Pij, by mieć cholesterol w normie. Na co jeszcze działa napar z kardamonu?
Jest jedną z najstarszych, a zarazem najdroższych i najzdrowszych przypraw na świecie. Właściwości zdrowotne kardamonu cenione są od wieków. W medycynie naturalnej wykorzystywany jest on jako lek czy składnik naparów prozdrowotnych. Na co jest dobry napar z kardamonu i jak go zrobić? Wyjaśniamy też, kto nie powinien po niego sięgać.
Kardamon to przyprawa obfitująca w wiele cennych witamin i mikroelementów. Należą do nich m.in. witaminy z grupy B (ryboflawina, tiamina, niacyna), witamina A, witamina C, sód, potas, wapń, miedź, żelazo, magnez. Dzięki takiemu składowi napar z kardamonu wykazuje szereg właściwości dla zdrowia.
Napar z kardamonu pomoże w poprawie trawienia po obfitych i tłustych posiłkach - zawarte w nasionach olejki eteryczne pobudzają wydzielanie soków trawiennych. Taki napój poprawia przemianę materii i ruchy perystaltyczne jelit. Zaleca się go również przy występowaniu gazów i wzdęć, a także przy nudnościach, zaparciach i zgadze.
Właściwości moczopędne i przeciwbakteryjne przyprawy sprawiają, że napar z kardamonu będzie dobry przy infekcjach układu moczowego. Pomoże pozbyć się toksyn z organizmu, oczyści nerki i przyspieszy proces leczenia.
Do tego napar z kardamonu może być wyjątkowo pomocny podczas przeziębień, grypy, kaszlu czy nawet zapaleniu oskrzeli. Działa on antyseptycznie, napotnie i wykrztuśnie. Napój rozrzedza zalegającą wydzielinę, pomagając w odkrztuszeniu jej. Naparem zaleca się płukanie choremu gardła.
Poprzez picie naparu z kardamonu zadbamy też o układ nerwowy. Napar ten łagodzi bowiem objawy nerwicy i stresu. Poprawia samopoczucie, zmniejszając ryzyko wystąpienia stanów depresyjnych. Pozytywnie wpłynie na koncentrację, pamięć i zdolności uczenia się.
Regularnie pity napar z kardamonu może obniżyć ciśnienie krwi. Wyreguluje także poziom "złego" cholesterolu i trójglicerydów. Zapobiegnie tworzeniu się skrzepów i rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego.
Wykonanie naparu z kardamonu jest banalnie proste. Wystarczy, że jedną łyżeczkę nasion zmielimy, a następnie zalejemy 200 ml wrzącej wody. Napar należy zostawić pod przykryciem na ok. 15 minut.
Napar z kardamonu można pić, kiedy jest ciepły, ale można też poczekać, aż przestygnie. Można go przyjmować nawet do trzech razy dziennie.
Przeciwwskazaniem do picia naparu z kardamonu może być przyjmowanie niektórych leków jak m.in. antydepresanty, leki przeciwzakrzepowe. Jeśli więc pacjent jest stale leczony, powinien skonsultować przyjmowanie naparu z lekarzem.
Poza tym przeciwwskazaniem do picia kardamonu jest choroba wrzodowa żołądka lub nieżyt żołądka. Napar nie powinien być też spożywany przez osoby mające alergię na tę przyprawę.
CZYTAJ TAKŻE:
Taką kawę piją stulatkowie z niebieskich stref. Ważna też liczba filiżanek
Jak prawidłowo parzyć herbatę? Znaczenie ma temperatura wody i rodzaj herbaty
Sekretny napój gwiazd na płaski brzuch i odchudzanie. Tylko trzy składniki