Zapobiega podjadaniu między posiłkami. Dlaczego jeszcze warto jeść groch?

Groch jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Zawiera on także sporo błonnika, dlatego dodaje energii i wydłuża uczucie sytości, które zapobiega podjadaniu pomiędzy posiłkami. Dodatkowo, groch jest istotnym źródłem białka. Jak przyrządzać groch, aby nie powodował nieprzyjemnych objawów jak wzdęcia, czy nadmierne gazy. Odpowiadamy.

Groch - czy jest zdrowy?

Groch to doskonałe źródło witamin i minerałów, które są niezbędne dla zdrowia. Zawiera witaminy z grupy B, które wspierają zdrowie układu nerwowego oraz metabolizm. Witamina A jest korzystna dla wzroku, witamina C wzmacnia odporność, witamina K pomaga w krzepnięciu krwi, a witamina E działa jako silny antyoksydant. Kwas foliowy, który również jest obecny w grochu, jest istotny dla zdrowia serca i mózgu.

Minerały takie jak wapń, potas, magnez, fosfor i żelazo są niezbędne dla utrzymania zdrowych kości, funkcjonowania mięśni, prawidłowego ciśnienia krwi oraz transportu tlenu w organizmie. Dodatkowo, groch jest również bogatym źródłem białka roślinnego, co jest istotne dla budowy i regeneracji tkanek.

Reklama

Groch - dla kogo?

Z powodu wysokiej zawartości białka groch (podobnie jak inne warzywa strączkowe, np. soję) zaleca się szczególnie weganom, wegetarianom oraz wszystkim osobom, które chcą ograniczyć ilość spożywanego mięsa. Groch nie zawiera laktozy ani glutenu, dlatego z powodzeniem może być spożywany przez osoby z wyżej wymienionymi nietolerancjami. 

Dietetycy zwracają również uwagę, że groch powinny włączyć do codziennej diety także osoby, którym zależy na zrzuceniu kilku kilogramów. To małokaloryczne warzywo, które daje duże możliwości. Z grochu przygotować można smaczne potrawki, gulasze, a nawet kotlety. 100 g ugotowanego grochu to ok. 118 kcal. 

Groch zawiera sporo błonnika, dlatego dodaje energii i wydłuża uczucie sytości, które zapobiega podjadaniu pomiędzy posiłkami. Inne korzyści ze spożywania grochu to m.in. obniżenie ciśnienia tętniczego, poprawa procesów krwiotwórczych, łagodzenie stresu oraz zapobieganie stanom lękowym. Ze względu na wysoką zawartość cennych przeciwutleniaczy groch może być stosowany także jako element profilaktyki przeciwnowotworowej. Chodzi przede wszystkim o raka jelita grubego. Niektóre badania wskazują z kolei, że warzywo to może poprawiać efekty leczenia raka piersi, trzustki, płuc, prostaty oraz białaczki.

Groch - komu nie jest polecany?

Mimo licznych zalet nie każdy dobrze toleruje to warzywo. Grochu nie zaleca się osobom, które borykają się z refluksem, wrzodami oraz zaparciami. Ze względu na zawartość tioglikozydów, które mogą zaburzać pracę tarczycy, niewskazane jest spożywanie grochu przez pacjentów z chorobami tarczycy. Bardzo często spotkać się można również z opinią dotyczącą szkodliwego wpływu grochu (i innych roślin strączkowych) na pacjentów z dną moczanową. Badania pokazują jednak, że warzywo to w żaden sposób nie wpływa na poziom stężenia kwasu moczowego we krwi, dlatego z powodzeniem można je włączyć do diety.

Jak gotować groch żeby nie było wzdęć?

Nie jest żadną tajemnicą, że groch zaliczany jest do produktów wzdymających. Po zjedzeniu zupy grochowej lub innych dań na bazie grochu wiele osób narzeka nieprzyjemne uczucie przelewania się w brzuchu i rozpierania, nadmierne gazy czy skurcze jelit. Objawy te można jednak zminimalizować, a w niektórych przypadkach nawet wykluczyć. W jaki sposób? 

Pierwszą metodą, którą warto wypróbować, jest dokładne wypłukanie grochu przed ugotowaniem. W tym celu należy moczyć go nawet 12 godzin, kilkukrotnie wymieniając wodę. Wzdęć (zarówno po grochu, jak i innych roślinach strączkowych) można uniknąć także poprzez dodanie do potrawy ziół. Chodzi przede wszystkim o kminek, majeranek, tymianek, bazylię, koper oraz miętę

Przygotowując potrawy na bazie grochu, warto zwrócić uwagę także na inne składniki. Może być bowiem też tak, że nieprzyjemne dolegliwości wcale nie są związane z obecnością grochu, a np. tłustej kiełbasy, boczku czy smalcu.

CZYTAJ TAKŻE: 

Najzdrowsze źródła węglowodanów w diecie. Odżywisz ciało, nakarmisz mózg

Dosypuj do kawy, jogurtu czy owsianki. Zwalcza zmęczenie, niweluje stres

Pij, by nawodnić organizm. Te napoje są lepsze, niż czysta woda

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: groch | warzywa | rośliny strączkowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL