Wrzuć szczyptę do wody lub dodaj do potraw. Pieprz cayenne rozgrzewa i odchudza
Pieprz cayenne, który powstaje z odmiany ostrej papryki o tej samej nazwie, jest chętnie stosowany przez osoby, które lubią dobrze przyprawione posiłki. Zawarta w pieprzu kajeńskim kapsaicyna nie tylko nadaje mu ostry smak, ale ma również właściwości korzystnie wpływające na zdrowie, a nawet odchudzanie. Dlaczego warto włączyć pieprz cayenne?
Pieprz powstający z suszonej, ostrej papryki, nie tylko dodaje ostrego smaku ale wpływa także na zdrowie człowieka. Zawarta w nim kapsaicyna wykazuje szerokie działanie przeciw drobnoustrojom. Udowodniono, że hamuje rozrost bakterii Salmonella typhimurium czy Helicobacter pylori.
Regularne spożywanie pieprzu kajeńskiego może obniżyć także ciśnienie tętnicze krwi i korzystnie wpływa na poziom cholesterolu w organizmie, obniżając ten "zły.
Udowodniono, że pieprz cayenne działa przeciwbólowo i sprawdza się w przypadku bólu stawów czy nerwobólach. Naukowcy z Uniwersytetu w Nottingham potwierdzili z kolei, że papryka cayenne wykazuje działanie antynowotworowe.
Pieprz kajeński to znany dodatek do suplementów diety na odchudzanie oraz do wyszczuplających kosmetyków.
Stosowanie pieprzu zwiększa termogenezę, czyli wytwarzanie ciepła wewnątrz organizmu. Im wyższa temperatura, tym szybszy metabolizm, dlatego przyprawa ta powinna zagościć w diecie osób, które walczą z nadmiarem kilogramów.
Nie tylko podkręca metabolizm, ale hamuje apetyt - wykazano, że osoby, które w swojej diecie stosują pieprz cayenne, rzadziej ulegają pokusie podjadania, zmniejsza się u nich ochota na produkty słodkie oraz tłuste.
Należy jednak pamiętać, że regularne spożywanie pieprzu kajeńskiego, w dużych ilościach, "przyzwyczaja" organizm do kapsaicyny, przez co zmniejszają się jej efekty odchudzające.
Włączenie pieprzu cayenne do diety przede wszystkim poprawi stan jelit - udowodniono, że kapsaicyna przyczynia się do zwiększenia różnorodności dobrych bakterii w jelicie, tym samym poprawiając ich funkcjonowanie - trawienie oraz wchłanianie cennych wartości odżywczych.
Aby uzyskać efekt odchudzający, wystarczy rozpuścić szczyptę pieprzu cayenne w szklance wody. Najlepsze efekty przynosi wypijanie takiej mikstury na noc, tuż przed snem.
Jeśli decydujemy się na włączenie pieprzu do codziennej diety w formie odchudzającego napoju, w ciągu dnia możemy tej przyprawy używać do potraw sporadycznie. Dzienna dawka pieprzu kajeńskiego powinna wynieść nie więcej, niż pół łyżeczki.
W aptekach dostępne są także suplementy wspierające odchudzanie z dodatkiem pieprzy cayenne. Decydując się na ich przyjmowanie, zawsze należy stosować się do zaleceń znajdujących się na opakowaniu i nie przekraczać zalecanej dziennej dawki.
Z pieprzu cayenne, jak i innych produktów zawierających kapsaicynę, powinny zrezygnować kobiety w ciąży. Osoby, które cierpią na refluks, po spożyciu pieprzu kajeńskiego mogą odczuwać pieczenie w przewodzie pokarmowym, zgagę, bóle żołądka.
Spożywanie pieprzu w dużych ilościach może powodować uderzenia gorąca, osłabienie, bóle głowy.
CZYTAJ TAKŻE:
Jaka sól jest najlepsza dla zdrowia? Fakty i mity o soli
Olej rycynowy - stosowany i polecany przez nasze babcie
Przyspiesza trawienie, zbija ciśnienie, wspomaga stawy. Zdrowy dodatek do rosołu i mięs