Na bezsenność, menopauzę i skurcze. Z niewielkich szyszek zrób zdrowotny napar
Pnąca bylina, która niegdyś występowała dziko, dziś przez wielu uprawiana na dużą skalę. A to wszystko za sprawą owoców chmielu, czyli szyszek, które mają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Długotrwałe napięcie, stres, bóle głowy i problemy z zaśnięciem to coraz częstsze dolegliwości, które można złagodzić w naturalny sposób. Z pomocą może przyjść napar z szyszek chmielu, który uspokaja i wycisza, ale nie tylko. Na co pomagają szyszki chmielu, kiedy je zrywać i jak parzyć? Odpowiadamy.
Szyszki chmielu znane są z ich wykorzystania do produkcji piwa, jednak to niejedyne ich możliwości, bowiem ekstrakt z chmielu znajduje także swoje zastosowanie w medycynie.
Szyszki chmielu bogate są olejki eteryczne, polifenole, woski, lipid, a do najważniejszych składników aktywnych zawartych w chmielu zalicza się: kwasy goryczowe, terpeny, chalkony oraz glikozydy flawonolowe takie jak kwercetyna, kempferol, katechiny i rutyna.
Substancje te sprawiają, że szyszki chmielu mogą silnie wpływać na organizm człowieka. Znajdą swoje zastosowanie w:
- przewlekłym stresie,,
- stanach lękowych,
- bezsenności,
- pobudzeniu nerwowym,
- stanach silnego niepokoju,
- problemach układu moczowego.
Nie są to jedyne dolegliwości, na które pomocne okażą się szyszki.
Fitoestrogeny znajdujące się w szyszkach chmielu mają działanie podobne do działania ludzkich hormonów - estrogenów. W czasie menopauzy dochodzi do zachwiania gospodarki hormonalnej, dlatego napar z szyszek chmielu może znacznie złagodzić objaw uczucia uderzania gorąca.
Aktywne związki zawarte w szyszkach chmielu łagodzą stany napięcia nerwowego oraz ułatwiają zasypianie. Warto regularnie pić napar z szyszek, jeśli doskwiera nam nadmierny stres, napięcie i odczuwamy nadpobudliwość.
Szyszki chmielu wykazują działanie moczopędne. Włączenie ich do diety zwiększy diurezę, a tym samym usprawni walkę z zakażeniem układu moczowego lub zmniejszy dolegliwości związane z kolką nerkową dzięki działaniu rozkurczowemu.
Osoby, które mają problem z trawieniem, cierpią z powodu nadmiernej fermentacji w jelitach z towarzyszącymi wzdęciami i odbijaniem, mogą sięgać po napar z szyszek. Pobudza on wydzielanie śliny i soku żołądkowego, co ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmu.
Chmiel, oprócz tego, że jest rośliną uprawną, rośnie również "na dziko". Porasta bramy, siatki ogrodzeniowe, można znaleźć go na działkach i w ogródkach.
Szyszki są gotowe do zbioru pod koniec sierpnia lub początkiem września. Szyszki powinny być koloru brązowego i delikatnie się otwierać. Zebrane szyszki można wysuszyć w temperaturze 40 stopni Celsjusz, a następnie przechowywać w ciemnym i suchym pomieszczeniu.
Aby przygotować napar wystarczy zalać łyżkę szyszek chmielu wrzącą wodą , przykryć i odstawić na 15 minut. Następnie napar należy przecedzić i wypić. Taką ziołową herbatę można pić dwa razy dziennie, przed posiłkiem, by usprawnić trawienie lub wypić filiżankę wieczorem - pomoże się rozluźnić, zmniejszy napięcie emocjonalne i ułatwi zasypianie.
CZYTAJ TAKŻE:
Jagody goji oczyszczają wątrobę i usuwają złogi z jelit. Są bombą witaminową
Czy kasztany mają dobry wpływ na zdrowie? Babcia radziła trzymać je pod łóżkiem lub w kieszeni
Pomagają obniżyć ciśnienie i cholesterol, przyspieszają przemianę materii. Jedz kilka dziennie