Polski profesor opracował przepis na długowieczność. Zapamiętaj zasadę 7U
Jak żyć długo i cieszyć się dobrym zdrowiem? Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad, które opracował prof. dr hab. Stanisław Berger, założyciel Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w SGGW. W siedmiu prostych punktach zawarł on najważniejsze zasady zdrowego stylu życia, którymi warto się kierować. Dla zachęty warto wspomnieć, że sam profesor Berger 13 września 2023 r. świętował 100. urodziny!
Profesor dr hab. Stanisław Berger, twórca zasady "7U" to absolwent UMCS w Lublinie. W latach 1946-1950 był asystentem w Katedrze Fizjologii Zwierząt UMCS w Lublinie. Następnie objął stanowisko starszego asystenta w Zakładzie Botaniki i Mikrobiologii Technicznej Politechniki Warszawskiej. Od 1950 do 1957 został pracownikiem Działu Higieny Żywienia Państwowego Zakładu Higieny w Warszawie. Doktorat uzyskał w roku 1951, a stopień doktora habilitowanego w 1961. W 1954 związał się ze Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, w której pracował przez kolejne 50 lat. W 1966 uzyskał tytuł profesora nadzwyczajnego, a w 1976 profesora zwyczajnego nauk rolniczych.
Profesor Berger odegrał kluczową rolę w organizacji Katedry Fizjologii Żywienia Zwierząt na UMCS oraz Katedry Technologii i Higieny Żywienia Człowieka na SGGW. Jego zaangażowanie zaowocowało również utworzeniem Wydziału Żywienia Człowieka i Wiejskiego Gospodarstwa Domowego na SGGW, gdzie pełnił funkcję pierwszego dziekana.
Jego wkład w rozwój dziedziny został doceniony przez społeczność akademicką, co zaowocowało wieloma wyróżnieniami. W uznaniu zasług dla dydaktyki i nauki, profesor Berger został odznaczony Krzyżem Komandorskim z Gwiazdą Orderu Odrodzenia Polski, Medalem im. B. Rumińskiego i Złotą Odznaką Honorową NOT. Uhonorowany doktoratem honoris causa SGGW.
Co zatem robić, aby żyć długo i cieszyć się dobrym zdrowiem? Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad, które opracował prof. dr hab. Stanisław Berger.
1 U - Urozmaicenie. Dieta nie może być monotonna i nudna. Warto eksperymentować w kuchni, włączając do diety różne produkty, a nie ograniczając się jedynie do ulubionych smaków. Różnorodność żywności jest kluczowa, aby dostarczyć organizmowi wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Obejmuje ona spożywanie różnych rodzajów jedzenia, takich jak owoce, warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe, białka roślinne i zwierzęce, a także zdrowe tłuszcze.
2 U - Umiarkowanie. Oznacza to świadome podejście do jedzenia, z uwzględnieniem zarówno ilości, jak i jakości spożywanych produktów. Nie należy się przejadać, czy jeść "na zapas". Należy dostarczać organizmowi dokładnie tyle energii, ile on potrzebuje.
3 U - Uregulowanie. Regularność spożywania posiłków oraz przestrzeganie planu żywieniowego pomaga w utrzymaniu zdrowych nawyków. Spożywanie regularnych posiłków w równych odstępach czasowych pomaga utrzymać stały poziom energii w organizmie. Posiłki powinny być planowane tak, aby pokrywać zapotrzebowanie energetyczne w ciągu dnia.
4 U - Umiejętność przyrządzania potraw. Samodzielne gotowanie pozwala nam na kontrolę jakości stosowanych składników i przygotowywanie zdrowych potraw. Dzięki temu możemy unikać dodatków chemicznych, konserwantów i nadmiaru soli czy cukru, które są często obecne w gotowych produktach spożywczych.
5 U - Uprawianie sportu. Nie trzeba chyba nikogo przekonywać, że regularna aktywność fizyczna jest konieczna dla utrzymania zdrowia. Poprawia kondycję fizyczną, wzmacnia układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi, poprawia przemianę materii i wpływa pozytywnie na funkcje układu oddechowego. Aktywność fizyczna jest kluczowa także dla utrzymania prawidłowej wagi.
6 U - Unikanie nadmiaru. Powiedzmy sobie szczerze, żaden nadmiar nie jest wskazany. A tym bardziej ten pochodzący z niezdrowych źródeł (jak cukier, tłuszcze nasycone, produkty wysoko przetworzone), który może prowadzić do nadwagi, otyłości i powikłań zdrowotnych.
7 U - Uśmiechnij się. Podejście to podkreśla znaczenie pozytywnego podejścia do życia, radzenia sobie ze stresem i utrzymania dobrego stanu psychicznego. Uśmiech uwalnia endorfiny, które poprawiają nasz nastrój i przeciwdziałają stresowi. Uśmiech jest uniwersalnym językiem pozytywności. Umożliwia budowanie i wzmacnianie relacji z innymi ludźmi, tworząc atmosferę przyjazną i otwartą.
CZYTAJ TAKŻE:
Wystrzegaj się jedzenia o tej porze. Skraca życie
ZUS: Stulatkowie dostają specjalne emerytury
Siostry odkryły sekret długowieczności. Każda z nich ma ponad sto lat
Dieta wrzodowa. Odstaw kawę, zrezygnuj ze smażonego, zasmakuj w "chudym"