Jest świetnym źródłem błonnika witaminy C. Pasternak może zastąpić ziemniaki

Wyrażenie "Figa z makiem, z pasternakiem" jest nam dobrze znane. Sam pasternak już nie. Może kojarzymy, że przypomina pietruszkę, ale nie wiemy, jak smakuje, a już na pewno, czy jest wartościowym produktem. Czy warto po niego sięgać? Jak najbardziej. Pasternak obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi, a także pozwala schudnąć. Warto dowiedzieć się o nim jeszcze więcej.

Pasternak - co to takiego?

Pasternak to gatunek rośliny należący do rodziny selerowatych. Jest warzywem korzeniowym o białym, długim i owalnym korzeniu, który jest jadalny. Do złudzenia przypomina pietruszkę. W smaku jest jednak od niej delikatniejszy, ma słodkawy, orzechowy posmak, któremu bliżej do marchewki. Wskazuje się, że jest jednym z bardziej pożywnych warzyw z grupy warzyw korzeniowych. Obecnie należy do warzyw rzadko spotykanych.

Pasternak - wartości odżywcze

Pasternak jest doskonałym źródłem wielu ważnych składników odżywczych. Zawiera solidną dawkę błonnika, witamin i minerałów. Jedna porcja ugotowanego pasternaku (ok. 150 g) dostarcza blisko 6 g błonnika i pozwala pokryć ok. 35 proc. dziennego zalecanego spożycia witaminy C. Pasternak to także foliany i inne witaminy z grupy B, witamina K, witamina E, magnez, fosfor, potas, cynk i w mniejszych ilościach wapń oraz żelazo. Dodatkowo olejki eteryczne, które działają uspokajająco, a także przeciwutleniacze, w tym kwercetyna, kemferol, apigenina, które chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Silnym przeciwutleniaczem jest również witamina C. Zaobserwowano, że im mniejsze korzenie, tym większa jest koncentracja przeciwutleniaczy.

Reklama

Właściwości pasternaku

Pasternak jest bogaty w przeciwutleniacze. Zwiększenie spożycia przeciwutleniaczy może prowadzić do zmniejszenia ryzyka rozwoju nowotworów, chorób serca czy cukrzycy. Związki te wspomagają też naturalną odporność organizmu na infekcje.

Pasternak jest też fantastycznym źródłem błonnika. Błonnik przyczynia się do prawidłowej pracy układu pokarmowego, wspomaga regulowanie glukozy we krwi (obniża tempo trawienia i wchłaniania węglowodanów, dzięki czemu spowalnia wzrost stężenia glukozy we krwi po posiłku). Dieta bogata w błonnik zapobiega powstawaniu stanów zapalnych, umożliwia utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu, pozwala utrzymywać prawidłowe ciśnienie skurczowe i rozkurczowe krwi.

Pasternak jest doskonałym produktem dla osób, które się odchudzają. Nie dość, że jest niskokaloryczny (100 g produktu to ok. 75 kcal), to jeszcze obfituje w błonnik. Błonnik daje uczucie sytości, zmniejsza uczucie głodu, co przekłada się na niższą wartość energetyczną diety ogółem i w efekcie na redukcję masy ciała. Poza tym naturalna słodycz pasternaku jest pomocna przy próbie ograniczenia cukru w diecie.

Krewny pietruszki zawiera również falkarinol. Przypisuje mu się m.in. działanie przeciwgrzybicze, a także uspokajające.

Na pasternak powinny uważać osoby uczulone na bylicę (alergia na bylicę występuje dość często w naszym kraju), ze względu na zjawisko reaktywności krzyżowej. 

Jak jeść pasternak?

Pasternak znajduje w kuchni wiele zastosowań. Możesz zastąpić nim ziemniaki, robiąc np. purée. Możesz go dodać do zupy, gulaszu, potrawki warzywnej, sałatki lub surówki, obok albo zamiast selera czy marchewki. Pasternak sprawdzi się też jako składnik wytrwanych placuszków. Zrobisz z niego również chipsy. Świetnie smakuje z cytryną, ziołami i masłem. Pasternak można spożywać na surowo.

Liście pasternaku nie są wykorzystywane w kuchni, gdyż zawierają fototoksyczne substancje. 

CZYTAJ TAKŻE: 

Doskonałe warzywo dla insulinoopornych. Topinambur obniża cukier i cholesterol

Witamina, której potrzebują nasze kości i krew. Wybieraj te konkretne produkty

Warzywa z najwyższym indeksem glikemicznym. Podnoszą poziom cukru, więc unikaj na diecie

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: zdrowe warzywa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL