Mnóstwo potasu, witaminy B3 i wapnia. Są jedzone tak często jak pieczarki
Grzyby? Wcale nie są bezwartościowe. Korzyści płynących ze spożywania grzybów jest mnóstwo, i w Azji doskonale zdają sobie z tego sprawę. Grzyby shiitake, japońskie twardniki, w kluchni azjatyckiej są używane równie często jak pieczarki w kuchni polskiej. Bo wpływają pozytywnie na układ odpornościowy, układ nerwowy czy pracę serca. I to nie wszystko. Dlaczego i my powinniśmy po nie sięgać? Takie właściwości mają grzyby shiitake.
Grzyby shiitake są niezwykle popularne w kuchni azjatyckiej. W Polsce nazywa się je japońskimi twardnikami, ponieważ twardnieją podczas gotowania. Charakteryzują się okrągłym kształtem, białym miąższem i smakiem określanym jako umami - pysznym, głębokim. Nie bez przyczyny te brązowe, mięsiste grzyby nazywane są też "eliksirem życia" - zawierają wiele cennych substancji, które korzystnie wpływają na zdrowie. Znajdziemy w nich przede wszystkim duże ilości potasu i witaminy B3. Są również bogatym źródłem witaminy D, wapnia i fosforu, a także beta-glukanów o właściwościach stymulujących układ immunologiczny. Z tego względu od lat stosowane są w medycynie naturalnej Dalekiego Wschodu.
Beta-glukany znajdujące się w grzybach shiitake mają zbawienny wpływ na układ odpornościowy. Stymulują go do walki z drobnoustrojami i jednocześnie regulują jego pracę, zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób autoimmunologicznych.
Ze względu na swój cenny skład grzyby shiitake już od lat 60. ubiegłego wieku badane są pod kątem właściwości antynowotworowych. Liczne badania na zwierzętach i ludziach wykazały pewną skuteczność japońskich grzybów - mogą przedłużać życie osób zmagających się z rakiem żołądka i jelita grubego. Najprawdopodobniej odpowiadają za to beta-glukany, które stymulują produkcję komórek i białek zwalczających komórki nowotworowe.
Japońskie grzyby warto włączyć do diety także ze względu na ich wpływ na układ nerwowy. Duża zawartość witaminy B3 (porcja 100 g suszonych grzybów zapewnia 100 proc. dziennego zapotrzebowania na tę witaminę) wspiera pracę mózgu, poprawia pamięć i koncentrację, a także ułatwia walkę ze stresem. Uważa się też, że witamina B3 może zmniejszać ryzyko chorób neurodegeneracyjnych.
Japońskie grzyby wykazują też korzystny wpływ na układ krążenia. Zawierają związki, które obniżają poziom złego cholesterolu, wzmacniają naczynia krwionośne i chronią przed miażdżycą. Znajdujące się w grzybach shiitake beta-glukany zmniejszają z kolei ryzyko zlepiania się płytek krwi i tworzenia się groźnych zakrzepów i zatorów w naczyniach krwionośnych. Japońskie twardniki pomagają też obniżyć ciśnienie tętnicze krwi (w 100 g grzybów znajduje się aż 1534 mg potasu, który reguluje ciśnienie tętnicze).
Grzyby shiitake zawierają też sporo wapnia i fosforu, a przede wszystkim witaminy D. Dzięki temu zwiększają mineralizację kości, wzmacniają stawy i zmniejszają ryzyko osteoporozy.
Grzyby shiitake można kupić w sklepach ze zdrową żywnością oraz produktami azjatyckimi. Najczęściej dostępne są w wersji suszonej (są równie zdrowe), ale też świeżej. Będą świetnym dodatkiem do zup, sosów, sałatek, a także dań głównych. Ze względu na mięsistą konsystencję i lekko mięsny smak mogą być zamiennikiem mięsa i dodatkiem do makaronu czy ryżu. Trzeba pamiętać, że grzyby shiitake wystarczy gotować przez 10 minut (wcześniej warto je moczyć przez 15 minut).
CZYTAJ TAKŻE:
Obniży cholesterol i zadba o jelita. Dodawaj do owsianki, a nawet kotletów
Jedz w chorobie i na odporność. Działają przeciwzapalnie, wspierają jelita
12 produktów, które możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Korzyści też dla jelit i wątroby