Wspiera pracę wątroby i nerek, opóźnia starzenie i odchudza. Tę herbatę pij codziennie
Czerwona herbata, znana także jako Pu-erh, chociaż charakteryzuje się ziemistym smakiem i nie każdemu przypada do gustu, jest skarbnicą cennych substancji korzystnie wpływających na zdrowie. Znana jest przede wszystkim z tego, że świetnie reguluje przemianę materii, spowalnia procesy starzenia i ułatwia odchudzanie. Dlaczego jeszcze warto pić czerwoną herbatę i, co ważne, jak prawidłowo ją parzyć?
Czerwona herbata jest bogata w antyoksydanty. Pomagają one zwalczać wolne rodniki odpowiedzialne za procesy starzenia, a także wspierają układ odpornościowy. To szczególnie istotne zwłaszcza w okresie nasilonych infekcji i istotne dla osób, które są narażone na przewlekły stres.
Regularne picie czerwonej herbaty wpływa także korzystnie na metabolizm i procesy trawienne. W szczególności Pu-erh polecana jest osobom, które dążą do zrzucenia wagi. Herbata ta podkręca metabolizm i wspiera spalanie tłuszczu.
Dlaczego warto regularnie pić Pu-erh? Czerwona herbata przede wszystkim:
- wspiera odchudzanie - przyspiesza procesy trawienne i może pomóc w redukcji tkanki tłuszczowej;
- reguluje poziom cholesterolu - regularne picie czerwonej herbaty obniża poziom cholesterolu LDL, co sprzyja zdrowiu serca;
- działa antyoksydacyjnie - obecność polifenoli pomaga chronić komórki przed uszkodzeniami i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób przewlekłych;
- poprawia pracę wątroby - czerwona herbata wspiera detoksykację organizmu i wspomaga pracę wątroby.
Czerwona herbata znana jest przede wszystkim z działania wspierającego odchudzanie. Regularne spożywanie naparu pomaga redukować tkankę tłuszczową, szczególnie w połączeniu z aktywnością fizyczną oraz zbilansowaną dietą. To jednak nie wszystko, ponieważ napar wspiera też inne procesy zachodzące w organizmie.
Oprócz odchudzania czerwona herbata:
- reguluje poziom cukru - niektóre badania wskazują, że regularne picie herbaty Pu-erh może mieć pozytywny wpływ na stabilizację poziomu cukru, co jest szczególnie ważne dla osób z insulinoodpornością, ale także chorujących na cukrzycę typu 2;
- oczyszcza organizm - czerwona herbata usprawnia pracę nerek oraz wątroby, dzięki czemu wspiera procesy detoksykacyjne;
- poprawia nastrój i koncentrację - zawarta w czerwonej herbacie teina może działać łagodnie pobudzająco, co wpływa pozytywnie na koncentrację i poprawia nastrój.
Najlepszą porą na picie czerwonej herbaty jest poranek lub czas bezpośrednio po posiłku, zwłaszcza jeśli był on obfity. Dzięki właściwościom wspomagającym trawienie napar z czerwonej herbaty pomaga organizmowi skuteczniej przetwarzać spożyte kalorie i tłuszcze.
Czerwonej herbaty nie należy pić na czczo, ponieważ jej intensywny smak i właściwości mogą podrażnić śluzówkę żołądka. Osoby wrażliwe na kofeinę powinny zachować ostrożność i nie pić jej późnym wieczorem, ponieważ może mieć działanie pobudzające i tym samym może powodować problemy ze snem.
Zaparzanie czerwonej herbaty wymaga kilku kroków, aby napar zachował swoje walory smakowe i zdrowotne.
Czerwoną herbatę należy parzyć w temperaturze 90-95 st. Celsjusza i przez 5 minut pod przykryciem. Należy unikać wrzącej wody, by nie doszło do utraty cennych składników naparu.
Jeśli parzymy herbatę w liściach, wystarczą 2-3 g na jeden kubek. Większa ilość sprawi, że napar będzie gorzki i intensywny w smaku.
Co istotne - czerwoną herbatę można parzyć kilka razy. Kolejne napary będą delikatniejsze w smaku, ale również zachowają swoje walory zdrowotne. Czerwonej herbaty nie należy dosładzać żadnymi substancjami słodzącymi, nie należy dodawać także mleka i cytryny.
CZYTAJ TAKŻE:
Kiepskie towarzystwo dla zielonej herbaty. Z czym jej nie łączyć?
Na odporność pij domowy napar z trzech składników. Wyciszy stany zapalne
Podnosi odporność, odchudza i odmładza. Zdrowotne właściwości białej herbaty