Tak rozpoznasz, że cukru masz za mało. Na hipoglikemię reaguj natychmiast
Wiele mówi się o cukrzycy i wysokim poziomie cukru, jednak jego spadek jest równie niebezpieczny dla zdrowia. Hipoglikemia może pojawić się nagle i to nie tylko u pacjentów leczonych insuliną. Niektóre czynnik przyczyniają się do spadku cukru, dlatego warto znać jego pierwsze objawy. Jak rozpoznać hipoglikemię, jak reagować i dlaczego jest niebezpieczna?
W przypadku osób zdrowych, które nie chorują na cukrzycę, poziom cukru we krwi zazwyczaj utrzymuje się w stosunkowo wąskim zakresie, a szybki spadek nie jest powszechny.
Hipoglikemia częściej dotyczy cukrzyków, a jeszcze częściej tych, którzy przyjmują insulinę. Nie oznacza to jednak, że u osoby zdrowej nie może dojść do nagłego spadku glikemii, dlatego warto wiedzieć, dlaczego jest to niebezpieczne.
Niski poziom cukru zagraża funkcjonowaniu całego organizmu. Glukoza jest najważniejszym źródłem energii dla wszystkich narządów, w szczególności dla mózgu. Spadek glikemii pogarsza pracę układu nerwowego, prowadzi do dezorientacji i zaburzeń widzenia. Wpływa także na koordynację ruchową i osłabia mięśnie, łącznie z sercem. To sprawia, że gwałtowny spadek cukru może doprowadzić do upadku, urazów, śpiączki, a nawet śmierci.
O hipoglikemii mówimy wówczas, gdy stężenie glukozy spada poniżej 70 mg/dl (<3,9 mmol/L).
Do nagłego spadku poziomu glikemii we krwi może dojść u chorych na cukrzycę typu 1, którzy leczeni są za pomocą insuliny. Duża dawka tego hormonu prowadzi do nagłego spadku cukru, dlatego chorzy muszą przestrzegać wszystkich zasad związanych z przyjmowaniem insuliny (np. lek należy podać przed posiłkiem).
Intensywny i długi wysiłek fizyczny również może doprowadzić do nagłego spadku glikemii. Planując taką aktywność fizyczną, zawsze należy zaopatrzyć się w produkty węglowodanowe, które dostarczą energii w czasie wysiłku.
Długotrwałe głodówki także mogą spowodować, że w wątrobie dojdzie do wyczerpania zapasów glikogenu, a w następstwie może dojść do hipoglikemii.
Do niebezpiecznych spadków glikemii może dojść także u noworodków, u których mechanizmy regulacji glukozy nie są wykształcone, jak i u seniorów, którym trudno rozpoznać objawy niskiego cukru.
Spadek glikemii początkowo objawia się osłabieniem, zaburzeniem koncentracji, drżeniem mięśni oraz uczuciem opadnięcia z sił. Może pojawić się także silne uczucie głodu, skóra staje się blada, pojawia się uczucie niepokoju, a nawet lęku.
Brak reakcji i dalszy spadek glikemii może spowodować:
- podwójne widzenie,
- splątanie,
- zaburzenia równowagi,
- zaburzenia mowy,
- przyspieszenie akcji serca,
- mrowienie twarzy,
- nagłe, zlewne poty,
- senność.
Brak reakcji na niski poziom cukru może doprowadzić do utraty przytomności, śpiączki hipoglikemicznej, a następnie śmierci.
Kiedy spada poziom cukru i zauważamy tego pierwsze objawy, należy jak najszybciej przyjąć dawkę cukru w dowolnej postaci. Dobrym rozwiązaniem będzie wypicie wody z cukrem, słodkiego soku owocowego lub podanie tabletek glukozowych, dostępnych w aptece. Przyjmowanie płynów i pokarmów dozwolone jest tylko wtedy, gdy pacjent jest przytomny i w pełni świadomy - w przeciwnym razie może dojść do zadławienia.
Jeśli dojdzie do utraty przytomności chorego, należy ułożyć go w pozycji bezpiecznej i wezwać pogotowie ratunkowe - na tym etapie nie należy podawać niczego do picia. Chory będzie wymagał podania glukozy w postaci dożylnej, dlatego istotne jest jak najszybsze wezwanie zespołu ratunkowego.
To dlatego tak ważne jest, by w porę reagować na nagłe spadki glikemii, ale, co najważniejsze - starać się do nich nie dopuszczać.
CZYTAJ TAKŻE:
Co jeść, a czego unikać, gdy masz stan przedcukrzycowy? Tak dietą obniżysz glikemię
Glukozuria to przekroczony próg nerkowy glukozy. Co oznacza cukier w moczu?
O to powikłanie najłatwiej w cukrzycy. Zmiany widać na rękach i stopach