Dostarczy błonnika i witamin. To warzywo to istny spalacz tłuszczu
Por to niepozorne warzywo o silnych właściwościach zdrowotnych. Najczęściej nie jest głównym składnikiem dania, raczej dodatkiem, ale nie da się go nie wyczuć. Podkreśla smak potraw i nadaje im niepowtarzalnego aromatu. Zupa porowa jest wyjątkiem - tu por odgrywa główną rolę. Czy wiedzieliście, że stosowana jest ona przez Francuzki jako środek odchudzający? Przyjrzymy się temu, co skrywa w sobie por, i odpowiemy na pytanie, czy zupa porowa faktycznie odchudza.
Por to niedrogie i powszechnie stosowane w kuchni warzywo. Słusznie dodajemy go do zup, sałatek i dań mięsnych, bo por jest bardzo zdrowy.
To smaczne warzywo bogate jest w karotenoidy, w tym beta-karoten. Twoje ciało przekształca beta-karoten w witaminę A, która jest ważna dla wzroku, funkcji odpornościowych, reprodukcji i komunikacji komórkowej. Pory są również dobrym źródłem witaminy K, która jest niezbędna do krzepnięcia krwi i zdrowia serca, a także niezłym źródłem manganu, który może m.in. pomóc zmniejszyć objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS) i wspierać zdrowie tarczycy. Co więcej, dostarczają niewielkich ilości miedzi, witaminy B6, żelaza i kwasu foliowego.
Pory to także kempferol i allicyna, dwa ważne przeciwutleniacze, które pomagają chronić przed chorobami serca, cukrzycą, a nawet niektórymi nowotworami. Udowodniono, że kempferol zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, chroniąc organizm przed wolnymi rodnikami. W innym badaniu naukowcy wspomnieli, że "kempferol moduluje stany zapalne i przerzuty", co oznacza, że pory powinny być składnikiem diety osób chorych na nowotwory.
Allicyna jest kolejną cenną substancją. To również główna substancja czynna czosnku, odpowiedzialna za jego właściwości przeciwdrobnoustrojowe, obniżające poziom cholesterolu i potencjalne działanie przeciwnowotworowe. Jak każdy przeciwutleniacz, allicyna pomaga redukować stres oksydacyjny i chroni organizm przed chorobami. W badaniach wykazano, że allicyna pomaga obniżyć poziom cukru we krwi, a także obniżyć poziom cholesterolu LDL i kontrolować ciśnienie krwi. Badania sugerują również, że allicyna może pomóc mięśniom odzyskać siły po kontuzji lub ciężkim treningu.
Zjedzony z golonką nie, ale w formie zupy warzywnej jak najbardziej.
Przede wszystkim por jest niskokalorycznym źródłem błonnika. W 100 g gotowanych porów znajduje się 1,2 g błonnika, który wspiera prawidłową pracę układu pokarmowego i sprawia, że po posiłku czujemy się bardziej najedzeni.
Ile kalorii ma por? Zaledwie 31 kcal w 100 g gotowanych porów. 83 proc. masy pora to woda, która jest nam niezbędna do prawidłowego funkcjonowania, a przy okazji zwiększa uczucie sytości po posiłku.
Pory, jako część zbilansowanej diety roślinnej bogatej w błonnik, witaminy i minerały oraz przeciwutleniacze, mogą sprzyjać naturalnej utracie wagi. Badania pokazują, że dieta bogata w błonnik pomaga utrzymać niski poziom cukru we krwi i umożliwia spalanie tłuszczu.
Niewiele jest badań naukowych dotyczących jedzenia porów lub zupy z porów w celu utraty wagi. O fenomenie zupy porowej głośno było już 20 lat temu za sprawą bestsellera "Francuzki nie tyją: tajemnica jedzenia dla przyjemności" Mirelle Guiliano. Jej teorię przypomniała Sylvie - bohaterka serialu "Emily w Paryżu". "Pory są dietetycznym pożywieniem Francuzek. Gotujemy je i pijemy wodę. To nasza magiczna sztuczka i mały sekret" - mówiła Sylvie. Po tych słowach w internecie zaroiło się od zapytań o zupę porową.
Mirelle Guiliano w swojej książce opowiada o tym, jak po powrocie z USA do Francji schudła dzięki zaleceniom lekarza, którego nazywa Miracle Doc. Zalecił jej on stałą dietę składającą się z... zupy porowej. Guiliano popijała ją co 2-3 godziny przez 48 godzin, a po dwóch dniach zupa, która działa jak łagodny środek moczopędny, pomogła jej zrzucić kilka kilogramów.
Zatem sekret Francuzek, który Sylvie zdradziła Emily i milionom widzów serialu, to sposób na szybką redukcję wagi. Na przykład, gdy chcesz zmieścić się w sukienkę, która nagle zrobiła się za ciasna. Aby uzyskać trwały efekt, poleca się dodanie porów do zdrowej diety roślinnej o niskiej zawartości cukru.
Przygotowanie zupy porowej to nic trudnego.
Składniki na cztery porcje:
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 2 duże pory (tylko biała i jasnozielona część),
- 2 średnie łodygi selera naciowego, posiekane,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu,
- ½ kg ziemniaków (najlepsza będzie odmiana Yukon) - obranych i pokrojonych w kostkę,
- 6 szklanek bulionu warzywnego,
- 1 liść laurowy,
- ½ szklanki kremu z orzechów nerkowca (½ szklanki orzechów nerkowca zmielonych z 1 szklanką wody).
Pokrój pory na pół wzdłuż i dokładnie opłucz każdą połówkę. Rozgrzej oliwę z oliwek w dużym garnku na średnim ogniu. Podsmaż pory i seler do miękkości, ok. 6-7 minut (w razie potrzeby dostosuj ciepło, aby warzywa się nie przyrumieniły). Dodaj posiekany czosnek, tymianek, sól i pieprz, gotuj przez kolejne 1-2 minuty, często mieszając. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, bulion warzywny i liść laurowy, a następnie doprowadzić do lekkiego wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 20 minut lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
W międzyczasie przygotuj krem z orzechów nerkowca. Zblenduj je z wodą do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Usuń liść laurowy, a następnie zmiksuj zupę za pomocą blendera i wymieszaj z kremem z orzechów nerkowca. Gotuj jeszcze kilka minut, a następnie spróbuj. Dopraw solą i pieprzem zgodnie z preferencjami.
Jedna porcja zupy z porów to:
- kalorie: 327,
- tłuszcz ogółem: 10,9 g,
- tłuszcze nasycone: 1,8g,
- cholesterol: 0 mg,
- sód: 852 mg,
- węglowodany ogółem: 53,3 g,
- błonnik pokarmowy: 4,8 g,
- cukry ogółem: 5,8 g,
- białko: 9,1 g,
- wapń: 85,4 mg,
- żelazo: 4,0 mg,
- potas: 1240 mg.
CZYTAJ TAKŻE:
Zdrowsze od zwykłych ziemniaków. Są doskonałe dla serca, jelit i oczu