Rzodkiewka - zdrowy wybór na wiosnę. O tych jej właściwościach mało kto słyszał
Na wiosenno-letnich kanapkach nie może zabraknąć sałaty, szczypiorku i oczywiście rzodkiewki. Choć rzodkiewkę wymieniliśmy jako ostatnią, nie znaczy, że jest ona najmniej istotna - nie tylko jeśli chodzi o walory smakowe posiłku. To niedoceniane warzywo przede wszystkim korzystnie wpływa na zdrowie. W rzodkiewce znajdziemy m.in. spore ilości błonnika, który zapobiega zaparciom, reguluje pracę jelit i usprawnia proces trawienia. Rzodkiewka m.in. obniża wysokie ciśnienie krwi, wspomaga pracę wątroby, nerek i jelit. Warto tej wiosny spróbować soku z rzodkiewki. Sprawdź, jak go przygotować.
Rzodkiewka należy do warzyw korzeniowych. Występuje w różnych kolorach, kształtach i rozmiarach. Nam jednak najbardziej znana jest rzodkiewka czerwona o białym, soczystym miąższu, chociaż warto zauważyć, że inne odmiany w ostatnich latach zyskują na popularności.
Rzodkiewka uprawiana jest w wielu regionach świata, ale pochodzi prawdopodobnie z Azji Południowo-Wschodniej lub Azji Środkowej. Już starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie sięgali po nią w celach spożywczych i leczniczych.
Rzodkiewka ma charakterystyczny, dość ostry smak (gotowanie pomoże go zniwelować). Nie każdy wie, że jadalne są też jej liście (sprawdzą się w sałatkach czy zupach) oraz kwiaty. By odnieść jak najwięcej korzyści ze spożywania rzodkiewki, najlepiej sięgać po nią w wersji na surowo. Dobrym wyborem będzie też rzodkiewka kiszona.
Rzodkiewka to zdecydowanie niedoceniane warzywo, choć bogate w istotne dla organizmu składniki. To świetne źródło m.in. witaminy C. Poza tym znajdziemy w niej:
- witaminy z grupy B,
- witaminę K,
- potas,
- wapń,
- magnez,
- żelazo,
- cynk,
- fosfor,
- miedź,
- mangan,
- siarkę,
- sód.
Co więcej, rzodkiewka jest niskokaloryczna. 1/2 szklanki pokrojonych w plasterki rzodkiewek zawiera ok. 12 kalorii i śladowe ilości tłuszczu. Podejrzewa się, że ma także niski indeks glikemiczny. Rzodkiewka świetnie sprawdzi się więc jako chrupiąca, zdrowa przekąska.
Jeśli masz stan przedcukrzycowy lub problemy z poziomem cukru we krwi, powinieneś częściej sięgać po rzodkiewkę. Jej spożywanie może pomóc uregulować cukier. Z badań wynika, że rzodkiewka poprawia odpowiedź insulinową i metabolizm glukozy - zawiera związki regulujące adiponektynę i inne hormony, które odgrywają rolę w regulacji homeostazy glukozy. Oczywiście wypełnienie talerza rzodkiewkami nie wyeliminuje całkowicie ryzyka zachorowania na cukrzycę, ale włączenie tego składnika do diety może pomóc kontrolować czynniki, które na to ryzyko mogą wpływać.
Rzodkiewka zawiera też związki takie jak indol-3-karbinol, które wspomagają detoksykację wątroby. Pomagają one również nerkom w pozbywaniu się toksyn (rzodkiewka ma działanie moczopędne). Jak stwierdzono, obecne w niej substancje pomagają w leczeniu żółtaczki, gdyż usuwają bilirubinę (w tym przypadku preferuje się czarne rzodkiewki; wykorzystuje się również jej liście).
W rzodkiewce znajdziemy spore ilości błonnika, który zapobiega zaparciom, reguluje pracę jelit i usprawnia proces trawienia. Poza tym podkreśla się obecność związku przeciwgrzybiczego RsAFP2, który okazał się skuteczny przeciwko jednemu z najczęstszych grzybów występujących w ludzkim ciele - Candida albicans.
Rzodkiewka jest bogata w przeciwutleniacze i minerały takie jak wapń i potas. Razem pomagają one obniżyć wysokie ciśnienie krwi i zmniejszyć ryzyko chorób serca.
Witamina C, kwas foliowy i antocyjany, obecne w rzodkiewce, uważane są za pomocne w leczeniu kilku rodzajów nowotworów, w szczególności raka okrężnicy, raka nerki, raka jelita, raka żołądka i raka jamy ustnej. Rzodkiewki zawierają też mnóstwo innych przeciwutleniaczy i flawonoidów, silnych sprzymierzeńców w walce z rozmnażaniem się komórek nowotworowych.
Wymieniona już witamina C, wraz z cynkiem i fosforem może pomóc w walce z suchością skóry, trądzikiem i wysypką. Ze względu na wysoką zawartość wody rzodkiewka zapewnia odpowiednie nawilżenie skóry, ale i wpływa na nawodnienie całego organizmu. Pół szklanki rzodkiewek dziennie przekłada się na prawie 15 proc. dziennego spożycia witaminy C. Wzmacnia ona nie tylko układ odpornościowy, ale także pomaga regulować metabolizm i jest kluczem do procesu przemiany tłuszczu w użyteczną energię.
Spożycie dużej ilości rzodkiewek może podrażnić przewód pokarmowy i spowodować wzdęcia oraz skurcze. Powinny jej unikać m.in. osoby cierpiące na chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy, zespół jelita wrażliwego czy zapalenie wątroby.
Niektóre osoby mogą być uczulone na rzodkiewkę. W takich przypadkach po jej spożyciu na skórze może pojawić się wysypka, a nawet mogą wystąpić trudności w oddychaniu.
Jeśli nie rzodkiewka na kanapce, to może w formie soku? Z badań wynika, że sok z rzodkiewki ma przede wszystkim zbawienny wpływ na funkcjonowanie układu trawiennego. Spożywanie go pomaga zapobiegać m.in. wrzodom żołądka. Zwraca się uwagę na rolę, jaką może odgrywać w walce z nieprzyjaznymi bakteriami i stanami zapalnymi. Nie zapominajmy też o wszystkich innych wymienionych przez nas wyżej właściwościach tego warzywa.
Jak przygotować sok z rzodkiewki?
Potrzebujemy pęczka rzodkiewek. Po umyciu kroimy je na mniejsze części i umieszczamy w sokowirówce. Otrzymaną miksturę przelewamy przez sitko i wkładamy do lodówki. W razie potrzeby można dodać odrobinę soli morskiej.
Do rzodkiewek, przed zrobieniem soku, możemy dorzucić jabłka lub gruszki czy seler naciowy. Całość można wzbogacić też sokiem z cytryny i miodem.
CZYTAJ TAKŻE:
Warzywa psiankowate - kiedy i dlaczego mogą nam zaszkodzić?