Naturalne wsparcie wątroby i trawienia. Poznaj działanie dymnicy

Niepozorna, delikatna, często uznawana za zwykły chwast - dymnica pospolita nie zwraca na siebie uwagi. Rośnie na skraju pól, między chodnikami, przy drogach. Dymnica od wieków była ceniona przez zielarzy i medyków ludowych, a dziś - coraz częściej przykuwa uwagę naukowców. Dlaczego? Odpowiadamy.

Dymnica pospolita - co to za zioło?

Dymnica pospolita to jednoroczna roślina o cienkiej, silnie rozgałęzionej łodydze, osiągającej do 50 cm wysokości. Jej owocem jest mała, kulista niełupka o pomarszczonej powierzchni. Cała roślina sprawia wrażenie jakby była lekko zadymiona. Występuje na terenie całej Europy i Azji. W Polsce jest powszechnie spotykanym chwastem, zwłaszcza na polach uprawnych - wśród zbóż, roślin okopowych, lnu oraz w ogrodach.

Dymnica pospolita znana już w starożytności, przez wieki wykorzystywana była jako lek na różne dolegliwości - od chorób skóry, przez problemy trawienne, po bóle głowy. Dziś wraca do łask dzięki badaniom, które potwierdzają jej liczne właściwości zdrowotne.

Reklama

Surowcem zielarskim jest ziele dymnicy (Fumariae herba), które zawiera liczne alkaloidy, głównie izochinolinowe, flawonoidy, żywice, związki śluzowe, kwasy organiczne i sole mineralne.

Dymnica pospolita - działanie

Ziele dymnicy wykazuje działanie rozkurczające na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, dróg żółciowych, układu moczowego oraz naczyń krwionośnych. Napary z tej rośliny wspomagają produkcję żółci w wątrobie oraz usprawniają jej transport do dwunastnicy. Ponadto wykazują właściwości moczopędne i mogą w niewielkim stopniu obniżać ciśnienie tętnicze.

Rośliny z rodzaju Fumaria od wieków wykorzystywane były w medycynie tradycyjnej - i nie bez powodu. Współczesne badania potwierdzają, że mają one wyjątkowe właściwości: wspierają pracę wątroby, działają przeciwzapalnie, zwalczają drobnoustroje, neutralizują wolne rodniki, a nawet wykazują potencjał przeciwnowotworowy. Wszystko to dzięki bogactwu izochinolinowych alkaloidów - związków o silnym działaniu biologicznym.

Jednak mimo obiecujących wyników, naukowcy wciąż mają przed sobą wiele pytań. Jak dokładnie działają te substancje? W jaki sposób organizm je przyswaja i metabolizuje? Jakie są ich realne efekty w badaniach klinicznych? I co najważniejsze - jak zapewnić ich bezpieczne i skuteczne stosowanie?

Niemniej jednak Fumaria to rośliny z ogromnym potencjałem, który warto lepiej poznać i wykorzystać w nowoczesnej medycynie.

Na co pomaga dymnica?

Problemy trawienne i wątrobowe. Dymnica pobudza wydzielanie żółci i soku żołądkowego, wspomagając proces trawienia. Może być pomocna w leczeniu niestrawności, wzdęć, uczucia ciężkości po jedzeniu czy zespołu jelita drażliwego. 

Właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Flawonoidy obecne w dymnicy działają jak naturalne antyoksydanty, chroniąc komórki przed stresem oksydacyjnym i stanami zapalnymi. 

Lekko uspokajające działanie. Zawarta w dymnicy protopina wykazuje łagodne działanie uspokajające, co może być pomocne w stanach napięcia nerwowego i bezsenności.

Dymnica pospolita - jak przygotować odwar

Zioło dymnicy (pół łyżki) zalać szklanką chłodnej wody, następnie gotować przez około 3 minuty. Po ugotowaniu odstawić na 15 minut do naciągnięcia, a potem przecedzić. Tak przygotowany odwar stosować w ilości od jednej do trzech łyżek, 2-3 razy dziennie, przy dolegliwościach związanych z wątrobą, pęcherzykiem żółciowym oraz problemach trawiennych. Kurację kontynuować przez 2-3 tygodnie, po czym konieczna jest dwutygodniowa przerwa.

Dymnica pospolita - przeciwwskazania

Jak każdy środek działający na organizm, dymnica wymaga rozwagi. Nie powinny jej stosować:

  • kobiety w ciąży i karmiące,
  • dzieci,
  • osoby z niedrożnością dróg żółciowych,
  • pacjenci z chorobami wątroby bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem.

Długotrwałe stosowanie dymnicy w dużych dawkach może prowadzić do objawów zatrucia - nudności, zawrotów głowy, a nawet porażenia ośrodka oddechowego (to efekt działania alkaloidów). Dlatego preparaty z dymnicy należy przyjmować w zalecanych dawkach i najlepiej pod okiem specjalisty.

Źródła:
Mateusz Emanuel Senderski: Prawie wszystko o ziołach i ziołolecznictwie
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32739338/

CZYTAJ TAKŻE:

W PRL-u każdy stosował na bóle i niestrawność. Zaskakujące, jak jeszcze działają

Chroni przed bakteriami i wirusami, ułatwia przyswajanie żelaza. Coraz popularniejsza

Choroba może długo pozostać w ukryciu. Te objawy sugerują zapalenie uchyłków

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: zioła | zioła domowe | zioła zastosowanie | zioła na trawienie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL