Reklama

Przyprawy na trawienie. Czego użyć do wielkanocnych potraw?

Wielkanoc to czas, kiedy na stołach królują wyśmienite dania, desery oraz przystawki. Kilka dni, które obfitują w smakowitości, nie pozostają obojętne dla naszego układu pokarmowego. Są jednak przyprawy, które ułatwiają trawienie i warto, by znalazły się w jedzeniu, które przygotujemy na świąteczny czas. O których przyprawach warto pamiętać już dziś, by nie zabrakło ich w daniach wielkanocnych?

Przyprawy są skarbem w kuchni

Klasycznych przypraw, najbardziej znanych w kuchni, jest niemal sto. Dzięki różnym kompozycjom danie może nabrać niepowtarzalnego smaku i aromatu. Wiele z nich posiada również właściwości lecznicze, przeciwzapalne, antyoksydacyjne czy nawet poprawiające samopoczucie. Warto znać właściwości przypraw, by móc czerpać z nich korzyści nie tylko smakowe, ale również zdrowotne.

Chrzan obowiązkowy na Wielkanoc

Chrzan, a dokładnie jego korzeń, jest główną przyprawą w okresie świątecznym. Oprócz swojego wyrazistego, ostrego smaku, ma wiele właściwości zdrowotnych, które korzystnie wpłynął na układ pokarmowy w okresie spożywania większej ilości posiłków.

Reklama

Chrzan przede wszystkim wpływa na wytwarzanie soków żołądkowych, które są odpowiedzialne za trawienie. Idealnie sprawdzi się zatem, kiedy na stole pojawiają się ciężkostrawne pokarmy, bo dzięki niemu układ pokarmowy szybciej poradzi sobie z jedzeniem, a dodatkowo przyspiesza on przemianę materii.

Dużych ilości chrzanu powinny unikać osoby z nadmiernym wydzielaniem soków żołądkowych, a także niewskazane jest, by podawać go dzieciom przed ukończeniem 2. roku życia.

Chrzan jest doskonałym dodatkiem do mięs, wędlin, pasztetów ale również jajek oraz ryb.

Majeranek w żurku spełni swoją rolę

Majeranek to kolejna przyprawa, która pojawia się częściej w kuchni na Wielkanoc. Żurek z białą kiełbasą, jajem i majerankiem jest klasyczną zupą podawaną w tym czasie. Majeranek działa rozkurczowo, łagodząc bóle brzucha oraz wzdęcia. Ma również właściwości wiatropędne. Jest bezpieczny dla osób chorujących na wrzody żołądka oraz cierpiących na zgagę.

Majeranek usprawnia proces trawienia oraz podkręca metabolizm, będzie zatem doskonałym dodatkiem w okresie świąt. Przyprawa ta ma działanie hepatoprotekcyjne co oznacza, że działa korzystnie na komórki wątrobowe. Co ważne, niektóre badania sugerują, że jest to przyprawa obniżająca poziom cukru we krwi, jest zatem wskazany dla osób chorujących na cukrzycę.

W nadmiarze nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży, ze względu na działanie rozkurczające, osoby z niskim ciśnieniem krwi. W nadmiarze majeranek może wywoływać bóle głowy.

Ta przyprawa zdecydowanie powinna pojawić się w żurku, ale również w pieczonym schabie, rybie czy potrawach na bazie roślin strączkowych.

Mięso kminkiem pachnące

Nasiona kminku są w smaku lekko piekące, przypominające anyż. Są doskonałym wyborem jeśli występują problemy trawienne, ponieważ kminek rozkurcza mięśnie gładkie żołądka i jelit, łagodzi zatem wzdęcia, bóle brzucha oraz uporczywe odbijanie się. Reguluje dopływ żółci i soku trzustkowego do dwunastnicy, co usprawnia trawienie.

Po ciężkostrawnym posiłku można sięgnąć również po napar z kminka, by usprawnić perystaltykę jelit i zapobiec ewentualnym zaparciom. Cenną właściwością tej przyprawy jest również odświeżenie oddechu. Wystarczy żuć kilka ziaren kminku tak, jak gumę do żucia, by zniknęły nieprzyjemne zapachy z ust. To bardzo dobry sposób na pozbycie się zapachu cebuli czy czosnku po zjedzeniu posiłku, który je zawierał.

Kminek nie ma żadnych skutków ubocznych w przypadku spożycia go w zbyt dużej ilości. Wystrzegać go powinny się jedynie osoby uczulone na rośliny baldaszkowate, takie jak koper czy marchew. 

Przyprawa ta doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs, zup, pasztetów warzywnych oraz pieczywa.

Koperek w sałatce z majonezem i na jajkach wielkanocnych

Aby zadbać o swój układ trawienny  w okresie świątecznym, warto pamiętać o tym, by potrawy ubogacić smakiem i aromatem koperku. Znana od lat herbatka z kopru podawana dzieciom w czasie kolki nie bez powodu na stałe wpisała się jako metoda łagodząca tą dolegliwość. Koperek zmniejsza napięcie mięśni gładkich i usprawnia ruchy perystaltyczne. Niweluje wzdęcia i ma działania wiatropędne, dlatego przynosi ulgę w problemach jelitowych. Ponadto, koper jest bogaty w błonnik, powoduje zatem szybsze uczucie sytości i wspomaga trawienie. Jedna łyżeczka koperku ma tylko 2 kalorie i niski indeks glikemiczny, jest zatem bezpieczny dla osób chorujących na cukrzycę.

Koperek nie ma żadnych przeciwwskazań ani skutków ubocznych przy spożyciu dużych ilości. Koper nadaje się do zup, sosów, bulionów ale będzie również idealnym dodatkiem do tradycyjnych jajek z majonezem na wielkanocnym stole. 

CZYTAJ TAKŻE: 

Liść laurowy i jego właściwości zdrowotne

Kurkuma na ból, stres i problemy skórne

Wszystko, co warto wiedzieć o jajkach

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL