Zbawienna przy niestrawności i nadciśnieniu. Wystarczy mała dawka
Od tysiącleci znany był jako składnik do balsamowania ciała, talizman do walki z chorobami, a taoiści uważali, że jest pokarmem bogów. Dziś stosowany jako przyprawa do wyrobów cukierniczych, dań mięsnych ale także koktajli czy dań na słodko. Cynamon ma wiele właściwości zdrowotnych, dlatego zalecany jest m.in. cukrzykom, chorującym na nadciśnienie czy osobom z wysokim poziomem cholesterolu. Aby chronić się przed infekcjami, łagodzić bóle migrenowe czy poprawić nastrój, warto przygotować nalewkę cynamonową. Jak działa i kto powinien po nią sięgnąć?
Cynamon to przyprawa znana od tysiącleci, która chętnie wykorzystywana jest przy słodkich wypiekach, daniach mięsnych, świątecznych piernikach czy nawet dodawana do koktajli lub herbaty.
Cynamon ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, ale także reguluje ciśnienie tętnicze krwi i wspomaga kontrolowanie poziomu cukru. W okresie jesienno-zimowym nie można zapominać również o tym, że ma korzystny wpływ na układ oddechowy, dlatego wskazany jest w infekcjach oskrzeli czy zapaleniu płuc.
Nalewka z cynamonu, stosowana w dawkach leczniczych, pomoże odkrztusić zalegającą wydzielinę w drzewie oskrzelowym, zadziała rozgrzewająco a także poprawi nastrój. Cynamon ma bowiem działanie odprężające oraz redukujące poziom kortyzolu - hormonu stresu.
Doskonale sprawdza się również w przypadku problemów trawiennych czy bólach menstruacyjnych, ponieważ działa rozkurczająco na mięśnie gładkie.
Aby przygotować nalewkę z cynamonu, należy zakupić cynamon cejloński, ponieważ zawiera mniejsze ilości kumaryny, która w nadmiarze może wywołać objawy zatrucia.
Do przygotowania rozgrzewającej nalewki trzeba przygotować:
- 2 kawałki kory cynamonu,
- płaską łyżeczkę mielonego cynamonu,
- pół litra wódki 40. proc.,
- 250 ml spirytusu 95 proc.,
- 100 gram cukry,
- 50 ml wody.
Na początek należy wymieszać wodę i cukrem i całość zagotować.
Do wyparzonego słoika należy włożyć korę cynamonu, zmielony cynamon, dodać przygotowany wcześniej syrop cukrowy oraz alkohol. Całość należy bardzo dokładnie wymieszać i odstawić na miesiąc w zacienione miejsce. Należy pamiętać, by co tydzień potrząsać słoikiem celem wymieszania zawartości.
Po miesiącu przygotowaną miksturę należy przelać przez sitko lub gazę, a następnie rozlać do zakręcanych butelek i odłożyć na trzy tygodnie.
Do uzyskania prozdrowotnego efektu, nalewkę z cynamonu należy spożywać w ilości zaledwie 15 kropel dziennie. Przedawkowanie może prowadzić do zatrucia kumaryną, która w dużych ilościach niekorzystnie wpływa na wątrobę i płuca.
Oprócz spożywania doustnego, nalewkę z cynamonu można stosować w formie płukanki, ponieważ działa antyseptycznie i przeciwbakteryjnie - ma swoje zastosowanie w leczeniu aft czy pleśniawek w jamie ustnej. Ponadto nalewka z cynamonu doskonale sprawdzi się w leczeniu: grypy i przeziębienia, gorączki, kaszlu, miażdżycy, nadciśnienia tętniczego krwi, ból gardła.
Nalewki z cynamonu bezwzględnie nie powinny spożywać kobiety w ciąży oraz karmiące, a także młodzież do 18. roku życia. Przeciwwskazaniem jest również alergia na cynamon, przyjmowanie leków rozrzedzających krew, osoby z potwierdzoną chorobą wrzodową żołądka i przełyku, a także pacjenci chorujący na stany zapalne jelit.
CZYTAJ TAKŻE:
Zapobiega i wspomaga leczenie. Po żurawinę sięgaj właśnie wtedy