Napój długiego życia. Gdy pijesz, korzystają jelita, mózg i kości
Wiosną i latem zdecydowanie częściej sięgamy po kefir. To napój, który doskonale smakuje bez żadnych dodatków, który może być popijany np. do obiadu (młode ziemniaki z kefirem i jajkiem sadzonym to dla wielu najlepszy obiad na świecie), ale sprawdza się też jako baza do koktajli owocowych czy jako poranna przekąska z płatkami owsianymi. Dlaczego warto częściej sięgać po szklankę kefiru? Wymienimy kilka dobrych powodów.
Kefir jest jednym z najstarszych mlecznych napojów fermentowanych. Otrzymywany jest w wyniku fermentacji mleka w temperaturze pokojowej mikroflorą ziaren kefirowych (grzybka kefirowego). Ma białą lub jasnokremową barwę i lekko zawiesistą konsystencję. W smaku może przypominać nieco jogurt naturalny, ale pachnie lekko drożdżowo i bywa bardziej kwaśny. Posiada nieocenione właściwości żywieniowe, lecznicze i terapeutyczne. W kulturze tureckiej uznawany jest za napój długiego życia.
Kefir dostarcza wielu ważnych dla organizmu składników, w tym witamin i składników mineralnych. Jest źródłem m.in. wapnia, magnezu, fosforu, potasu, witaminy D, a także witamin z grupy B, w tym witaminy B12. Jest także bogatym źródłem wysokiej jakości białka. Zawiera probiotyki o udowodnionym zdrowotnym działaniu.
Eksperci zalecają, by przy zakupie zwracać uwagę na skład produktu. Kefir powinien zawierać szczepy bakterii mlekowych oraz drożdże (grzybki kefirowe). Dopiero w takim przypadku można mówić o prawdziwym kefirze.
Fermentowane produkty mleczne, do których zalicza się kefir, zawierają bakterie fermentacji mlekowej, które hamują rozwój patogenów, a stymulują wzrost korzystnej mikroflory jelitowej. Regularne ich spożywanie może zwiększać zdolność obrony immunologicznej jelit. Spożywanie kefiru jest zalecane m.in. przy chorobach wirusowych czy w zespole przewlekłego zmęczenia.
Spożywanie kefiru wpływa pozytywnie na funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Włączenie do codziennego menu fermentowanych napojów mlecznych pomoże uporać się z zaparciami (zawierają one bowiem kwas mlekowy, który sprzyja rozwojowi korzystnej flory bakteryjnej i ogranicza procesy gnilne), przyczyni się do redukcji wzdęć.
Kefir zawiera też składniki ważne dla zdrowia kości. Jednym z ważniejszych jest oczywiście wapń. Z badań wynika, że składniki obecne w kefirze wpływają na zwiększenie gęstości kości (obniżona gęstość mineralna kości jest jednym z najsilniejszych czynników ryzyka złamania). Co więcej, bakterie probiotyczne wpływają na zwiększenie przyswajalności wapnia. Z tego powodu kefir jest polecany m.in. osobom z grupy podwyższonego ryzyka wystąpienia osteoporozy.
Kefir korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego, m.in. za sprawą witamin z grupy B, aminokwasów i bakterii, które występują w tego typu produktach. W badaniach odnotowuje się pozytywny wpływ na nastrój, funkcje poznawcze i zdolność radzenia sobie ze stresem. Naukowcy donoszą, że fermentowane produkty mleczne mogą obniżać ryzyko depresji.
Dlaczego jeszcze warto jeść kefir?
Kefir:
- ogranicza chęć podjadania i zmniejsza pragnienie;
- pomaga obniżyć ciśnienie krwi;
- zmniejsza ryzyko cukrzycy;
- przyspiesza regenerację, zmniejsza zmęczenie i poprawia wyniki u osób ćwiczących;
- wpływa na poprawę wyglądu skóry.
CZYTAJ TAKŻE:
Zdrowy zamiennik słodkich napojów. Woda kokosowa gasi pragnienie, zbija cholesterol i nawilża skórę
Jak prawidłowo parzyć herbatę? Znaczenie ma temperatura wody i rodzaj herbaty
Nawadnia, poprawia metabolizm, oczyszcza żyły i jelita. Woda z chia to będzie hit lata