Naukowcy ostrzegają. Regularne spożywanie tych napojów może prowadzić do rozwoju raka
Powszechnie wiadomo, że napoje słodzone zwiększają ryzyko rozwoju próchnicy zębów. Wykazano również, że regularne ich spożywanie prowadzi do przyrostu masy ciała, insulinooporności i wielu problemów metabolicznych związanych z cukrzycą typu 2 i chorobami serca. W ostatnich badaniach zauważono także związek między spożyciem słodkich napojów a zwiększonym ryzykiem raka jamy ustnej. Oto szczegóły.
Nowotwory jamy ustnej należą do licznej grupy nowotworów występujących w rejonie głowy i szyi. Powstają w strukturach górnej części układu oddechowo-trawiennego, przede wszystkim w obrębie jamy ustnej i w związanych z nią strukturach. Jest to grupa dość rzadkich nowotworów, choć w ostatnich dekadach zauważalny jest wzrost zachorowalności. Szczególnie niepokojąca jest rosnąca liczba przypadków wśród młodszych osób niepalących i niepijących, bez żadnych innych identyfikowalnych czynników ryzyka, zwłaszcza wśród młodych, białych kobiet. Przyczyna tego typu nowotworu u osób niepalących nie wykazuje związku z wirusem brodawczaka ludzkiego i obecnie pozostaje nieznana.
Rak jamy ustnej najczęściej dotyczy języka, dziąseł, wargi dolnej i podniebienia. Do czynników ryzyka jego rozwoju zalicza się przede wszystkim: narażenie błon śluzowych na dym papierosowy i wysokoprocentowy alkohol, złą higienę jamy ustnej, a także przewlekłe drażnienie śluzówek, np. źle dopasowanymi protezami.
Niedawne badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Waszyngtońskiego powiązało występowanie raka jamy ustnej ze spożywaniem napojów słodzonych cukrem. Badacze przenalizowali dane ponad 162 tys. kobiet uczestniczących w badaniu Nurses' Health Study (1986-2016) i Nurses' Health Study II (1991-2017) w Stanach Zjednoczonych. Były one monitorowane od momentu zwrotu kwestionariusza bazowego "do momentu diagnozy raka jamy ustnej, zgonu lub zakończenia obserwacji", w zależności od tego, co nastąpiło wcześniej.
W trakcie 30-letniego okresu obserwacji udokumentowano 124 przypadki raka jamy ustnej. W porównaniu z kobietami, które piły jeden lub mniej niż jeden napój słodzony miesięcznie, te, które piły jeden lub więcej napojów słodzonych dziennie, były 4,87 razy bardziej narażone na rozwój raka jamy ustnej.
U tych pań, które nie spożywały alkoholu lub spożywały go okazjonalnie, a także paliły sporadycznie lub nie paliły wcale, ale spożywały jeden lub więcej napojów słodzonych dziennie, ryzyko raka jamy ustnej było 5,46 razy wyższe niż u tych pań, które (przy takim samym stosunku do spożywania alkoholu i palenia) piły mniej niż jeden napój słodzony miesięcznie - przekazali badacze. Wyniki badania zostały opublikowane w czasopiśmie "JAMA Otolaryngology - Head & Neck Surgery".
Wcześniej napoje słodzone cukrem powiązano m.in. z nowotworami jelita grubego.
"Częstość występowania raka jamy ustnej wzrasta wśród osób niepalących i młodych osób bez tradycyjnych czynników ryzyka na całym świecie" - piszą z niepokojem naukowcy. Ich zdaniem diety z większą ilością dodanego cukru mogą przyczyniać się do przewlekłego stanu zapalnego, który z kolei może przyczyniać się do zwiększenia ryzyka rozwoju raka jamy ustnej.
Konieczne są jednak dalsze badania. Badanie, o którym mowa, brało bowiem pod uwagę tylko dane dotyczące kobiet, objęło też stosunkowo niewielką liczbę przypadków. Naukowcy chcą zebrać więcej danych i ocenić związek między spożywaniem napojów słodzonych a rozwojem raka jamy ustnej w większej grupie, w tym u mężczyzn. Chcą także ocenić, czy napoje ze sztucznymi słodzikami mogą być równie szkodliwe.
CZYTAJ TAKŻE:
Spożywamy 43 kg cukru rocznie. Skutki są coraz bardziej widoczne
Wskazują, że powinniśmy ograniczyć spożycie masła. Podali powody
Zmagasz się z wysokim poziomem cukru? Naukowcy: To superwarzywo, które zbija glikemię