Hamują starzenie i chronią przed alzheimerem. Obowiązkowe po 40. roku życia

Po 40. roku życia możemy zauważać pierwsze oznaki starzenia: na twarzy pojawiają się zmarszczki, skóra traci swoją jędrność, mogą także pojawiać się bóle w stawach. Najlepszym sposobem dbania o swoje zdrowie i wygląd jest dieta. Zdrowa, zbilansowana, bogata w witaminy i minerały, może znacznie opóźnić pierwsze objawy starzenia. Warto sięgać po owoce, które zawierają sporo witamin i antyoksydantów. Jakie będą najlepsze? Odpowiadamy.

Utrata kolagenu i niedobory witamin

Już po 25. roku życia spada produkcja kolagenu w organizmie, co przekłada się na stan nie tylko skóry, ale także włosów, paznokci oraz stawów. W okolicy 40. roku życia zmniejsza się elastyczność i jędrność skóry, pogłębiają się zmarszczki a skóra na całym ciele przestaje być tak napięta, jak dotychczas.

Kluczowe dla kondycji organizmu są witaminy oraz białka, stanowiące budulec całego organizmu. By spowolnić procesy starzenia, warto zadbać o zbilansowaną dietę, która zawiera świeże warzywa i owoce - produkty bogate w witaminy, antyoksydanty i polifenole. Znajdziemy je w wielu smacznych i łatwo dostępnych owocach. Co jeść, by na dłużej zachować zdrowie?

Reklama

Truskawki spowalniają starzenie mózgu

Kiedy tylko przychodzi sezon, powinniśmy sięgać po truskawki, jednak te ze sprawdzonych upraw, bez pestycydów. Truskawki są moczopędne - redukują obrzęki i opuchliznę spowodowaną zatrzymaniem wody w organizmie. Ponadto zawierają dużo witaminy C, która wykazuje działanie antyoksydacyjne. Neutralizuje wolne rodniki, które przyczyniają się do powstawania nowotworów, wzmacnia odporność organizmu oraz zmniejsza stany zapalne.

Przeprowadzono badania, w których udowodniono, że jedzenie truskawek dwa razy w tygodniu może opóźnić starzenie się układu nerwowego nawet o 2,5 roku.

Jagody zmniejszają ryzyko alzheimera

Jagody bogate są we flawonoidy, które wzmacniają odporność organizmu oraz chronią przed infekcjami i stanami zapalnymi. Ponadto cechują się zdolnością do zmniejszania stresu oksydacyjnego.

Prowadzone badania nad jagodami potwierdzają także, że ich regularne jedzenie poprawia procesy poznawcze, a to z kolei sprawia, że zmniejszają ryzyko występowania chorób otępiennych.

Arbuz chroni skórę przed słońcem

Arbuz to zdecydowanie najlepszy owoc na upalne dni, który doskonale nawadnia organizm, a tym samym pozwala na pozbycie się nadmiaru wody z organizmu. Od wewnątrz przyczynia się także do nawilżenia skóry.

Ma niewiele kalorii, a dodatkowo zawiera likopen - przeciwutleniacz, który wykazuje działanie ochronne przed promieniowaniem UV.

Awokado dla skóry i mózgu

Awokado to kolejny owoc, który warto włączyć do diety po 40. roku życia. Zawiera cenne kwasy omega 3 i 6, odżywia skórę, łagodzi jej stany zapalne i zapobiega jej przesuszaniu.

Ponadto zawarte w awokado związki korzystnie wpływają na pracę mózgu, poprawiają zdolność do zapamiętywania, wspomagają koncentrację.

Awokado jest źródłem zdrowych tłuszczów i doskonale nadaje się do sałatek lub jako zamiennik masła do pieczywa.

Kiwi odmładza skórę i poprawia stan włosów

Chociaż ma swoich zwolenników, ale też przeciwników - zdecydowanie warto włączyć do diety owoc kiwi. Jest bogate w witaminę C i witaminę E, a także wykazuje wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Kiwi nie tylko obniża ciśnienie ale także działa przeciwmiażdżycowo.

Dzięki witaminom zawartym w owocu, na dłużej skóra zachowuje gładkość, sprężystość a także prawidłowy stan nawodnienia.

Czerwone winogrona zabijają bakterie

Czerwone winogrona wykazują nie tylko działanie "odmładzające", ale także działają przeciwzapalnie, chronią organizm przed wirusami i bakteriami. Znajdujący się w nich resweratrol hamuje narastanie płytek cholesterolowych, zmniejsza ryzyko zakrzepów, a także ułatwia redukcję tkanki tłuszczowej. Będzie zatem dobrym wyborem dla osób, które zmagają się z nadprogramowymi kilogramami.

CZYTAJ TAKŻE:

Pięć niepozornych nawyków, które przyspieszają starzenie. Większość robisz codziennie

Jak starzeje się organizm? Objawy i sposoby radzenia sobie z upływającym czasem

Nadciśnienie, cukrzyca, rak. Po 50. roku życia nie zapomnij o badaniach

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: starzenie się | dieta antyoksydacyjna | kolagen dieta
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL