Prosta dieta rozgrzewająca organizm. Stosuj przy problemach z tarczycą, metabolizmem i krążeniem
Dieta rozgrzewająca to doskonałe rozwiązanie dla wszystkich, którym dokucza ciągłe uczucie zimna, łatwo się wyziębiają, mają chłodne stopy i dłonie. Rozgrzewające dania to nie tylko dania podawane na ciepło, ale potrawy zawierające odpowiednie składniki, które wspierają naturalną termoregulację organizmu i poprawiają metabolizm. Dieta rozgrzewająca komponowana zgodnie z zasadami medycyny chińskiej, z której się wywodzi, poprawia też odporność, dodaje energii, wspomaga leczenie infekcji oraz stanów zapalnych w organizmie. Jakie konkretnie produkty warto włączyć do diety jesienią i zimą, by dogrzać organizm od zewnątrz? Poniżej znajdziesz najważniejsze zasady diety rozgrzewającej.
Dieta rozgrzewająca to sposób żywienia zainspirowany naturalną medycyną chińską. Zgodnie z nią, codzienna dieta powinna uwzględniać nie tylko indywidualne preferencje czy zapotrzebowanie kaloryczne, ale także i porę roku czy strefę klimatyczną. Aby lepiej zrozumieć całą koncepcję diety rozgrzewającej, należy wiedzieć, że istnieje pięć stref klimatycznych (tropikalne, ciepłe, umiarkowane, chłodne i polarne) i dokładnie tyle samo kategorii posiłków.
W tradycyjnej medycynie chińskiej wyróżnia się potrawy wyziębiające (z chińskiego Han), wychładzające (Liang), natury obojętnej (Ping), ogrzewające (Wen) oraz gorące (Re). Uwzględniając ten podział, mieszkańcy Polski latem i wiosną powinni stawiać na posiłki wyziębiające i wychładzające. Z kolei jesienią i zimą - na ogrzewające i gorące.
- RE potrawy gorące: masło, ryby wędzone, cebula, pieprz, czekolada i kawa, przyprawy: imbir, curry i chili;
- WEN potrawy ogrzewające: fasola biała, sery, ziemniaki, czosnek, por, brzoskwinie, mięso: wołowina, kurczak, szynka;
- PING potrawy neutralne: fasola czerwona i szparagowa, groch, kapusta, marchew, mleko, żyto, wiśnie, winogrona, brązowy ryż, buraki, chleb, łosoś, rodzynki, śliwki;
- LIANG potrawy wychładzające: gruszki, kukurydza, arbuzy, grzyby, jabłka, ananasy, pomarańcze, truskawki, rzodkiewki, ryby, pszenica;
- HAN potrawy wyziębiające: lody, ogórki, pomidory, sałata, jogurty, banany, tofu, mięso kaczki.
Jak sama nazwa wskazuje, dieta rozgrzewająca to doskonałe rozwiązanie dla zmarzluchów - osób, które skarżą się na uczucie zimna, nie tylko w okresie jesienno-zimowym. Takim osobom jest często zimno, marzną im zwłaszcza stopy i dłonie, mają mniej energii, przez co nie mają ochoty wychodzić na zewnątrz i brakuje im chęci do działania.
Dieta rozgrzewająca dodaje energii oraz poprawia odporność organizmu, który lepiej sobie radzi w obliczu sezonowych infekcji. Poza tym, potrawy rozgrzewające mogą sprawdzić się także w przypadku dolegliwości, którym towarzyszy uczucie zimna. To m.in. anemia, choroba Hashimoto, niedoczynność tarczycy czy niskie ciśnienie krwi.
Wskazaniem do diety mogą być także niedobory (zarówno żywieniowe, jak i witaminowe), niska masa ciała czy starzenie się organizmu.
Wiele osób, mimo solidnych argumentów "za", rezygnuje z diety rozgrzewającej. Jednym z wyjaśnień, jakie padają najczęściej, jest to, że w Polsce bez względu na porę roku spożywa się obiady głównie na ciepło. Warto pamiętać jednak, że jeden ciepły posiłek to zbyt mało. W diecie rozgrzewającej warto postawić zarówno na ciepłe obiady, jak i śniadania, a nawet kolacje. Poza temperaturą posiłku, istotne są także jego składniki. Co szczególnie warto włączyć do codziennej diety?
Na ciepłe śniadanie doskonale sprawdzą się owsianki. Są pyszne, rozgrzewające i bogate w witaminy i składniki mineralne. Chodzi m.in. o witaminę A, E, K, witaminy z grupy B, a także żelazo, mangan, cynk, wapń, magnez i fosfor. Płatki owsiane są również bogate w błonnik, dlatego dodatkowo doskonale poprawiają metabolizm.
Dobrym pomysłem na rozgrzewający obiad lub kolacje będą zupy. Świetnie rozgrzewają pożywne kremy, np. z dyni, cukinii, pomidorów czy marchwi. Miłośnicy bulionów mogą postawić również na tradycyjny rosół lub azjatycką zupę pho czy ramen.
Co z drugim daniem? W tym przypadku warto postawić na gulasze lub treściwe sosy, zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Warto uzupełnić je o dodatek w postaci roślin strączkowych. Właściwości rozgrzewające znaleźć można m.in. w grochu, fasoli czy soczewicy. Szukając inspiracji na rozgrzewający posiłek, warto sięgnąć również po przepisy z kuchni meksykańskiej czy indyjskiej. Rozgrzewają, jak mało które!
Poza posiłkami, należy zadbać również o odpowiednie nawodnienie. W sezonie jesienno-zimowym mało kto ma ochotę na zimną wodę. W tym czasie warto pić napary ziołowe, herbatki owocowe lub ciepłe kompoty. Świetnym produktem jest zwłaszcza napar z dzikiej róży. To prawdziwa bomba witaminowa, która zawiera nawet 40-razy więcej witaminy C niż cytryny. Jedyne czego należy unikać to cukier. Najlepiej stawiać na naturalne i niesłodzone napoje.
Zobacz także: Nie pij na czczo odstanej, chłodnej wody. Trzymaj się tej zasady
Właściwości rozgrzewających warto szukać też w przyprawach. Prawdziwym numerem jeden wśród dodatków rozgrzewających jest imbir. Można dodać go do zup, herbaty, owsianki czy nawet deserów i ciast. Najlepiej sięgnąć po świeży korzeń, działa dużo lepiej niż imbir w proszku. Poza tym, warto włączyć do codziennej diety także cynamon, anyż, chilli, kurkumę, gorczycę i chrzan.
W okresie jesienno-zimowym najchętniej sięgamy po ciepłą herbatę. Należy jednak pamiętać, że zarówno herbata czarna, jak i zielona mają właściwości wychładzające (dlatego dobrze sprawdzą się w lecie). Natomiast w okresie zimowym najlepiej dodawać do nich przypraw rozgrzewających, takich jak goździki, imbir, kardamon, czy cynamon.
Imbir
Herbata z imbirem to idealna propozycja na jesienno-zimowe wieczory. Oprócz właściwości rozgrzewajacych, działa wspomagająco przy infekcjach wirusowych oraz bakteryjnych. Poprawia także przemianę materii i pobudza krążenie.
Cynamon
Cynamon bardzo dobrze rozgrzewa i przyjemnie relaksuje. Za bardzo cenną substancje zawartą w cynamonie uważa się aldehyd cynamonowy o działaniu przeciwnowotworowym oraz epikatechinę wspierającą funkcjonowanie układu nerwowego.
Goździki
Goździki to również silnie rozgrzewająca przyprawa, którą charakteryzują właściwości przeciwbólowe i wspomagające trawienie. Dzięki właściwościom bakteriobójczym wzmacniają układ odpornościowy i zwalczają infekcje. Warto o nich pamiętać.
Przepis na herbatę jesienno-zimową
składniki:
- zielona herbata
- plasterki jabłka
- goździki
- imbir
- cynamon
- cytyna
Zaparzyć czarną lub zieloną herbatę. Jabłko pokroić w plasterki, i dodać do filiżanki. Następnie dodać trochę imbiru, cynamonu i plasterek cytryny oraz trochę miodu.
CZYTAJ TAKŻE:
Jednodniowy koktajl z miksera z imbirem i cytryną. Od razu stawia na nogi
Trzy najzdrowsze śniadania świata. Jedz a poprawisz wyniki i schudniesz