Dodaj kilka kropel do kawy. Pobudzi jak nigdy i pomoże schudnąć
Co najlepiej dodać do kawy, aby nie straciła smaku, a dodatkowo pomogła w utracie nadprogramowych kilogramów? To połączenie może zaskoczyć, ale znalazło już wielu zwolenników. Kawę z cytryną chwalą za prostotę wykonania, dobry smak i moc korzyści dla organizmu. Niektórzy wskazują m.in. doskonały wpływ na odchudzanie i przyspieszenie metabolizmu.
Kawa z cytryną może przyczynić się do utrzymania prawidłowej wagi pod warunkiem, że będziemy spożywać ją z umiarem i w ramach zbilansowanej diety. Większość efektów odchudzających w tym napoju ma swoje źródło w kofeinie. Okazuje się jednak, że wiele osób zaczyna stosować cytrynę, jako zamiennik cukru. Kawa w takiej formie ma zdecydowanie mniej kalorii.
Kawa z cytryną może pozytywnie wpływać na metabolizm. Dzieje się tak ze względu na obecność kofeiny oraz witaminy C, która bierze udział w przemianach węglowodanów, tłuszczy i białek. Kawa z cytryną z pewnością daje dobre efekty w połączeniu ze zdrową, zbilansowaną dietą.
Prozdrowotne efekty picia kawy z cytryną to przede wszystkim:
- detoks organizmu. Zawarte w kawie z cytryną antyoksydanty odpowiadają za neutralizację wodnych rodników, które przyczyniają się do powstawania wielu chorób (np. astmy, choroby alzheimera czy nowotworów)
- pobudzanie umysłu i dodawanie energii. Kawa to źródło kofeiny, która pobudza organizm oraz wzmaga koncentrację. Warto wspomnieć, że regularne picie umiarkowanej ilości tego napoju może korzystnie wpłynąć na układ krążenia. Wynika to z faktu, że kawa może usprawniać przepływ krwi w naczyniach krwionośnych o niemal 30 proc. i poprawiać tym samym dotlenienie komórek organizmu.
- wzmocnienie odporności. Witamina C zawarta w cytrynie wpływa na poprawę odporności, wzmacnia zęby i dziąsła
- podkręcenie metabolizmu i wspieranie odchudzania - witamina C jest też aktywatorem enzymów odpowiedzialnych za metabolizm. Wobec tego może przyczynić się do szybszej redukcji zbędnych kilogramów
Sprawdź też: Dlaczego warto jeść cytryny? Lista zalet jest długa
Nie ma tutaj większej filozofii - na 30 ml espresso wystarczy wlać około 5 ml soku z cytryny. Tak przygotowany napój z pewnością będzie źródłem sporej dawki energii. Co więcej, ma naprawdę oryginalny smak. Jest spora szansa, że ci posmakuje i będziesz spożywać poranną kawę już tylko w takiej formie.
O tym, jak pić kawę z cytryną, wiedzą doskonale Włosi. Dlaczego? Popularne u nich espresso romano to nic innego jak filiżanka mocnej kawy serwowana z kawałkiem cytryny.
Często podkreśla się, że kawę z cytryną należy spożywać z umiarem, zresztą jak większość produktów spożywczych. Wynika to z tego, że w przypadku większych ilości może dojść do przedawkowania kofeiny. Czym to się objawia? Mowa tu między innymi o problemach z koncentracją, bólach głowy, kołataniu serca czy refluksie.
Wypicie dużej ilości kawy może poskutkować pogorszeniem wchłaniania ważnych dla organizmu składników mineralnych, takich jak żelazo lub magnez. Ich niedobór powoduje drganie powiek, bladość skóry i chroniczne zmęczenie.
Czytaj również: Może kawka? Kofeina pomaga zachować szczupłą sylwetkę i zmniejszyć ryzyko cukrzycy