Dodawaj do śniadania i herbaty jak Grecy. Dobry dla serca i na trawienie
W Grecji należy do najbardziej lubianych i najczęściej stosowanych miodów. Jest inny, wyjątkowy - ma choćby inny smak od tych, które znamy i których używamy na co dzień. Po spróbowaniu od razu powiemy, z czego jest pozyskiwany, bowiem jest w nim dobrze wyczuwalna ziołowa nuta. Miód tymiankowy jest zaliczany do najlepszych odmian miodu na świecie. Jak smakuje, jak działa i jak go stosować? Dziś przybliżamy ten grecki przysmak.
Powszechnie znane są w Polsce takie miody jak miód spadziowy, rzepakowy, wielokwiatowy, lipowy, gryczany czy mniszkowy. Sięgamy także po miód nawłociowy, faceliowy, wrzosowy czy nostrzykowy, a nawet po drogi miód manuka, który przez wiele osób jest nazywany najzdrowszym miodem na świecie. Miód tymiankowy nie cieszy się w Polsce tak dużą popularnością. Co innego w Grecji - Grecy jako nieliczni zajmują się produkcją miodu tymiankowego. Poza tym jest wytwarzany w pasiekach na terenie Włoch czy Hiszpanii, ale to wśród mieszkańców Grecji zajmuje szczególne miejsce, obok miodu piniowego i miodu z kwiatów pomarańczy. W ostatnich latach można zauważyć, że także polskie pasieki, zachęcone m.in. przypisywanym mu właściwościom, zaczęły zajmować się tym wyjątkowym wyrobem.
Jak sugeruje sama nazwa, miód tymiankowy jest pozyskiwany z liliowo-różowych kwiatków tymianku właściwego (macierzanka tymianek, macierzanka zwyczajna), który znamy jako aromatyczną przyprawę i roślinę leczniczą. Pochodzi on z zachodniej części basenu Morza Śródziemnego, ale dziś jest uprawiany w wielu regionach świata, także w Polsce.
Grecy uwielbiają smak i aromat tymianku, to jedno z najpopularniejszych ziół przyprawowych w kuchni śródziemnomorskiej. Wykorzystuje się go do przyprawiania mięs, ryb, makaronów, zapiekanek, warzyw (świetnie nadaje się do wszelkich dań z duszonych i pieczonych pomidorów), a także potraw z roślin strączkowych. Jest aromatyczny, wyrazisty i intensywny. Czy to samo można powiedzieć o miodzie tymiankowym?
Miód tymiankowy jest jednym z najbardziej aromatycznych miodów. Jest mało słodki, wyrazisty w smaku, czasem ostro-kwaśny (odpowiada za to m.in. wysoka zawartość kwasów organicznych). Łatwo wyczuć w nim ziołową nutę. Bywa nazywany "czerwonym miodem" z powodu charakterystycznego, rubinowo-bursztynowego odcienia świeżej patoki (miód płynny). Po skrystalizowaniu cechuje się barwą jaśniejszą, jest bursztynowo-pomarańczowy.
Wiele właściwości, jakie przypisuje się miodowi z tymianku, wynika oczywiście ze składników, jakie występują w tej roślinie.
Ziele tymianku zawiera flawonoidy, liczne składniki mineralne takie jak magnez, wapń, potas, żelazo, fosfor i selen, witaminy - witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę C, witaminę E oraz witaminę K. Olejek eteryczny ekstrahowany z tymianku obfituje w tymol i karwakrol - związki o udokumentowanym działaniu przeciwzapalnym, przeciwutleniającym i przeciwnowotworowym.
Tymianek zawiera mnóstwo substancji o silnym potencjale antyoksydacyjnym. Wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne, działa też przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Wpływa na poprawę pracy układu pokarmowego, dlatego często włącza się go do diet osób z problemami z żołądkowymi, dolegliwościami wątrobowymi czy podrażnionymi jelitami. Wspiera prawidłową perystaltykę jelit, dlatego jest dodawany do dań ciężkostrawnych. Napar z tymianku jest przydatny w zmniejszaniu dolegliwości takich jak wzdęcia lub gazy.
Tymianek jest stosowany w leczeniu chorób układu oddechowego (wykazuje działanie przeciwkaszlowe, rozkurczowe i rozgrzewające). Działa też uspokajająco i jest dobry dla skóry (działanie łagodzące i przeciwtrądzikowe).
Miód tymiankowy jest na pewno miodem o niezwykłych walorach smakowych i szerokim zastosowaniu kulinarnym, ale nie można zapominać o jego właściwościach zdrowotnych.
Jak każdy miód zawiera głównie cukry proste, białko, przeciwutleniacze, enzymy (pochodzą przede wszystkim z organizmu pszczół, a jedynie znikoma ilość pochodzi ze zbieranego pyłku i nektaru), poza tym witaminy i minerały, w tym witaminy z grupy B, potas, magnez czy wapń. Szczególne właściwości miód tymiankowy zawdzięcza jednak obecności związku znanemu jako tymol, który jest głównym składnikiem olejku eterycznego tymianku i działa silnie przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie.
Produkty tymiankowe, w tym miód tymiankowy, często wykorzystywane są jako wsparcie leczenia infekcji górnych dróg oddechowych, łagodzą ból gardła i kaszel. Dzięki zawartości związków przeciwzapalnych miód pomaga w redukcji stanów zapalnych. Spożywany regularnie może przyczynić się do zwiększenia odporności i ogólnej poprawy samopoczucia.
Stosowanie miodu tymiankowego może wpływać na poprawę trawienia. Może pomóc łagodzić dolegliwości żołądkowe i wspomagać leczenie schorzeń układu moczowego. Aromat miodu tymiankowego pomaga w redukcji stresu i napięcia nerwowego.
Miód tymiankowy będzie dobrym wyborem dla serca, m.in. za sprawą flawonoidów, które mogą działać protekcyjnie na komórki mięśnia sercowego, szczególnie w sytuacjach jego dużego obciążenia.
Ten produkt pszczeli ma też zastosowanie w kosmetyce. Znane są jego właściwości nawilżające, regeneracyjne, uelastyczniające skórę, przyspieszające gojenie się ran.
Miód tymiankowy, jak każdy inny miód, będzie stanowił dobry dodatek do herbaty. Oczywiście przestudzonej, bo pamiętajmy, że w temperaturze powyżej 40 st. traci większość swoich dobroczynnych właściwości. Nie musi to też być herbata - możesz dodać łyżeczkę miodu z tymianku do ciepłej wody z cytryną i imbirem.
Jeśli chcesz jeść jak Grecy, możesz dodać mniej niż łyżkę do jogurtu greckiego z owocami i orzechami. Taka opcja to świetny wybór na śniadanie. Osłodzi i podkręci on także każdą owsiankę i jaglankę.
Miód tymiankowy nada też wyrazistego smaku wszelkim sosom sałatkowym, dipom i marynatom. Sprawdzi się w daniach mięsnych. Należy jednak pamiętać, że tymiankowy miód, podobnie jak inne pszczele produkty, może wywołać reakcję alergiczną u osób uczulonych.
Greckie "płynne złoto" może być także stosowane zewnętrznie, na skórę, np. jako składnik maseczek do pielęgnacji cery.
CZYTAJ TAKŻE:
Piją właśnie taką i długo żyją. Sekret greckiej "kawy długowieczności"
Miód leśny wzmocni odporność, ale poprawi też pracę serca. Jedz nawet codziennie
Reguluje cukier i pomaga schudnąć. Wystarczy pić przez tydzień, by odczuć efekty