Zahamują ciągłe uczucie głodu. Osiem produktów, które zmniejszają łaknienie i poprawiają metabolizm

Podjadanie między posiłkami często prowadzi do nadprogramowych kilogramów. Ochota na przekąskę bywa silniejsza i często sięgamy po niezdrowe, kaloryczne acz niewielkie przysmaki. Istnieją naturalne produkty, które zmniejszają apetyt, a ich wprowadzenie do codziennej diety może sprawić, że nawyk podjadania zniknie. Poniżej przedstawiamy osiem produktów, które naturalnie hamują łaknienie.

Produkty bogate w błonnik

Produkty bogate w błonnik są najlepsze, by poskromić apetyt. Zwiększa on swoją objętość w przewodzie pokarmowym i na długo pozostawia uczucie sytości. Ponadto odgrywa istotną rolę w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi. 

Najlepszymi źródłami błonnika są surowe warzywa i owoce, ale także orzechy, rośliny strączkowe oraz produkty pełnoziarniste. 

Kozieradka

Nasiona kozieradki są bogate w rozpuszczalny błonnik, który wspomaga trawienie i wchłanianie węglowodanów, co może prowadzić do długotrwałego uczucia sytości i zmniejszonego apetytu. Kozieradka pomaga również kontrolować poziom cukru we krwi, co może być korzystne dla osób z cukrzycą typu 2 i stanem przedcukrzycowym. 

Reklama

Nasiona kozieradki można dodawać do sałatek lub pić napar ziołowy.  

Produkty bogate w białko

Spożywanie odpowiedniej dawki białka dziennie pomaga kontrolować apetyt i zapobiega podjadaniu.  Białko pomaga kontrolować apetyt poprzez zwiększenie uwalniania hormonów związanych z sytością i tłumienie greliny, hormonu, który sygnalizuje głód. Dieta wysokobiałkowa może promować utratę wagi poprzez zwiększenie kalorii, które organizm spala w stanie spoczynku.13

Należy jednak pamiętać, że spożywanie zbyt dużej ilości białka może zaszkodzić nerkom u osób z chorobą nerek. 

Zdrowe tłuszcze

Tłuszcze są trawione dłużej niż inne składniki odżywcze i pomagają ustabilizować poziom cukru we krwi. To z kolei zapewnia uczucie sytości na dłużej i ogranicza podjadanie między posiłkami. 

Zdrowe tłuszcze stymulują również produkcję hormonów sytości w jelitach, co dodatkowo zwiększa sytość, pomagając kontrolować spożycie kalorii.

Zdrowe tłuszcze znajdziemy między innymi w awokado, oliwie, olejach roślinnych, orzechach i nasionach. 

Papryczki chili

Kapsaicyna, główny związek zawarty w papryczkach chili, który nadaje im charakterystyczną ostrość i smak, może zmniejszać apetyt i przyspieszać spalanie tłuszczu. 

Jedno z badań wykazało, że spożywanie papryczek chili wieczorem zwiększa uczucie sytości i zapobiega podjadaniu późną porą, a nawet w nocy. 

Przeprowadzono badanie, w którym uczestnicy jedli śniadanie zawierające czerwoną papryczkę chili. Udowodniono, że w ciągu dnia spożywali oni mniej kalorii i ograniczyli jedzenie tłuszczów. 

Należy pamiętać, że kapsaicyna w dużych dawkach może być niebezpieczna, a za bezpieczną dawkę dzienną przyjmuje się 10 mg. Kapsaicyny powinny unikać osoby, które zmagają się z chorobami układu pokarmowego. 

Yerba Mate

Yerba mate zawiera związki, które poprawiają metabolizm tłuszczu i hamują apetyt poprzez wpływ na hormony regulujące sygnały głodu i sytości w mózgu.

W jednym z badań u uczestników, którzy pili herbatę yerba mate codziennie, przez 12 tygodni, stwierdzono znaczne zmniejszenie tkanki tłuszczowej. 

Herbatę yerba mate należy spożywać w umiarkowanych ilościach. Jej nadmiar w codziennej diecie może prowadzić do zaburzeń snu, problemów jelitowych i przyspieszenia akcji serca. 

Zielona herbata

Podobne działanie wykazuje picie zielonej herbaty i jest to efekt zawartych w niej: kofeiny i katechin. 

Kofeina działa jako środek pobudzający, zwiększając uczucie czujności i potencjalnie zmniejszając uczucie głodu. Galusan epigallokatechiny (EGCG) to z kolei silny związek polifenolowy w zielonej herbacie, może przyspieszać metabolizm, zachęcając organizm do spalania większej ilości kalorii w stanie spoczynku.

Ciemna czekolada

Wykazano, że kiedy pojawia się silna ochota na coś słodkiego, warto sięgać po gorzką czekoladę. Jest bogata w polifenole - związki o działaniu przeciwutleniającym, które mogą wpływać na hormony sytości.

Jedno z badań wykazało, że jego uczestnicy, którzy spożyli gorzką czekoladę dwie godziny przed posiłkiem, zjedli o 17 proc. mniej kalorii, niż wtedy, gdy przed posiłkiem spożyli czekoladę mleczną. Inne badanie wykazało, że kobiety po menopauzie spożywały mniej kalorii po zjedzeniu gorzkiej czekolady w porównaniu do czekolady mlecznej i białej.

CZYTAJ TAKŻE:

Odchudzają na krótko, długoterminowo - mogą zrujnować zdrowie. Skutki uboczne diet eliminacyjnych

Najlepsze dodatki do kawy. Dzięki nim będzie pobudzać metabolizm i spalać tłuszcz

Najlepszy i najgorszy dla zdrowia rodzaj pizzy. Przytyjesz, ale nie tylko

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: nadmierny apetyt | jak schudnąć
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL