Dlaczego po wypiciu kawy od razu musisz biec do toalety?
Kawa, dzięki zawartości kofeiny, dodaje energii. Wielu bez filiżanki aromatycznego napoju nie jest w stanie się rozbudzić, a następnie w ciągu dnia działać. Jednak w parze z niewątpliwymi zaletami idą również pewne wady. Niektórzy pewnie zauważyli, że po wypiciu kawy muszą od razu biec do toalety. Dlaczego tak się dzieje? Oto co ustalili naukowcy.
Mimo że kawa jest tak popularna (w Polsce 3/4 dorosłych pije ją codziennie), to nie ma zbyt wielu badań, które starałyby się odpowiedzieć na pytanie zawarte w tytule tego artykułu. Jednak naukowcy, którzy zajęli się tą kwestią, przyznają kawoszom rację - jest w kawie coś, co powoduje, że wywołuje ona chęć wypróżnienia tuż po spożyciu. Z niektórych badań wynika, że picie kawy skuteczniej wywołuje wypróżnienia niż ciepła woda.
To, czy kawa zawiera kofeinę, czy określana jest jako bezkofeinowa, wydaje się nie mieć tu znaczenia. Niektóre badania sugerują, że za nagłe wypróżnienia mogą odpowiadać związki kawy inne niż kofeina. Jednakże tożsamość tych związków i sposób, w jaki mogą wchodzić w interakcje z przewodem pokarmowym, pozostają w dużej mierze nieznane.
Jak w takim razie tłumaczy się dziś to, co dzieje się po spożyciu kawy?
Jak zwracają uwagę badacze, okrężnica (najdłuższy i zarazem najważniejszy odcinek jelita grubego) doświadcza trzech rodzajów skurczów. Na ich występowanie, czas trwania oraz częstotliwość wpływ mają czynniki mięśniowe, nerwowe i chemiczne. Dr. Kyle Staller, gastroenterolog z Massachusetts, którego cytuje CNN, zauważa, że kawa może stymulować aktywność motoryczną okrężnicy w ciągu kilku minut od spożycia kawy. Pokazuje to jedno z badań, które przeprowadzono lata temu, w 1998 roku.
Kawa ma nie kontaktować się bezpośrednio z wyściółką okrężnicy, ale wpływać na nią poprzez "mechanizm żołądkowo-okrężniczy". Wyściółka żołądka, jak zwraca uwagę Staller, może uruchamiać układ nerwowy lub reakcję hormonalną, która pobudza okrężnicę. Jej skurcze przesuwają stolec w kierunku odbytnicy i dochodzi do wypróżnienia.
Polecamy: Picie kawy wpływa na pracę mózgu. Ile filiżanek to za dużo?
Kawa wydaje się również stymulować uwalnianie hormonu należącego do grupy hormonów żołądkowo-jelitowych - gastryny, który jest głównym stymulatorem wydzielania kwasu solnego oraz pepsynogenu - substancji, która zapoczątkowuje trawienie białek w żołądku. Rolą kwasu solnego jest m.in. udział w procesie trawienia. Może on także pobudzać aktywność okrężnicy. Naukowcy zaobserwowali, że picie kawy z kofeiną lub kawy bezkofeinowej szybko i znacząco wpływało na poziom gastryny. Na ten właśnie czynnik stawiają w ostatnich badaniach badacze z brytyjskiego Royal Hallamshire Hospital.
Poza tym, jak odnotowuje Staller, niektóre związki zawarte w kawie mogą wchodzić w interakcje z receptorami opioidowymi w przewodzie pokarmowym, które wpływają na czynność jelit.
Czy dodatek mleka bądź śmietanki czyni kawę lepszą dla układu pokarmowego? Niekoniecznie. Jeśli nie tolerujesz laktozy, po kilku minutach zauważysz pewne objawy. Spróbuj wypić kawę z mlekiem lub śmietanką i bez. Jeśli nie zaobserwujesz niczego niepokojącego, to możesz dalej cieszyć się smakiem kawy z ich dodatkiem.
CZYTAJ TAKŻE:
Alkohol a wątroba. Fakty i mity