Nazywany jest "złotem Inków”. Obniża cholesterol, wspomaga trawienie, wzmacnia serce

Oleje mogą być źródłem niezwykle cennych kwasów omega, które odgrywają znaczącą rolę w pracy układu krwionośnego oraz w profilaktyce chorób kardiologicznych. Ich cennym źródłem są nasiona Sacha Inchi. Produkowany z nich olej dostarcza organizmowi nie tylko kwasów omega-3 i omega-6, ale jest także bogaty w przeciwutleniacze czy witaminę E. Dlaczego warto włączyć do diety “złoto Inków” i jak stosować olej na co dzień?

Sacha Inchi - roślina o cennych orzeszkach

Sacha Inchi znana jest także pod nazwą orzech Inków. Roślina ta pochodzi z Peru i zaliczana jest do pnącza. Jej liście kształtem przypominając serca, a jej owoce mają charakterystyczny, gwiaździsty kształt. Co ważne, w formie surowej orzechy Sacha Inchi mogą być toksyczne, jednak po uprażeniu nie stanowią zagrożenia. Z orzechów tłoczony jest olej, który ma delikatny smak. 

“Złoto Inków" pełne zdrowych tłuszczów i witamin

Sacha Inchi zyskuje na popularności ze względu na cenne składniki odżywcze. W nasionach tej rośliny znajdują się przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, szczególnie omega-3, omega-6 i omega-9.

Reklama

Odpowiadają one m.in. za budowanie i utrzymanie komórek, regulowanie metabolizmu, wspierają funkcjonowanie układu krążenia, układu nerwowego i odpornościowego. 

Kwasy tłuszczowe są także niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i wzroku, a także mogą mieć wpływ na stan skóry i włosów.

Orzechy Inków zawierają też dużo białka, bo ponad 30 proc. suchej masy nasion stanowi właśnie ten makroskładnik. 

W orzechach znajdują się także: witamina E, A i antyoksydanty.

Nasiona Inków dobre dla tętnic, serca i metabolizmu

Zawartość cennych tłuszczów i antyoksydantów sprawia, że nasiona Inków mają działanie ochronne dla tętnic oraz mięśnia sercowego. Kwasy omega-3 i omega-6 zmniejszają ryzyko miażdżycy, obniżając cholesterol. To równocześnie sprawia, że spada ryzyko udaru czy zawału mięśnia sercowego. Ponadto wykazują też działanie hipotensyjne, czyli obniżają ciśnienie tętnicze krwi. 

Zawarte w nasionach antyoksydanty chronią przed przedwczesnym starzeniem oraz zmniejszają ryzyko nowotworowe. 

W orzechach Inków znajduje się także błonnik i białko - dwa istotne dla metabolizmy składniki. Zapewniają uczucie sytości na dłużej, dostarczają makroskładnik budulcowy, przyspieszają procesy przemiany materii.

W nasionach Sacha Inchi znajduje się także tryptofan - aminokwas, który jest prekursorem serotoniny i melatoniny, które odgrywają istotną rolę w regulacji nastroju i snu.

Olej z nasion Sacha Inchi, czyli "złoto inków"

Z orzechów tej egzotycznej rośliny produkowany jest olej, który zawiera wszystkie cenne składniki odżywcze i działa prozdrowotnie na organizm człowieka. W 2014 roku olej Sacha Inchi został uznany przez Unię Europejską za nową żywność, i znalazł się w tej samej kategorii żywności i zastosowania, co olej lniany.

Olej z nasion Sacha Inchi ma długi okres przydatności, sięgający aż dwóch lat, a jego regularne spożywanie może przyczynić się do poprawy zdrowia i samopoczucia. 

Jego delikatny i lekko orzechowy smak sprawia, że doskonale nadaje się do wykorzystania w kuchni. Olej można z powodzeniem dodawać do zup, sosów, past, marynat oraz sałatek. 

Można też spożywać go bezpośrednio i wystarczy jedna łyżka dziennie, by dostarczyć organizmowi cennych kwasów tłuszczowych i witamin. 


CZYTAJ TAKŻE:

Pij zamiast zwykłej kawy. Wspomaga trawienie, pobudza, jest źródłem magnezu

Pomaga schudnąć, reguluje cukier i metabolizm. Jedna z najnowszych roślin świata

Pomaga eliminować "komórki zombie", wspiera mózg. Znajdziesz w truskawkach

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: olej | oleje | zdrowe tłuszcze | omega-3 | omega 6 | kwasy tłuszczowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL