Niedobór zaburza metabolizm, osłabia pamięć i kości. Manganu szukaj w owocach i ziarnach
Mangan jest kluczowym pierwiastkiem śladowym, który odgrywa istotną rolę w wielu procesach metabolicznych. Jego niedobór może prowadzić do różnych problemów zdrowotnych, takich jak osłabienie kości i stawów, problemy z układem nerwowym, zaburzenia metaboliczne oraz zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Dlatego też, dbanie o odpowiednią podaż manganu w diecie może być kluczowe dla utrzymania zdrowia i dobrej kondycji organizmu. Dowiedz się, jakie są objawy niedoboru managanu oraz jego źródła w diecie.
Mangan to jedna z tych substancji, której rola w zdrowiu człowieka często pozostaje niedoceniana. Pomimo tego, że występuje w organizmie w niewielkich ilościach, jego obecność jest kluczowa dla wielu procesów metabolicznych. Niedobór manganu może prowadzić do różnorodnych problemów zdrowotnych. Zatem, jakie są główne objawy niedoboru manganu i jakie funkcje pełni ten pierwiastek w organizmie?
Mangan jest pierwiastkiem śladowym, który odgrywa istotną rolę w wielu procesach metabolicznych. Jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania enzymów, które są kluczowe dla przemiany materii, syntetyzowania kości oraz produkcji hormonów. Ponadto mangan pełni istotną rolę w utrzymaniu zdrowia mózgu poprzez ochronę komórek nerwowych przed stresem oksydacyjnym.
Mangan jest pierwiastkiem odpowiedzialnym za prawidłową pracę wielu układów w organizmie człowieka, w tym przede wszystkim układu płciowego i nerwowego, a także kostnego i krwionośnego. Dzięki niemu zarówno mózg, jak i cały układ nerwowy człowieka mogą pracować prawidłowo.
Z tego powodu mangan w suplementach diety często towarzyszy magnezowi i lecytynie, które mają wspomagać funkcje mózgu i poprawiać koncentrację.
Jedną z najważniejszych funkcji manganu jest jego udział w procesie tworzenia tkanki łącznej, która jest niezbędna dla zdrowia stawów i kości. Mangan jest mikroelementem, który bierze udział w syntezie wielu enzymów, takich jak m.in. peptydazy, arginazy oraz karboksylazy, przez co zwiększa zdolność przyswajania biotyny oraz witaminy B1, C i E. Co więcej, uczestniczy on w metabolizmie cholesterolu i węglowodanów oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi.
Z uwagi na korzystny wpływ manganu na sprawność seksualną i płodność, suplementacja manganem jest zalecana również osobom, które starają się o dziecko.
Niedobór manganu może prowadzić do licznych problemów zdrowotnych, osłabienie i złego samopoczucia. Niedobór tego pierwiastka, nazywany również hipomanganemią, można podejrzewać m.in. odczuwając przewlekłe osłabienie organizmu bez innej wyraźnej przyczyny, któremu towarzyszy nadmierne wypadanie włosów, przesuszona skóra, łamliwe paznokcie, szmery w uszach (niekiedy nawet osłabienie słuchu) oraz mroczki przed oczami.
Najczęściej objawy niedoboru manganu mogą obejmować:
- Osłabienie kości i stawów - mangan jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju i utrzymania kości i stawów. Jego niedobór może powodować kruchość lub deformację kości i prowadzić do osteopenii (zmniejszonej gęstości mineralnej kości) oraz zwiększonego ryzyka osteoporozy.
- Problemy z układem nerwowym - niedobór manganu może wpływać na funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego, co może objawiać się problemami z pamięcią, koncentracją oraz zmianami nastroju.
- Zaburzenia metaboliczne, podniesiony poziom cukru i insuliny we krwi, ochota na słodycze - mangan jest kluczowy dla metabolizmu lipidów i węglowodanów. Jego niedobór może prowadzić do zaburzeń metabolicznych, takich jak insulinooporność i dyslipidemia.
- Zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych - niedobór manganu może być związany ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, ponieważ mangan odgrywa rolę w metabolizmie lipidów oraz ochronie przed stresem oksydacyjnym.
- Anemia, czyli niedokrwistość, niedobór żelaza.
- Osłabione libido, problemy z zajściem w ciążę.
Organizm człowieka nie jest w stanie samodzielnie syntetyzować manganu, w związku z czym niezbędne jest dostarczanie go wraz z codzienną dietą. Warto przy tym zaznaczyć, że głównym źródłem manganu jest dieta (80%), jednak aż 20% zapotrzebowania na ten pierwiastek możemy zapewnić poprzez picie dużych ilości wody pitnej.
Znalezienie odpowiednich źródeł manganu w diecie może być kluczowe dla zapewnienia odpowiedniej podaży tego pierwiastka. Zawierają go m.in. orzechy, produkty zbożowe, niektóre warzywa, owoce, czy produkty zwierzęce.
Najlepsze naturalne źródła manganu:
- orzechy i nasiona - migdały, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy laskowe, nasiona dyni oraz nasiona słonecznika
- pełnoziarniste produkty zbożowe, takie jak owsianka, brązowy ryż, pełnoziarniste makarony, kasza gryczana
- zielone warzywa liściaste, zielone warzywa liściaste, takie jak szpinak, jarmuż, boćwina i rukola, są kolejnymi świetnymi źródłami manganu
- owoce - mango, truskawki, czereśnie, oraz morele i ananasy
- ryby, drób, czerwone mięso i jaja - również mogą dostarczać organizmowi manganu, choć w mniejszych ilościach w porównaniu do roślinnych źródeł tego pierwiastka.
CZYTAJ TAKŻE:
Bierzesz te leki? Uważaj, bo grozi ci osteoporoza
Hiperkalcemia - groźny w skutkach nadmiar
Nie tylko niedobór magnezu i zespół cieśni nadgarstka. Dlatego ręce drętwieją?