kiwi bardzo dobrze radzą sobie z trawieniem, szczególnie białka.
Kiwi zawiera również dużą dawkę błonnika, dzięki czemu przyspiesza przesuwanie się treści pokarmowej do jelita grubego, tym samym ułatwiając wypróżnianie. Ten owoc zaleca się osobom, które mają problemy z zaparciami.
Ta duża dawka błonnika w kiwi przyspiesza także procesy metaboliczne, a co za tym idzie - wspomaga odchudzanie. Tempo metabolizmu przy kiwi jest szybkie, a więc energia z pożywienia zostaje równie szybko spalona.
Kiwi waży ok. 90 g, owoc bez skórki to ok. 75 g. 100 g kiwi zawiera 60 kcal, a więc 75 g ma jedynie 45 kcal. Musimy jeździć na rowerze ok. 5 minut, jeśli chcemy spalić tak małą liczbę kalorii.
Ze względu na małą kaloryczność kiwi sprawdza się idealnie w procesach odchudzających. Można śmiało wdrażać je do redukcyjnej diety.
Kiwi działa wychładzająco na organizm, dlatego nie polecamy spożywania tego owocu na śniadanie w okresie zimowym. W żadnym jednak wypadku nie wykreślajmy go przez to ze swojej diety.
Zalecamy jedzenie jednego kiwi dziennie. Taka ilość w zupełności wystarczy, aby poprawić np. swoją odporność i inne procesy w organizmie. Pamiętajmy jednak, że nie można jeść kiwi w nadmiarze, ponieważ może uczulać - kiwi jest silnym alergenem.
Połowa węglowodanów w kiwi to cukry proste. Indeks glikemiczy kiwi to 50, czyli kiwi jest zaliczane do produktów o średnim IG.
W związku z tym cukrzycy mogą spożywać ten owoc, jednak w umiarkowanych ilościach. Nadmierne jedzenie kiwi w ich przypadku może przyczynić się do nagłych skoków glukozy we krwi.
Na spożywanie kiwi muszą uważać osoby, które są uczulone na lateks. Zjedzenie kiwi może wywołać reakcję krzyżową w trakcie której dochodzi do wzmożenia objawów alergicznych, a nawet wstrząsu anafilaktycznego.
Łagodne objawy alergii na kiwi najczęściej występują w obrębie jamy ustnej i jest to wysypka, pieczenie, swędzenie i mrowienie w okolicach ust, gardła czy języka.
Silna alergia na owoc objawia się drętwieniem języka, warg czy gardła oraz problemem z oddychaniem. Do tych najbardziej niebezpiecznych objawów zalicza się także silny ból brzucha, wymioty, biegunkę, spadek ciśnienia, a nawet utratę przytomności.
CZYTAJ TAKŻE:
Jeden z najzdrowszych koktajli świata. Jego bazą owoc - balsam dla jelit i serca