Modna przyprawa coraz częściej zastępuje wanilię. Ostrożnie z ilością

Tonkowiec wonny to roślina, z której pozyskiwane są ziarna nazywane fasolą tonka bądź też bobem tonka. Rzeczone ziarna znajdują wiele zastosowań, zarówno w przemyśle cukierniczym, jak i przy produkcji perfum. Warto jednak pamiętać o tym, że owy produkt zawiera dość niebezpieczny składnik. Jakie właściwości ma fasola tonka, gdzie można ją kupić i co przywodzi na myśl jej zapach?

Fasola tonka - co to jest i jak pachnie?

Fasola tonka to ziarna tonkowca wonnego - drzewa występującego naturalnie w Ameryce Środkowej oraz północnej części Ameryki Południowej. Owe ziarna mają czarne i pomarszczone łupiny zawierające ciemnobrązowe wnętrze. Ich charakterystyczną cechą jest wysoka zawartość kumaryny, która jest organicznym związkiem chemicznym obecnym w niektórych rodzajach roślin.  

Właśnie z tego względu ziarna tonkowca mają dość silny i słodki zapach. Intensywny aromat przywodzi na myśl wanilię, cynamon i goździki. Fasola tonka nazywana jest nawet "meksykańską wanilią". 

Reklama

Do czego wykorzystuje się fasolę tonka? Niezwykłe właściwości ziaren tonkowca

Unikalne połączenie nut zapachowych sprawia, że fasola tonka jest wykorzystywana głównie w przemyśle cukierniczym, kosmetycznym oraz przy produkcji perfum.

Jeśli chodzi o cukiernictwo, to fasoli tonka używa się przede wszystkim jako dodatku do ciast i deserów. Najczęściej wykorzystuje się formę startą - wówczas ziarna tonkowca wonnego przybierają formę przyprawy. Coraz częściej można spotkać się choćby z lodami z tonką. Fasola tonka bywa zamiennikiem wanilii. 

W kosmetyce fasolę tonka wykorzystuje się w postaci ekstraktu dodawanego do różnego rodzaju maści czy kremów. Wiele osób wskazuje na dobroczynne właściwości tego składnika, takie jak działanie antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne czy przeciwobrzękowe. Poza tym właściwości nawilżające i zmiękczające skórę.

W przemyśle perfumeryjnym fasoli tonka używa się najczęściej przy tworzeniu kompozycji orientalnych, a to z uwagi na jej niezwykle oryginalny zapach. Dość mocny aromat sprawia, że ekstrakt z ziaren tonkowca jest wykorzystywany jako nuta bazy w perfumach. W aromaterapii fasola tonka jest ceniona za swoje właściwości uspokajające, zmniejszające stres i napięcie. 

Fasola tonka - zagrożenia

Warto zdawać sobie sprawy z zagrożeń, które może nieść ze sobą używanie fasoli tonka. Wynikają one z obecności kumaryny w składzie (od 1 do nawet 10 proc.), która w większych dawkach jest niebezpieczna i może przyczyniać się do powstawania krwotoków. Jej duże spożycie może również spowodować uszkodzenie wątroby bądź serca. Z tego powodu stosowanie fasoli tonka w wyrobach spożywczych jest ściśle regulowane w wielu państwach, natomiast w Stanach Zjednoczonych handel rzeczonym produktem jest zakazany.

Osoby uczulone na kumarynę powinny zrezygnować ze stosowania produktów zawierających fasolę tonka. W przeciwnym razie istnieje ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej, a w skrajnych przypadkach możliwy jest wstrząs anafilaktyczny.

CZYTAJ TAKŻE: 

Najlepsze przetwory to z niej. Obniża ciśnienie, wzmacnia odporność

Niepozorny dodatek do pieczywa i sosów, a ma mnóstwo cennych witamin. Nadaje się nawet do kawy

Jedzą je codziennie i robią z nich ocet. Obniża cholesterol, pomaga w utracie kilogramów

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: przyprawy | fasola | dieta | kuchnia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL