Z tym kawy jeszcze nie piłeś. Poprawi nastrój i pomoże "wyciszyć" stany zapalne
Kiedy ktoś pyta nas o to, jaką kawę pijemy, odpowiadamy zwykle, że z mlekiem i odrobiną cukru. Ewentualnie, że pijemy kawę czarną, bez dodatków, bo słyszeliśmy, że w takiej postaci jest najzdrowsza. Warto jednak wiedzieć, że dodatki nie muszą czynić kawy mniej zdrową. Jest wiele takich, dzięki którym kawa zyskuje więcej istotnych dla zdrowia właściwości. Jednym z takich dodatków są przyprawy, a wśród nich kurkuma. Jak działa kurkuma? Jakie właściwości przypisuje się kawie z kurkumą? Ile kurkumy dodawać do kawy? Sprawdzamy.
Kurkuma to złota przyprawa - złota ze względu na kolor, ale i właściwości. Najważniejszym składnikiem kurkumy jest kurkumina, której przypisuje się działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze, a także neuroprotekcyjnie. Wskazuje się, że może być stosowana w prewencji wielu schorzeń, w tym miażdżycy, cukrzycy, reumatoidalnego zapalenia stawów, chorób neurodegeneracyjnych i nowotworów.
Włączenie kurkumy do diety może przynieść wiele konkretnych korzyści. Kurkuma reguluje pracę narządów trawiennych, łagodzi dolegliwości związane z niestrawnością, wspiera pracę wątroby, wpływa na normalizację stężenia cholesterolu w organizmie (zmniejsza stężenie cholesterolu całkowitego i triglicerydów), przyspiesza metabolizm i za sprawą kurkuminy zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę oraz poprawia kontrolę glikemii. Pomaga obniżać też ciśnienie krwi i działa przeciwbólowo. Jest efektywnym sojusznikiem w procesie wspierania układu odpornościowego.
Jak stosować kurkumę? Kurkuma świetnie sprawdzi się w gulaszu z mięsa lub warzyw. Dobrze będzie pasowała do azjatyckich zup. Można nią zabarwić m.in. ryż, ale można ją też wykorzystać jako naturalny barwnik do ciasta na pierogi, a także do słodkich i słonych wypieków. Zaskakującym, ale pysznym połączeniem jest jajecznica z kurkumą, a także owsianka z kurkumą. A sałatka z ogórków z dodatkiem kurkumy i rosół zaprawiony kurkumą to sekret wielu gospodyń.
Kurkumę można wykorzystać także w napojach. Dodawaj niewielką ilość np. do smoothie. Niektórzy piją herbatę z kurkumą lub wodę z kurkumą. Łączą też kurkumę z miodem. Przyprawa ta jest też jednym z ważniejszych składników złotego mleka. Ale można ją też dodawać do kawy.
Kurkuma bardzo dobrze komponuje się z kawą. Kawa z tą przyprawą to nie tylko wyraziste połączenie smaków - to też pobudzający napój, który może wielokierunkowo wspierać organizm. Wszystko dzięki kurkuminie i innym pokrewnym związkom zwanym kurkuminoidami, których źródłem jest złota przyprawa.
Kurkumina wykazuje bardzo silne działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Może pomóc "wyciszyć" stany zapalne i zneutralizować wolne rodniki, których nadmierne ilości zaburzają równowagę metaboliczną organizmu i prowadzą do niekorzystnego zjawiska zwanego stresem oksydacyjnym. Do chorób, w przypadku których jako jedną z przyczyn wymienia się stres oksydacyjny, zalicza się m.in. miażdżycę, cukrzycę, nadciśnienie tętnicze, choroby neurodegeneracyjne i choroby nowotworowe. Kurkuma może pomóc też organizmowi skuteczniej odpierać szkodliwe patogeny. Pijąc kawę z kurkumą, można również zauważyć poprawę nastroju (zauważa się, że kurkuma zmniejsza niepokój i może wpływać na równowagę neuroprzekaźników w mózgu).
Kawa z kurkumą może jednak nie oferować wystarczającej ilości cennych związków, aby zapewnić wymienione wyżej korzyści. Potrzeba więcej badań. Warto o tym pamiętać, sięgając po filiżankę.
Jak wspomnieliśmy, najcenniejszym składnikiem kurkumy jest kurkumina. W płynach kwaśnych jej rozpuszczalność maleje. A kawa jest napojem o odczynie kwaśnym, jej pH wynosi od 5,9 do 5. Istnieją jednak pewne strategie mające na celu poprawę wchłaniania kurkuminy z żywności i napojów.
Po pierwsze - czarny pieprz. Pieprz zawiera piperynę, która zwiększa przyswajalność kurkuminy. Co więcej, kurkumina jest rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego zaleca się jej spożywanie z tłuszczem. W związku z tym dodanie źródła tłuszczu do kawy z kurkumą w postaci mleka, śmietanki, masła czy oleju, może poprawić wchłanianie się kurkuminy.
Chcąc przygotować kawę z kurkumą, wystarczy dodać szczyptę kurkumy do filiżanki kawy i wymieszać. Tyle. Ale warto dodać składniki, o których wspomnieliśmy wyżej, czyli pieprz i np. mleko lub napój roślinny, z uwagi na kurkuminę, która jest dość "wybredna".
Do przygotowania kawy z kurkumą potrzebujesz:
- ok. 40 ml espresso z kawiarki lub ekspresu,
- spienionego mleka lub dowolnego napoju roślinnego (w ilości, jaka ci odpowiada),
- ok. pół łyżeczki kurkumy (możesz dodać mniej),
- 1/4 łyżeczki cynamonu (możesz dodać też odrobinę imbiru lub kardamonu),
- szczypty pieprzu,
- miodu lub innego słodzika (opcjonalnie, do smaku).
Świeżo zaparzone espresso połącz z przyprawami i miodem lub innym słodzikiem. Dokładnie wymieszaj. Mleko lub napój roślinny podgrzej, spień i wlej do kubka. Następnie dodaj kawę. Całość posyp cynamonem.
CZYTAJ TAKŻE:
Najlepsze dodatki do kawy. Dzięki nim będzie pobudzać metabolizm i spalać tłuszcz
Polacy chętnie wybierają taką kawę. Zawiera mniej kofeiny, ale czy jest zdrowsza?
Pijąc kawę o tej porze, pobudzasz kortyzol. Stąd złe samopoczucie i "boczki"