Rano jedz grecką "miskę śniadaniową". Fenomenalne połączenie dla serca, jelit, kości i mózgu

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Niestety posiłek, który często pomijamy z powodu braku czasu, płacąc za to nierzadko bólem głowy, problemami z koncentracją i brakiem energii. A co, gdyby zrobienie śniadania zajmowało tylko trzy minuty, a przy tym było ono jednocześnie bogate w składniki odżywcze, smaczne i lekkie? To już jakaś motywacja! Proponujemy przygotowanie greckiej "miski śniadaniowej". To tylko trzy, cztery składniki, które, de facto, trzeba tylko wyłożyć na talerz.

Śniadania w Grecji - jak wyglądają?

Z jakimi produktami kojarzy się Grecja? Z oliwą, oliwkami, świeżymi warzywami, w tym z pomidorami, ogórkami czy bakłażanami, różnymi rodzajami serów, rybami, owocami morza i przyprawami, takimi jak oregano czy tymianek. W myślach już komponujemy z nich pyszną sałatkę czy danie obiadowe. Gorzej ze śniadaniem - większości z nas trudno wskazać, co Grecy jedzą na śniadanie, od czego na talerzu rozpoczynają dzień. Dlaczego? Okazuje się, że wielu Greków wcale nie jada śniadań.

Grecy nie przywiązują wielkiej wagi do śniadań, wbrew zaleceniom dietetyków. Wychodzą najczęściej z domu z pustym żołądkiem, wcześniej upijając kilka łyków kawy, która pomaga im szybko się rozbudzić. Bardzo często po drodze do pracy kupują obwarzanka obficie obsypanego sezamem i zjadają go w drugiej części poranka. Obiad jest największym posiłkiem dnia i jest serwowany ok. godz. 14, a na stole zawsze jest sałatka i chleb.

Reklama

Oczywiście nie jest tak, że wszyscy Grecy stronią od śniadań. Są tacy, którzy rano jedzą coś lekkiego, i tacy, którzy są fanami bardziej ciężkostrawnych posiłków śniadaniowych z mięsem w roli głównej. My skupimy się na tych pierwszych. Jedną ze śniadaniowych opcji jest u nich miska jogurtu z dodatkami. Jakimi?

Grecka "miska śniadaniowa" - z czego się składa?

W greckiej "misce śniadaniowej" znajdziemy składniki powszechnie stosowane w diecie śródziemnomorskiej. Będą to: jogurt, świeże lub suszone owoce, orzechy, a także miód (łączenie produktów mlecznych z owocami, orzechami, opcja na słodko, lekka, to jedna z opcji śniadaniowych, którą można znaleźć na greckich stołach). W sieci znajdziemy wiele przepisów na tego typu śniadanie, z różnymi składnikami - bo i owoce mogą być różne, orzechy, jak i miód. Oczywiście Grecy sięgają po świeże, lokalne produkty. Co połączenie tych składników daje organizmowi?  

Grecka "miska śniadaniowa" - właściwości poszczególnych składników

Zacznijmy od jogurtu. Nie musisz używać jogurtu greckiego czy jogurtu typu greckiego  - w swojej wersji greckiego śniadania możesz użyć jogurtu naturalnego, jednak musisz wiedzieć, że jogurt grecki charakteryzuje się wyższą zawartością białka (a dodatkowo też tłuszczu i kalorii, poza tym cechuje się większą gęstością i kremowością). Na sklepowych półkach znajdziesz jogurty z mniejszą, jak i większą zawartością białka, dlatego na ten szczegół warto zwracać uwagę. Jogurt dostarczy organizmowi witamin z grupy B, m.in. witaminy B12. Jest źródłem wapnia, fosforu, selenu, jak i potasu. Regularne spożywanie jogurtu greckiego może wpłynąć pozytywnie na kontrolę masy ciała (jako dobre źródło białka może istotnie przyczynić się do zwiększenia poczucia sytości i redukcji ilości kalorii w diecie), zmniejszyć ryzyko chorób przewlekłych (spożywanie fermentowanych produktów mlecznych jest powiązane z mniejszym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy typu 2), a także wspierać prawidłową budowę kości (jest bardzo dobrym źródłem wapnia, fosforu i białka) i zdrowie jelit (to źródło naturalnych bakterii probiotycznych).

Świeże owoce to wiadomo - spora dawka witamin, ale nie tylko. Możesz sięgnąć po jabłka, gruszki, winogrona, figi, brzoskwinie, morele, ale też truskawki, maliny, borówki czy śliwki (każda pora roku oferuje bogactwo wyboru). Owoce to źródło przeciwutleniaczy, które chronią nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, beta-karoten, witamina C czy błonnik istotny dla właściwego funkcjonowania układu pokarmowego. Niech w śniadaniowej misce będzie różnorodnie.

Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne zaleca, aby każdy z nas jadł codziennie ok. 30 g niesolonych orzechów (jedna garść). Grecka "śniadaniowa miska" to sposób, by to ważne zalecenie wcielić w życie. Orzechy są źródłem jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, polifenoli, fitosteroli, błonnika pokarmowego, potasu, wapnia, magnezu, cynku, selenu, witaminy E oraz witamin z grupy B. Stanowią również wartościowe źródło białka i L-argininy, która odpowiada m.in. za poprawę przepływu krwi. Wykazują działanie przeciwzapalne, obniżają stężenie cholesterolu i ciśnienie krwi, tym samym zmniejszając ryzyko chorób układu krążenia. Jedząc orzechy, pozytywnie wpływamy na pracę układu nerwowego - orzechy wspierają koncentrację i pamięć, poprawiają nastrój. Co więcej - opóźniają starzenie. Możesz sięgnąć po dowolne orzechy - włoskie, laskowe, pistacjowe, pekan itp. W każdym przypadku będzie to dobry wybór.

Na koniec miód, który wcale nie jest mniej ważny. W Grecji często sięga się po miód tymiankowy, ale nie jest powiedziane, że w twojej wersji greckiego śniadania musi być właśnie on. Jest to też składnik opcjonalny, co oznacza, że wcale nie musisz go dodawać. Jednak dodatek miodu ma wiele plusów. Miód zawiera cenne składniki bioaktywne bakterio- i grzybobójcze, wzmacnia odporność, wpływa pozytywnie na układ pokarmowy, przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi i poziomu cholesterolu. Ale uwaga - jest wysoce kaloryczny. 

Jak przygotować grecką "miskę śniadaniową"?

W przygotowaniu greckiej "miski śniadaniowej", przy takich składnikach, nie ma niczego trudnego. Zrobienie takiego śniadania zajmie ci nie więcej niż trzy minuty.

Jogurt grecki umieść w misce (jedno opakowanie lub mniej - jak wolisz), dodaj posiekane orzechy (2-3 łyżki), wszystko zalej łyżką miodu (jeśli wolisz słodszą opcję), a następnie dodaj wybrany przez siebie owoc lub owoce - np. pokrojone jabłko, gruszkę i do tego kilka borówek.

CZYTAJ TAKŻE: 

Najgorszy wybór na kolację. Unikaj przy cukrzycy, insulinooporności i nie tylko

W Chinach i Korei piją zimą i latem. Zastępuje im kawę, ma wspierać jelita

Minimum rtęci i najwięcej omega-3. Naukowcy wytypowali najzdrowsze ryby

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: dieta śródziemnomorska | śniadanie | zdrowe śniadanie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL