Wspiera odporność, zapobiega starzeniu i obniża cholesterol. Warto mieć w domowej apteczce

Co roku w okresie wiosenno-letnim, można dostrzec żółty pyłek, który osadza się na samochodach czy oknach, a jego usunięcie może być kłopotliwe. Sosnowy nalot nie jest jednak szkodliwy, a wręcz posiada pewne właściwości zdrowotne. W sklepach zielarskich można kupić sproszkowany pyłek sosnowy, który wykorzystywany jest na wiele dolegliwości. Kto powinien po niego sięgać, a komu nie jest polecany? Na co działa pyłek sosny? Wyjaśniamy.

Pyłek sosny właściwości zdrowotne

Sosna (Pinus) to roślina z rodziny sosnowatych, występująca w 115 gatunkach drzew i krzewów. Sosny rosną przeważnie w strefie klimatu umiarkowanego półkuli północnej. Można też uprawiać je w ogrodach - mają niewielkie wymagania, a przy tym świetnie się prezentują. Przy przeziębieniu i kaszlu polecany jest syrop z pędów sosny, wykazujący przeciwbakteryjne i wykrztuśne działanie. Czy pyłek sosny również jest zdrowy? Na co działa i jakie ma właściwości? 

Reklama

Na co działa pyłek sosny?

Pyłek sosny był od dawna stosowany w celach leczniczych - w medycynie chińskiej traktowany był jako panaceum na niemal wszystkie problemy zdrowotne. Pomaga  w leczeniu chorób skóry, ułatwia odchudzanie i wspiera odporność. Może też działać przeciwbólowo i wykrztuśnie. Żółty, sosnowy osad pojawia się w okresie pylenia sosny - w maju i czerwcu.

Pyłek sosnowy ma wysoką wartość odżywczą. Obecnie nazywany jest "eliksirem młodości", ponieważ jego systematyczne stosowanie przez długi czas może mieć działanie odmładzające, pomaga zapobiegać przedwczesnemu starzeniu organizmu, jak również pobudza siły witalne.

Czytaj też: Ludowy sposób na choroby. Łyżeczka dziennie oczyści drogi oddechowe 

Pyłek sosny - właściwości

Jakie są właściwości pyłku sosny? Ten niepozorny produkt to skarbnica wielu składników odżywczych - witamin i minerałów. Potrafi pozytywnie wpłynąć na ciało człowieka zarówno od zewnątrz, jak i od wewnątrz. Sosnowy pyłek między innymi:

  • wspiera układ krwionośny i wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe,
  • pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi,
  • wspiera odporność organizmu,
  • pomaga walczyć z depresją i lękiem, a także przeciwdziała zmęczeniu i wspiera w walce ze stresem,
  • zmniejsza ryzyko przerostu prostaty.

Czytaj również: Słodszy od cukru i dobry dla cukrzyków. Uważaj, jeśli masz problem z nerkami 

Jak zażywać pyłek sosny?

Pyłek sosnowy może być dodatkiem do żywności. Warto rozpuścić go w miodzie lub w mleku, ale można też wykonać na jego bazie nalewkę. W tym celu pyłek zalewamy 40 proc. alkoholem, a następnie przenosimy w ciemne miejsce na 3-4 tygodnie. Po upływie tego czasu stosujemy go z umiarem - nawet po kilka kropli.

Pyłek z sosny można również stosować zewnętrznie, jako środek wspomagający leczenie ran i chorób skórnych. W sklepach można go znaleźć pod postacią proszku, ale też w formie kapsułek - do zażywania jako suplement diety.

Pyłek sosny — skutki uboczne

Pyłek sosnowy raczej nie jest szkodliwy i rzadko uczula. Jeśli wystąpi reakcja alergiczna, może pojawić się uczucie zatkanego nosa, kichanie, katar sienny, łzawienie i swędzenie oczu, zmiany skórne, a nawet problemy z oddychaniem. 

Pyłek może być jednak nieco uciążliwy dla osób z alergią wziewną. Może bowiem podrażniać i uszkadzać błonę śluzową nosa, przez co uczuleniowcy mogą narzekać na nasilenie objawów na przykład w czasie pylenia traw. Z tego też powodu alergicy powinni ostrożnie spożywać sosnowy pyłek.

Pyłek sosnowy nie jest polecany mężczyznom dotkniętym nadczynnością hormonalną. Polecany jest jednak panom ze stwierdzonym obniżonym poziomem testosteronu. 

Zawarty w nim androstendion może zapobiegać przedwczesnemu wygaśnięciu czynności jajników - pyłek jest zatem polecany także kobietom.

Źródła: lasy.gov.pl, deccoria.pl, wydarzenia.interia.pl

Czytaj też: 

Zdrowszy od cukru, mniej kaloryczny od miodu. Odmładza i wspiera narządy 

Tę herbatę pij po posiłku. Poprawi trawienie, spali tłuszcz, podziała antynowotworowo 

Mają mnóstwo witamin i są tarczą ochronną dla organizmu. Dlaczego warto jeść czerwone winogrona? 


INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL