Ma więcej polifenoli niż jabłka i dużo błonnika. W proszku zastąpi ci cukier i słodziki

Ten owoc jest nazywany "złotem Inków". Raczej nie zjesz go tak, jak jabłko czy gruszkę, a dostaniesz w sklepie w postaci proszku. Lucuma, która jest uprawiana w Chile, Peru czy Ekwadorze, ma wiele prozdrowotnych właściwości i szerokie zastosowanie. Za co jest tak bardzo ceniona? Jak wpływa na zdrowie? Jak włączyć ją do diety? Wyjaśniamy.

Lucuma - co to za owoc?

Lucuma to owoc wiecznie zielonego drzewa Pouteria lucuma pochodzącego z Ameryki Południowej. Ma w sobie coś z melona, mango, awokado, ale i... jajek (nazwa "eggfruit" nawiązuje do wnętrza świeżego, dojrzałego owocu, które w strukturze przypomina ugotowane na twardo żółtko jaja). Jest wielkości dłoni, może być kulisty lub jajowaty, posiada zielonożółtą skórkę i miąższ o intensywnej, żółtej barwie. Wewnątrz owocu kryje się ciemnobrązowa pestka. Smak miąższu jest porównywany do połączenia słodkich ziemniaków i syropu klonowego lub karmelu. 

Reklama

W miejscach, gdzie występuje naturalnie, lucuma jest chętnie spożywana na surowo. Poza Ameryką Południową świeże owoce są trudno dostępne. Najczęściej można je znaleźć w postaci proszku, rzadziej mrożoną pulpę. Lucuma bywa też składnikiem suplementów diety.

Lucuma jako "złoto Inków"

Lucuma jest nazywana "złotem Inków". W Ameryce Południowej od wieków jest traktowana jako owoc o wyjątkowych właściwościach. Za sprawą zawartości licznych składników bioaktywnych oraz przypisywanych jej właściwości zdrowotnych zyskuje coraz większą popularność na rynku międzynarodowym.

Lucuma - wartości odżywcze

Lucuma jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego i wspaniałym źródłem przeciwutleniaczy. Dostarcza witamin z grupy B (szczególnie witaminy B3), witaminy C, witaminy E, beta-karotenu, potasu, żelaza czy wapnia. W lucumie znajdziemy również pewne ilości białka oraz kwasy tłuszczowe (m.in. linolowy, oleinowy, palmitynowy i stearynowy). Ponad połowę masy owoców (ok. 60 proc.) stanowi woda.

Lucuma może poszczycić się większą zawartością polifenoli niż jabłka. Pomarańczowy kolor miąższu zawdzięcza karotenoidom o silnych właściwościach antyoksydacyjnych.

Jak lucuma wpływa na zdrowie?

Lucuma, jako źródło silnych przeciwutleniaczy, stanowi niezwykle cenny składnik diety. Rolą przeciwutleniaczy jest w końcu ochrona komórek i tkanek przed szkodliwym działaniem nadmiernych ilości wolnych rodników tlenowych, które mogą przyczynić się do rozwoju wielu chorób. Spożycie tych związków uznaje się za ważny element profilaktyki m.in. miażdżycy i chorób nowotworowych. Z badań wynika, że lucuma jest szczególnie bogata w polifenole i karotenoidy, dwie grupy przeciwutleniaczy znanych ze swoich właściwości przeciwzapalnych, przeciwnowotworowych i wspomagających zdrowie serca.

Lucuma jest ceniona za wysoką zawartość błonnika. To składnik istotny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego, wspierający odchudzanie, pomagający zmniejszyć stężenie cholesterolu we krwi.

Wskazuje się, że lucuma, pomimo tego, że jest słodka, a jej indeks glikemiczny klasyfikowany jest jako średni, może być spożywana przez cukrzyków oraz osoby zmagające się z insulinoopornością i innymi schorzeniami związanymi z gospodarką glukozy. Zawiera bowiem składniki ograniczające wzrost poziomu glukozy we krwi, a głównym reprezentantem węglowodanów w owocach jest skrobia należąca do węglowodanów złożonych.

Lucuma to dobry wybór na diecie redukcyjnej. Ma mało kalorii, a świetnie zastąpi cukier i słodycze. Świeże owoce zmniejszają łaknienie i zapobiegają napadom głodu.

Jak włączyć lucumę do diety? Lucuma w proszku

Mieszkańcy Ameryki Południowej, którzy mają dostęp do świeżych owoców, preferują spożywanie lucumy w takiej formie, chętnie też wykorzystują ją w ciastach, lodach czy koktajlach. Niestety, poza kontynentem trudno spotkać surowe owoce (ich struktura jest zbyt delikatna, aby móc je eksportować). Można je za to kupić w postaci sproszkowanej. Taki proszek często jest stosowany jako zdrowsza alternatywa dla cukru stołowego i innych popularnych słodzików - zawiera mniej cukru, a dostarcza ważnych składników odżywczych. W smaku przypomina brązowy cukier.

Lucumę w proszku można dodawać do ciast, ciasteczek i innych wypieków oraz deserów, a także jogurtów, koktajli czy owsianek. Co ciekawe, lucuma może stanowić też zamiennik mąki, np. mąki ryżowej czy mąk orzechowych.

Choć lucumę w proszku można łatwo włączyć do codziennej diety, należy pamiętać, że badania nad jej właściwościami są wciąż ograniczone.

CZYTAJ TAKŻE: 

Kurkuma potrzebuje towarzystwa jednej przyprawy. Łącz z wodą i pij rano

Poprawią krążenie i witalność. Te afrodyzjaki na pewno masz w kuchni

Bardzo zdrowa, ale nie dla każdego. Kto nie powinien jeść białej kapusty?

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: dieta | owoce | owoce egzotyczne | zamienniki cukru
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL