Reklama

Wykryli związek między kawą a chorobą Alzheimera. Mówią o mniejszym ryzyku

Długoletnie badanie wykazało, że picie większych ilości kawy może zmniejszać ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera - informuje pismo "Frontiers in Aging Neuroscience", powołując się na wyniki uzyskane przez australijskich naukowców. Już dwie filiżanki kawy wypijane w ciągu dnia mogą potencjalnie obniżyć spadek funkcji poznawczych o 8 proc. po 18 miesiącach.

Związek między kawą a markerami choroby Alzheimera

Choroba Alzheimera to schorzenie neurodegeneracyjne, rozwijające się powoli i odbierające choremu umiejętność komunikacji czy orientacji co do miejsca i czasu. Na alzheimera chorują głównie osoby starsze, który ukończyły 65. rok życia. Choroby tej nie można wyleczyć, a jedynie opóźniać występowanie kolejnych stadiów, dlatego tak zastanawia ona lekarzy i naukowców. 

Ostatnio informowaliśmy o tym, że operacje chirurgiczne mogą zwiększać ryzyko alzheimera. Teraz mamy nieco lepsze wieści. 

Reklama

W ramach australijskiego badania Australian Imaging, Biomarkers and Lifestyle Study of Ageing zespół dr Samanthy Gardener z Edith Cowan University (ECU) zbadał, czy w ciągu dekady spożycie kawy wpłynęło na tempo spadku funkcji poznawczych u ponad 200 Australijczyków. Uzyskane wyniki wykazały związek pomiędzy kawą a kilkoma ważnymi markerami związanymi z chorobą Alzheimera.

"Stwierdziliśmy, że uczestnicy bez zaburzeń pamięci i spożywający więcej kawy na początku badania mieli mniejsze ryzyko przejścia do łagodnych zaburzeń poznawczych, które często poprzedzają chorobę Alzheimera, lub rozwoju choroby Alzheimera w trakcie badania" - powiedziała dr Gardener.

Picie większej ilości kawy dało pozytywne rezultaty w szczególności w przypadku funkcji wykonawczych, które obejmują planowanie, samokontrolę i uwagę. Wydawało się również, że wyższe spożycie kawy ma związek ze spowolnieniem akumulacji w mózgu amyloidu, kluczowego białka dla rozwoju choroby Alzheimera.

Choroba Alzheimera. Ile filiżanek kawy dziennie?

Jak zaznaczyła dr Gardener, chociaż potrzebne są dalsze badania, już obecne wyniki wskazują, że picie kawy może być łatwym sposobem na opóźnienie wystąpienia choroby Alzheimera. 

"To prosta rzecz, którą ludzie mogą zmienić" - powiedziała. "Może to być szczególnie przydatne dla osób zagrożonych pogorszeniem funkcji poznawczych, ale u których nie wystąpiły żadne objawy. Możemy być w stanie opracować jasne wytyczne, których ludzie będą mogli przestrzegać w średnim wieku, i miejmy nadzieję, że wtedy przyniesie to trwały efekt" - podkreśliła. 

"Jeśli przeciętna filiżanka kawy robionej w domu to 240 g, zwiększenie do dwóch filiżanek kawy dziennie może potencjalnie obniżyć spadek funkcji poznawczych o 8 proc. po 18 miesiącach" - zaznaczyła dr Gardener. "Można również zaobserwować 5-proc. spadek akumulacji amyloidu w mózgu w tym samym okresie. (...) Musimy ocenić, czy pewnego dnia spożycie kawy może być zalecane jako czynnik stylu życia mający na celu opóźnienie wystąpienia choroby Alzheimera" - wskazała badaczka.

Choroba Alzheimera a kawa. Wciąż wiele niewiadomych

W chorobie Alzheimera poszczególne grudki amyloidu tworzą blaszki, które są toksyczne dla mózgu.

W badaniu nie udało się odróżnić kawy bezkofeinowej od kofeinowej ani korzyści i konsekwencji jej przygotowania (metoda parzenia, obecność mleka i/lub cukru itp.).

Naukowcy nie ustalili jeszcze dokładnie, które składniki kawy stoją za jej, jak się wydaje, pozytywnym wpływem na zdrowie mózgu. Wstępne badania wskazują, że kofeina może nie być jedynym czynnikiem potencjalnie opóźniającym chorobę Alzheimera.

Kofeina będąca produktem ubocznym wytwarzania kawy bezkofeinowej okazała się równie skuteczna w częściowym zapobieganiu zaburzeniom pamięci u myszy, jednak inne składniki kawy, takie jak kafestol, kahweol i eikozanoilo-5-hydroksytryptamid, również wpływają na ryzyko upośledzenia funkcji poznawczych u zwierząt.

Czytaj także: 

Picie kawy wpływa na pracę mózgu. Ile filiżanek to za dużo?

Tych produktów nigdy nie łącz z kawą. To szkodzi

Siedem zdrowotnych właściwości kawy

PAP/INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: choroba Alzheimera | kawa | właściwości kawy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL