"Lekka" przekąska tak naprawdę sprzyja tyciu. Syci na krótko, podbija cukier

Ta popularna przekąska i zamiennik tradycyjnego pieczywa to zdaniem wielu dietetyków fałszywy przyjaciel. Kupujemy je jako zdrowsze, a tymczasem sycą tylko na krótko, tuczą bardziej niż chleb i szybko podnoszą glikemię. Owszem - nie mają glutenu, więc mogą je jeść osoby z nietolerancją tego składnika, ale mają za to dużo kalorii i bardzo wysoki indeks glikemiczny, więc sprzyjają przybieraniu na wadze, nie są dobre dla osób z insulinoopornością i cukrzycą. O czym mowa? To wafle ryżowe. Czy na pewno i dla kogo będą zdrowym wyborem? Odpowiadamy.

 

Wafle ryżowe - czy są zdrowe?

W Polsce pojawiły się pod koniec ubiegłego wieku i od razu reklamowano je jako produkt zdrowy, lekki i dietetyczny. Uznawano je za nawet za "pieczywo" doskonałe dla osób, które dbają o dietę i figurę. Głównie dlatego, że nie ma w nich tłuszczu, a ich struktura jest tak lekka. 

Istotnie wafle ryżowe sprawdzają się jako przekąska do szkoły, pracy czy w podróży, bo długo zachowują świeżość, można zjeść je w każdych warunkach. Szybko pojawiły się ich kolejne wersje, wafle ryżowe z przyprawami, ziarnami, z dodatkiem alg, suszonych pomidorów etc., a także format mini - ryżowy zamiennik chipsów, które faktycznie biją na głowę te ziemniaczane, dzięki praktycznie zerowej zawartości tłuszczu.

Reklama

Kolejny boom na wafle ryżowe przyszedł wraz z rosnącą świadomością nietolerancji glutenu i celiakii. Wafle wykonane z dmuchanego ryżu faktycznie są produktem naturalnie bezglutenowym. Wiele osób jednak myśli, że skoro prawie nic nie ważą, i nie mają glutenu, nie mają też wielu kalorii i można je jeść bezkarnie. Nic bardziej mylnego. Siedząc przed telewizorem, można zjeść ich naprawdę dużo, a w konsekwencji okaże się, że wafle ryżowe to fałszywy przyjaciel. Dlaczego?

Dlaczego wafle ryżowe nie powinny być jedzone zbyt często?

Warto pamiętać, że wafle ryżowe to produkt silnie przetworzony, a właśnie proces produkcji sprawia, że ulatuje z nich większość składników odżywczych - wysoka temperatura i obróbka usuwają z ziaren ryżu całe dobro, w tym błonnik i witaminy z grupy B. Okrągły wafelek staje się więc lekkostrawnym węglowodanem o wysokim indeksie glikemicznym. Co to oznacza? Po spożyciu następuje zwiększenie poziomu glukozy we krwi. Dlatego nie jest to dobra przekąska dla cukrzyków, dla osób, z insulinoopornością i tych, które chcą schudnąć. 

Co zawierają wafle ryżowe?

Wartości odżywcze 100 g wafli ryżowych:

  • Węglowodany: około 84 g
  • Białko: około 7 g
  • Tłuszcz: około 1 g
  • Błonnik: około 3 g
  • Sód: około 10 mg

Czy wafle ryżowe są dietetyczne? Kalorie i indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny wafli ryżowych wynosi aż 85. To bardzo dużo, porównywalnie do ciasta, słodyczy, a nawet piwa. 

W zestawieniu IG wafli ryżowych z IG tradycyjnego pieczywa i zwyczajnego ryżu, wyraźnie widać, że jest to produkt, który najszybciej będzie podnosił glikemię poposiłkową. 

  • ryż dziki - IG 35, 
  • ryż brązowy - IG 50, 
  • ryż zwykły (biały) - IG 70,
  • Wafle ryżowe - IG 85,
  • chleb biały pszenny IG 70,
  • chleb razowy 

A co z kaloriami wafli ryżowych? W 100 gramach produktu jest około 380 kcal. Dla porównania - 100 gramów chleba pszennego może zawierać około 250-300 kcal, co czyni go mniej kalorycznym. Zwolennicy wafli ryżowych, przekonują, że zwykle ich porcja waży mniej niż kromka chleba, ale jest też znacznie mniej pożywna, (wafle ryżowe są znacznie uboższe w białko, błonnik i inne obecne w chlebie składniki odżywcze) więc po zjedzeniu kanapek z wafli ryżowych szybko znów będziemy głodni. 

Kto powinien jeść wafle ryżowe?

Co do zasady wafle ryżowe powinny być traktowane jako przekąska, nie jako postawa posiłku. Ponieważ prawie nie mają błonnika, są bardzo lekkostrawne, więc powinny jeść je osoby, które nie mogą mieć w diecie tego składnika, np pacjenci z zespołem jelita drażliwego, SIBO, czy w przypadkach niestrawności, zatrucia pokarmowego lub po operacjach. 

Wafle ryżowe są też alternatywą dla osób z nietolerancją glutenu lub celiakią, ale tu także należy zachować umiar i pamiętać, że jak w każdej diecie, także w bezglutenowej, warto zadbać o różnorodność posiłków. Nie wszystkie wafle ryżowe są całkowicie bezglutenowe, ponieważ mogą być one produkowane w zakładach przetwarzających inne produkty zawierające gluten, co naraża je na zanieczyszczenie.

CZYTAJ TAKŻE: 

Zasady diety bezglutenowej, o których nie wiedziałeś

Dieta lekkostrawna, czyli jaka? Produkty, które nie będą zalegać w jelitach

Produkty z najniższym indeksem glikemicznym. Jedz i chudnij

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: nietolerancja glutenu
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL