Wyciszy stan zapalny, poratuje w chorobie, obniży cholesterol i cukier. Pij miksturę z czarnuszki
Syrop z czarnych nasion sprawdzi się w walce z infekcją i kaszlem, wesprze odporność, ochroni żołądek i serce, pomoże zbić cholesterol. Ziarna czarnuszki, uznawana nie bez powodu za jedne z najzdrowszych nasion świata, wzmacniają i oczyszczają organizm. Zobacz, jak stosować je w domowych warunkach.
Czarnuszka siewna, a konkretnie jej czarne nasiona, to doskonałe źródło zdrowych tłuszczów. Olej tłoczony z czarnuszki, to jedna z najzdrowszych substancji na świecie - zawiera kwasy tłuszczowe, w tym kwasy omega-3 i omega-6, co jest korzystne dla zdrowia serca i układu krążenia. Jest bogata w witaminy A, E, F, B1, B3, B6 oraz cynk, magnez, potas, selen, wapń, i żelazo.
Czarnuszka zawiera wiele cennych dla zdrowia związków. Najważniejszym z nich są tymochinony, które wykazują potencjał przeciwnowotworowy, przeciwwirusowy i przeciwbakteryjny. Roślina ta zawiera także flawonoidy, które są silnymi przeciwutleniaczami i pomagają w ochronie komórek organizmu przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki.
- Nasiona z czarnuszki pozytywnie wpływają na leczenie kaszlu, duszności czy kataru.
- Badania naukowe wskazują, że czarnuszka działa także antywirusowo i antybakteryjnie.
- Syrop lub wyciąg z czarnuszki uznawany jest przez wielu jako doskonały, naturalny lek w walce z infekcjami i przeziębieniem.
- Czarnuszka działa osłaniająco na żołądek, działa przeciwwrzodowo i rozkurczowo, oraz łagodzi objawy refluksu.
- Czarnuszka ma właściwości obniżające poziom złego cholesterolu, a podnoszące poziom dobrego. Działa więc zbawiennie dla serca i naczyń, zapobiegając miażdżycy.
- Antyoksydacyjne działanie czarnuszki ma udowodnione działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne i antystarzeniowe.
- Wyciąg z czarnuszki wykazuje też właściwości obniżające glikemię, to znaczy - przywraca do normy poziom cukru we krwi. Regularnie stosowany jest doskonałym naturalnym sposobem na uniknięcie cukrzycy typu 2 czy insulinooporności.
Nasiona czarnuszki można dodawać do pieczywa, a olej z czarnuszki można pić lub dodawać sałatek, absolutnie nie należy go podgrzewać. W niewielkich ilościach czarnuszka może być stosowana jako przypawa, jednak jej gorzki smak sprawia, że nie jest zbyt lubiana. Jak zatem ją stosować?
Na rynku są dostępne suplementy z olejem lub ekstraktem z czarnuszki. Taniej i łatwiej jest jednak przygotować domowe mikstury z czarnuszki. Napar i syrop z nasion czarnuszki będą najskuteczniejsze i najprostsze w przygotowaniu.
Aby przygotować napar z czarnuszki, wystarczy zmielić łyżeczkę jej nasion w młynku do kawy, a następnie zaparzyć w szklance. Nasiona można także rozetrzeć w moździerzu. Po kilkunastu minutach mieszankę należy odcedzić. Ja swój napar parzę w specjalnie do tego przeznaczonym kubku z zaparzaczem (kupiłam go kiedyś na wycieczce i to chyba jedna z najlepszych pamiątek, jaką przywiozłam). I tyle. Warto pamiętać, żeby nie sporządzać napoju z całych nasion czarnuszki, ponieważ napar wyjdzie zbyt słaby.
Jak smakuje napar z czarnuszki? Podobnie do zwykłej herbaty. Jej intensywność będzie zależna od ilości zaparzonych nasion.
Przyrządzenie syropu z czarnuszki jest bardzo proste i szybkie. Potrzebujemy do tego 100 g nasion z czarnuszki, 100 ml miodu - najlepiej lipowego lub sosnowego, 10 goździków oraz ziarenka z 1-3 gwiazdek anyżu. Wszystkie nasiona mielimy w młynku do kawy lub w moździerzu. Mieszamy następnie z miodem, dzięki czemu uzyskamy czarny, gęsty syrop. Można opcjonalnie dodać 10 kropli olejku tymiankowego. Tak przygotowany syrop jest niezwykle smaczny i słodki.
Syrop z czarnuszki od razu po przygotowaniu nadaje się do spożycia. Przechowywać należy go w lodówce. Gdy dopadnie nas przeziębienie, spożywajmy 2-3 łyżeczki tej mikstury dziennie przez 7 dni. Dzieci do lat 4 mogą stosować pół łyżeczki na dzień. Syrop warto przyjmować również profilaktycznie, by chronić się przed infekcjami.
CZYTAJ TAKŻE:
Jak działają nasiona chia. Mają więcej wapnia niż mleko i więcej omega-3 niż łosoś
Nasiona lnu - stosuj w taki sposób, a ochronisz serce, wesprzesz jelita i zaczniesz chudnąć