Reklama

Alantoina - bezpieczny sposób na nawilżenie skóry

Szukając kremów, balsamów czy maści, często natkniemy się na składnik, jakim jest alantoina. Alantoina działa silnie nawilżająco, łagodzi i regeneruje. Sprawdza się u osób o skórze wrażliwej, suchej czy trądzikowej. Nie wykazuje działania toksycznego i drażniącego. Kiedy warto stosować produkty z alantoiną? W czym jeszcze można ją znaleźć? Oto wszystkie przydatne informacje na temat alantoiny.

Alantoina - co to jest?

Alantoina to organiczny związek chemiczny będący pochodną mocznika. Mocznik to produkt metabolizmu białek, który występuje w naskórku człowieka, gdzie stanowi naturalną barierę ochronną i przywraca prawidłowy poziom nawilżenia. Pomimo tego, że mocznik stanowi tylko 1 proc. składu naskórka, to jego niewystarczająca ilość powoduje znaczącą suchość i widoczne pogorszenie stanu skóry. 

Alantoina należy do humektantów, czyli substancji mających zdolność nie tylko przyciągania cząsteczek wody, ale i ich magazynowania.

Reklama

To właśnie alantoina jest najczęściej wykorzystywaną pochodną mocznika. Za jej najważniejszą cechę, która pozwoliła na tak szerokie uznanie w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym, uważa się brak toksycznych właściwości, przez co nadaje się do stosowania zewnętrznego u większości osób. Pozyskuje się ją z kwasu moczowego i roślin, np. klonu, korzenia wężymordu czarnego czy żywokostu. 

Alantoina - właściwości

Alantoina słynie ze swych silnie nawilżających właściwości. Ten związek organiczny ma zdolność do odbudowy płaszcza hydrolipidowego, który chroni skórę przed różnymi czynnikami zewnętrznymi: bakteriami, zanieczyszczeniami, niekorzystnymi czynnikami pogodowymi. Zapobiega też ucieczce wody z naskórka i tym samym jego wysuszeniu i pękaniu. Działanie nawilżające sprzyja także zniesieniu pieczenia, redukcji świądu i podrażnień. 

Alantoina wykazuje również działanie keratolityczne, co oznacza, że rozpuszcza zrogowaciałą warstwę naskórka, dlatego preparaty, które ją zawierają, są przepisywane pacjentom zmagającym się z chorobami wynikającymi z niewłaściwego złuszczania się naskórka. Co więcej, alantoina stymuluje podziały komórkowe, co sprawia, że przyspiesza regenerację skóry, np. po zranieniach czy oparzeniach. 

Alantoina w kosmetykach

Przemysł kosmetyczny wykorzystuje alantoinę przede wszystkim ze względu na jej działanie keratolityczne i nawilżające. Ta pochodna mocznika jest podstawowym składnikiem wielu kremów, przeznaczonych również dla osób zmagających się z: trądzikiem, suchością czy alergiami skóry. Jej właściwości związane ze złuszczaniem naskórka zostały wykorzystane przez producentów peelingów, zwłaszcza enzymatycznych. Z kolei silny wpływ nawilżający oraz kojący sprawia, że można ją znaleźć w składzie większości kremów oraz balsamów po opalaniu. Osoby o szczególnie wrażliwej skórze, podatnej na podrażnienia, powinny stosować maść z alantoiną, zwłaszcza do higieny intymnej oraz nawilżania twarzy i rąk. Udowodniono również, że substancja ze względu na swoje właściwości rozjaśniające zmniejsza widoczność rozstępów.

Zatroskani rodzice, skrupulatnie przeglądający etykietę każdego kosmetyku przeznaczonego do stosowania u ich pociechy, nie powinni się obawiać, jeśli w składzie natrafią na alantoinę. Bezpiecznie mogą czuć się też osoby cierpiące z powodu łupieżu, które szukają skutecznego specyfiku. Dowiedziono, że szampony zawierające w składzie alantoinę powodują poprawę stanu skóry głowy i redukcję łupieżu.

Inne preparaty z alantoiną

Alantoina jest idealnym dodatkiem do preparatów o potencjalnie drażniącym działaniu. Jednym z przykładów produktów, do których jest ona dodawana, są antyperspiranty, które zawierają w sobie glinowe wodziany chloru wywołujące zaczerwienienie i swędzenie skóry. Dzięki alantoinie ten efekt zostaje zredukowany. Pochodne mocznika są dodawane również przez producentów środków czyszczących i piorących

Alantoinę znajdziemy także w składzie mydeł i środków powierzchniowo czynnych. 

Jak przechowywać preparaty z alantoiną?

Produkty zawierające alantoinę powinny być przechowywane w pokojowej temperaturze, ewentualnie w lodówce, w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Bardzo ważne jest, by nie miały one kontaktu ze światłem słonecznym.

Przeciwwskazania do stosowania alantoiny

Produkty z alantoiną nie powinny być stosowane przez osoby, na których skórze występują otwarte, sączące się rany zawierające treść ropną. 

Należy wiedzieć, że mimo tego, że alantoina jest uważana za bezpieczną, w pojedynczych przypadkach działa alergizująco i może powodować pojawianie się pokrzywki lub niewielki świąd. Niezalecane jest stosowanie produktów z alantoiną w okolicach oczu, ponieważ grozi to ich delikatnym podrażnieniem. 

Co ważne, nie wykazano żadnych interakcji pomiędzy tym związkiem organicznym a lekami. Preparaty z alantoiną mogą być stosowane przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.

CZYTAJ TAKŻE: 

Witamina E - cenna dla skóry, ale i serca. Skutki niedoboru są poważne

Pielęgnacja twarzy. Oto sposoby na idealną cerę

Najczęstsze błędy w pielęgnacji skóry

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: skóra | nawilżanie skóry

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL