Złota jagoda to skarbnica witamin. Redukuje poziom "złego" cholesterolu, poprawia wzrok

To stosunkowo mało znana roślina. Warto jednak poznać ją bliżej, ponieważ to prawdziwa bomba witaminowa. Miechunka sprawdzi się m.in. w przypadku przeziębienia, wysokiego poziomu cholesterolu czy problemów ze wzrokiem. Poniżej znajdziesz więcej właściwości miechunki. W jej składzie znajdziemy witaminę A, witaminy z grupy B i witaminę C.

Miechunka - co to takiego?

Miechunka peruwiańska to roślina z rodziny psiankowatych, znana jest także pod nazwą "złota jagoda" lub "brazylijska rodzynka". Naturalnie szczególnie upodobała sobie teren Meksyku, gdzie rośnie w bardzo dużej ilości. Jej podgatunek, miechunka rozdęta, występuje z kolei na terenie wschodniej i środkowej Europy (rośnie również w Polsce), a także Azji i Australii. 

Najbardziej charakterystyczną częścią rośliny są jej owoce. Poznamy je po żółto-pomarańczowym kolorze i kształcie podobnym do pomidorów. Owoce, przypominające w smaku ananasa, są jedyną jadalną częścią rośliny. Zarówno jej liście, jak i korzenie, mogą być trujące. 

Reklama

Miechunka - właściwości zdrowotne

Poza ciekawym wyglądem (miechunka jest często wykorzystywana w cukiernictwie jako dekoracja deserów i tortów), miechunka jest doskonałym źródłem cennych składników odżywczych. W jej składzie znajdziemy m.in. witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C oraz wapń, żelazo i fosfor. 

Zawartość witaminy A sprawia, że miechunka korzystnie wpływa na jakość widzenia i poprawia kondycję skóry (owoc działa też przeciwzapalnie i tonizująco, przez to skóra jest napięta, przyjemna w dotyku i dłużej zachowuje młody wygląd). Z kolei witaminy z grupy B istotnie poprawiają kondycję psychiczną i wspomagają koncentrację, łagodząc objawy m.in. mgły mózgowej

Duża zawartość wapnia i fosforu obecna w miechunce pozytywnie wpływa na mineralizację kości i zębów, a żelazo przyczynia się do poprawy odporności i wspiera procesy krwiotwórcze, zapobiegając anemii.

Właściwości zdrowotne miechunki:

  •    poprawa odporności,
  •    łagodzenie bólu gardła,
  •    wzmocnienie kości,
  •    poprawa wzroku,
  •    poprawa pracy serca,
  •    poprawa pracy jelit,
  •    działanie rozkurczowe,
  •    zahamowanie wydzielania kwasów trawiennych,
  •    działanie przeciwwymiotne,
  •    poprawa nastroju i sprawności intelektualnej,
  •    obniżenie poziomu "złego" cholesterolu.

Miechunka - właściwości antyoksydacyjne

Nie ma jednak wątpliwości, że najcenniejszym składnikami rośliny są witanolidy, fyzaliny oraz alkaloidy tropanowe. To właśnie te substancje mają działanie antyoksydacyjne, czyli detoksykujące, wykazywać mogą także działanie przeciwnowotworowe. Dotyczy to zwłaszcza takich nowotworów jak rak wątroby, rak sutka, rak płuc, rak szyjki macicy, rak gardła oraz rak dróg nosowych. 

Miechunka - jak stosować?

Miechunkę można stosować na surowo lub robić z niej domowe przetwory. Owoce miechunki wykorzystuje się do m.in. dżemów, konfitur, galaretek czy ciast. Osoby dorosłe postawić mogą także na nalewkę z miechunki - remedium na przeziębienia. 

Miechunkę można jeść po usunięciu niejadalnej otoczki. Najlepsza jest:

  • na surowo, w ciastach i deserach,
  • jako dodatek do koktajli i sałatek owocowych,
  • jako dżem, mus, galaretka lub kompot,
  • pod postacią nalewki.

Poza surowymi owocami w sklepach zakupić można także miechunkę suszoną. Warto dodać ją np. do jogurtu, owsianki czy koktajli owocowych. Świetnie smakują także samodzielnie. To smaczna, zdrowa i niskokaloryczna przekąska pomiędzy innymi posiłkami.

W sklepach zielarskich i ze zdrową żywnością można znaleźć także suplementy diety z dodatkiem miechunki oraz sok z jej owoców. Warto po niego sięgnąć mimo niemałej ceny i pić zawsze, gdy czuje się osłabienie, ból gardła albo spadek odporności. 

CZYTAJ TAKŻE:

Obniża ciśnienie i cholesterol, wspomaga pamięć. Poznaj zdrowotne właściwości głogu

Hamują starzenie i chronią przed alzheimerem. Obowiązkowe po 40. roku życia

Pochodzi z greckiej wyspy długowieczności. Wyjawiła, co jedzą codziennie

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: witamina C
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL