Hamują starzenie i chronią przed alzheimerem. Obowiązkowe po 40. roku życia
Po 40. roku życia możemy zauważać pierwsze oznaki starzenia: na twarzy pojawiają się zmarszczki, skóra traci swoją jędrność, mogą także pojawiać się bóle w stawach. Najlepszym sposobem dbania o swoje zdrowie i wygląd jest dieta. Zdrowa, zbilansowana, bogata w witaminy i minerały, może znacznie opóźnić pierwsze objawy starzenia. Warto sięgać po owoce, które zawierają sporo witamin i antyoksydantów. Jakie będą najlepsze? Odpowiadamy.
Już po 25. roku życia spada produkcja kolagenu w organizmie, co przekłada się na stan nie tylko skóry, ale także włosów, paznokci oraz stawów. W okolicy 40. roku życia zmniejsza się elastyczność i jędrność skóry, pogłębiają się zmarszczki a skóra na całym ciele przestaje być tak napięta, jak dotychczas.
Kluczowe dla kondycji organizmu są witaminy oraz białka, stanowiące budulec całego organizmu. By spowolnić procesy starzenia, warto zadbać o zbilansowaną dietę, która zawiera świeże warzywa i owoce - produkty bogate w witaminy, antyoksydanty i polifenole. Znajdziemy je w wielu smacznych i łatwo dostępnych owocach. Co jeść, by na dłużej zachować zdrowie?
Kiedy tylko przychodzi sezon, powinniśmy sięgać po truskawki, jednak te ze sprawdzonych upraw, bez pestycydów. Truskawki są moczopędne - redukują obrzęki i opuchliznę spowodowaną zatrzymaniem wody w organizmie. Ponadto zawierają dużo witaminy C, która wykazuje działanie antyoksydacyjne. Neutralizuje wolne rodniki, które przyczyniają się do powstawania nowotworów, wzmacnia odporność organizmu oraz zmniejsza stany zapalne.
Przeprowadzono badania, w których udowodniono, że jedzenie truskawek dwa razy w tygodniu może opóźnić starzenie się układu nerwowego nawet o 2,5 roku.
Jagody bogate są we flawonoidy, które wzmacniają odporność organizmu oraz chronią przed infekcjami i stanami zapalnymi. Ponadto cechują się zdolnością do zmniejszania stresu oksydacyjnego.
Prowadzone badania nad jagodami potwierdzają także, że ich regularne jedzenie poprawia procesy poznawcze, a to z kolei sprawia, że zmniejszają ryzyko występowania chorób otępiennych.
Arbuz to zdecydowanie najlepszy owoc na upalne dni, który doskonale nawadnia organizm, a tym samym pozwala na pozbycie się nadmiaru wody z organizmu. Od wewnątrz przyczynia się także do nawilżenia skóry.
Ma niewiele kalorii, a dodatkowo zawiera likopen - przeciwutleniacz, który wykazuje działanie ochronne przed promieniowaniem UV.
Awokado to kolejny owoc, który warto włączyć do diety po 40. roku życia. Zawiera cenne kwasy omega 3 i 6, odżywia skórę, łagodzi jej stany zapalne i zapobiega jej przesuszaniu.
Ponadto zawarte w awokado związki korzystnie wpływają na pracę mózgu, poprawiają zdolność do zapamiętywania, wspomagają koncentrację.
Awokado jest źródłem zdrowych tłuszczów i doskonale nadaje się do sałatek lub jako zamiennik masła do pieczywa.
Chociaż ma swoich zwolenników, ale też przeciwników - zdecydowanie warto włączyć do diety owoc kiwi. Jest bogate w witaminę C i witaminę E, a także wykazuje wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Kiwi nie tylko obniża ciśnienie ale także działa przeciwmiażdżycowo.
Dzięki witaminom zawartym w owocu, na dłużej skóra zachowuje gładkość, sprężystość a także prawidłowy stan nawodnienia.
Czerwone winogrona wykazują nie tylko działanie "odmładzające", ale także działają przeciwzapalnie, chronią organizm przed wirusami i bakteriami. Znajdujący się w nich resweratrol hamuje narastanie płytek cholesterolowych, zmniejsza ryzyko zakrzepów, a także ułatwia redukcję tkanki tłuszczowej. Będzie zatem dobrym wyborem dla osób, które zmagają się z nadprogramowymi kilogramami.
CZYTAJ TAKŻE:
Pięć niepozornych nawyków, które przyspieszają starzenie. Większość robisz codziennie
Jak starzeje się organizm? Objawy i sposoby radzenia sobie z upływającym czasem
Nadciśnienie, cukrzyca, rak. Po 50. roku życia nie zapomnij o badaniach