Piją ją niemal wszyscy. Tak kawa wpływa na serce i układ krążenia
Kawa cieszy się ogromną popularnością nie tylko w Polsce, ale na całym świecie. Jednakże wokół kawy krążą różne opinie i mity dotyczące jej wpływu na zdrowie. Niektóre badania naukowe sugerują, że spożywanie kawy może obniżać ryzyko wystąpienia niektórych chorób, takich jak choroby serca, czy wątroby. Ile filiżanek dziennie powinno się jej wypijać? Sprawdźmy.
Jedno z ostatnich badań przeglądowych opublikowanych w "The Ochsner Journal" w 2023 roku wskazuje, że regularne spożywanie kawy może wiązać się z niższym ryzykiem wystąpienia nadciśnienia tętniczego, niewydolności serca oraz migotania przedsionków. To odkrycie rzuca nowe światło na korzyści zdrowotne płynące z picia kawy i może zmieniać nasze dotychczasowe postrzeganie wpływu tego napoju na serce i układ krążenia.
W przypadku choroby wieńcowej zależność ta jest bardziej skomplikowana - umiarkowana konsumpcja (do trzech kaw dziennie) przyczynia się do zmniejszenia ryzyka jej rozwoju, natomiast większe ilości jej sprzyjają. Warto więc ograniczyć dzienne spożycie kawy do 2-3 filiżanek, aby wyciągnąć z niej nie tylko walory smakowe, ale również korzyści zdrowotne.
Równie pozytywne informacje przekazali naukowcy z Baker Heart and Diabetes Research Institute w Melbourne w Australii, którzy przeprowadzili duże badanie obserwacyjne na temat wpływu kawy na zdrowie serca.
Australijscy badacze odkryli, że osoby, które zwykle piły kawę mieloną, rozpuszczalną lub bezkofeinową, miały znacznie mniejsze ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, w tym choroby wieńcowej i zastoinowej niewydolności serca, a także zgonu z jakiejkolwiek przyczyny niż osoby niepijące kawy. Spożywanie 2-3 filiżanek kawy dziennie, niezależnie od jej rodzaju, wiązało się z największym zmniejszeniem ryzyka, zarówno jeśli chodzi o wystąpienie chorób układu krążenia, jak i przedwczesnego zgonu.
Warto przy tym jednak zaznaczyć, że zbyt duża ilość kawy może być szkodliwa dla zdrowia. Nadmiar kofeiny może prowadzić do problemów z układem sercowo-naczyniowym, zaburzeń snu, drażliwości, a nawet zwiększyć ryzyko osteoporozy.
Kluczem do czerpania korzyści ze spożywania kawy jest oczywiście umiar. Umiarkowane picie kawy, czyli około 1-3 filiżanek dziennie, zazwyczaj nie stanowi zagrożenia dla zdrowia, a może przynosić pewne korzyści. Jednakże każdy organizm reaguje inaczej, dlatego ważne jest słuchanie swojego ciała i dostosowywanie spożycia kawy do własnych potrzeb i tolerancji.
Badania opublikowane w czasopiśmie "The Journal of Hepatology" pokazują, że kawa i herbata mogą pomóc chronić wątrobę przed uszkodzeniem.
Zwłóknienie wątroby, czy inaczej bliznowacenie wątroby, jest poważnym problemem, który zwykle narasta latami. Przyczyniają się do niego alkohol, leki, stres, niezdrowe, tłuste i ciężkie jedzenie. Warto pamiętać, że wątroba ma bardzo dużą zdolność samoregeneracji, więc łagodne zmiany są odwracalne. Jednym z domowych sposobów, żeby zatroszczyć się o swoją wątrobę, jest zmiana diety na detoksykującą.
Wiele osób zastanawia się, czy mając problemy z wątrobą, można pić kawę lub mocną herbatę. Mamy dobre wiadomości - jak pokazują najnowsze badania, regularne picie kawy (i herbaty) może pomóc zmniejszyć ryzyko zwłóknienia wątroby.
Jak udowadniają badania, picie kawy może obniżyć stężenie enzymów wątrobowych, szczególnie u osób spożywających duże ilości alkoholu. Dlaczego to takie ważne?
Enzymy wątrobowe są nam potrzebne - odpowiadają za oczyszczanie krwi z toksyn, wspomagają trawienie i pomagają zwalczać infekcje w organizmie. Jeśli jednak organizm wytwarza ich zbyt dużo, z czasem doprowadza to do zaburzeń pracy wątroby i jej zwłóknienia.
Kawa może pomóc w zmniejszaniu ryzyka tworzenia się kamieni żółciowych poprzez stymulację kurczliwości pęcherzyka żółciowego oraz zmniejszanie krystalizacji cholesterolu w żółci. Jedna z ostatnich metaanaliz, która uwzględniła głównie badania prospektywne, wykazała, że regularne spożywanie kawy, rozumiane jako picie co najmniej jednej filiżanki dziennie, może zmniejszyć ryzyko kamicy pęcherzyka żółciowego o około 17 proc. w porównaniu z osobami, które piją kawę sporadycznie.
Według Światowej Organizacji Zdrowia picie kawy zmniejsza ryzyko wystąpienia raka wątrobowo-komórkowego. Mało tego - inne badania wykazały, że nie tylko może zmniejszać ryzyko pojawianie się raka, ale może również spowolnić rozwój nowotworu wątroby u niektórych osób.
Najzdrowsza dla wątroby, ale także dla żołądka i jelit, jest kawa czarna, bez mleka, bez cukru czy słodzików. I to właśnie działanie takiej kawy biorą pod lupę badacze opisujący wpływ tego napoju na ludzki organizm. Dodając do niej cukier, śmietankę, tłuste mleko czy słodkie syropy, dodajesz nie tylko dodatkowych kalorii, ale i obniżasz zdrowotne działanie kawy.
Źródło:
https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/kawa-w-praktyce-lekarza-3/
CZYTAJ TAKŻE:
Idealna dla sercowców i osób, które chcą schudnąć. Pij zamiast czarnej kawy
Lepsza arabica czy robusta? Na to zwróć uwagę, wybierając rodzaj kawy
Podnosi odporność, odchudza i odmładza. Zdrowotne właściwości białej herbaty